Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

«Συνεταιρισμός» Βγενόπουλου – Σάφα σε MIG και Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Σε μια συμφωνία-έκπληξη, που μπορεί να σημαίνει πολλά αλλά και τίποτα, τόσο για την εξέλιξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού όσο και για το μέλλον των ίδιων των ναυπηγείων, προχώρησαν ο Ισκαντάρ Σάφα και ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδιοκτήτρια εταιρία Abu Dhabi Mar (ADM) μέσω του Ισκαντάρ Σάφα ήρθε σε συμφωνία με τον αντιπρόεδρο της Marfin Investment Group Ανδρέα Βγενόπουλο προκειμένου να εξαγοράσει ποσοστό της MIG με ύψος -αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εντούτοις εκτιμάται ότι θα είναι- υψηλότερο του 10%, ενώ παράλληλα η MIG θα αποκτήσει συμμετοχή στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Υπενθυμίζεται ότι στην εταιρία Abu Dhabi Mar συμμετέχει με 30% η εταιρία Privinvest, η οποία κατέχει το 75% των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Αντιπρόεδρος της MIG αναμένεται να τοποθετηθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Abu Dhabi Mar Ισκαντάρ Σάφα.

Η συνεννόηση των εταιριών περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

– Η ADM θα καταστεί μέτοχος ή/και επενδυτής μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου στη MIG, ύψους που θα καθοριστεί το συντομότερο πρακτικά δυνατόν. Ταυτόχρονα ο κ. Σάφα, πρόεδρος της ADM, θα εκλεγεί αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της MIG.

– Η MIG θα καταστεί μέτοχος στην εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε./Σκαραμαγκάς, ύψους που θα καθοριστεί, θα αποκτήσει θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο των ναυπηγείων και θα βοηθήσει στη διοίκηση της εταιρίας.

«Θεωρούμε τον όμιλο εταιριών Abu Dhabi Mar/PRIVINVEST GROUP υπό την ηγεσία του κ. Ισκαντάρ Σάφα έναν πολύ σημαντικό στρατηγικό επενδυτή για τη MIG. Σε ένα περιβάλλον πολλών προκλήσεων ο νέος μας επενδυτής με τους υπάρχοντες μετόχους της MIG θα προσθέσουν σημαντική αξία στις προσπάθειες της MIG να αναζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και την Κύπρο» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο κ. Βγενόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία αυτή δεν είναι ανεξάρτητη από την αλλαγή του πρωθυπουργού, καθώς οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι ο εκλεκτός της Frau Μέρκελ θα προσφέρει γην και ύδωρ στα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία είναι εναντίον του ελληνικού λαού. Ενισχυτικό αυτού είναι το γεγονός ότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση, ενώ αναμένεται μέσα στις ερχόμενες ημέρες η απόρριψη από το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο της προσφυγής των ναυπηγείων κατά του προστίμου της Ε.Ε., που τους απαγορεύει να έχουν οποιαδήποτε σχέση με πολιτικές κατασκευές, αλλά και να συμμετέχουν σε προγράμματα με διαγωνιστικές διαδικασίες εντός της Ελλάδας.


Κύπρος: Παιχνίδια κατασκοπίαςτης Τουρκίας για τα πετρέλαια στην ΑΟΖ

Πολύ κοντά στην ανακοίνωση των συμπερασμάτων των ερευνών για εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι η κυπριακή κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. Κηρύσσοντας τις εργασίες συνεδρίου με θέμα «Αειφόρος, Ανταγωνιστική και Ασφαλής Ενέργεια στην Ευρώπη», ο κ. Χριστόφιας είπε ότι οι ενδείξεις μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικές και ελπιδοφόρες, ενώ κατήγγειλε την Αγκυρα για παραβίαση των διεθνών κανόνων και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να αντιδρά.

Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η προοπτική της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δεν συγκρούεται με την προοπτική επίτευξης λύσης σύντομα, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης. Ακόμη, επισήμανε ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, προκειμένου να μετατραπεί η Κύπρος σε ενεργειακό κέντρο, περιλαμβάνεται και η προκήρυξη του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για διεξαγωγή έρευνας σε άλλα τεμάχια της ΑΟΖ.

Ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε εκ νέου ότι η επίτευξη λύσης, ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας θα δημιουργήσουν τις συνθήκες έτσι ώστε με τρόπο δίκαιο όλοι οι Κύπριοι να έχουν όφελος.

«Σε μία επανενωμένη πατρίδα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούν πλήρως να επωφελούνται του πλούτου που χαρίζει η φύση στη χώρα μας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει τώρα στις συνθήκες της κατοχής και της διαίρεσης» τόνισε.

Την ίδια στιγμή η τουρκική εφημερίδα «Sabah» αποκάλυψε ότι μια νέα μονάδα για κατασκοπευτική δράση συνέστησε η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) σχετικά με την Κύπρο και τις πετρελαϊκές έρευνες στη Μεσόγειο και στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας ευθαρσώς ότι η ένταση που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες έχει εξελιχθεί πλέον σε κατασκοπικό πόλεμο!

Η εφημερίδα γράφει ότι «μετά την κρίση στη Μεσόγειο συστάθηκε στο πλαίσιο της ΜΙΤ μία ειδική μονάδα που απαρτίζεται από ειδικούς σε θέματα πετρελαίων, Κύπρου και Ισραήλ».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ