Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Συνήγορος του πολίτη: Καθιερώνεται και στους συζύγους αυταπασχολούμενων γυναικών η άδεια ανατροφής τέκνων

Την καθιέρωση άδειας στους πατέρες που είναι σύζυγοι αυτοαπασχολούμενων γυναικών προβλέπει η νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Όπως αναφέρει η Aνεξάρτητη Αρχή, με το άρθρο 2 της Νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που υπεγράφη μεταξύ των κοινωνικών εταίρων στις 26/3/2014, χορηγήθηκε το δικαίωμα λήψης αδειών ανατροφής τέκνων στους πατέρες μισθωτούς των οποίων οι σύζυγοι είναι αυτοαπασχολούμενες και δεν έχουν οι ίδιες δικαίωμα αδείας ανατροφής. Οι άδειες αυτές χορηγούνται αρχικά με τη μορφή του μειωμένου ωραρίου.

Η Αρχή σημειώνει ότι ήδη από το 2010 είχε διαπιστώσει τη διάκριση λόγω φύλου, ιδίως σε σχέση με την οικογενειακή κατάσταση, σε βάρος των πατέρων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, αφού δικαιούνταν την άδεια ανατροφής μόνον όταν η μητέρα ήταν μισθωτή.

Για το λόγο αυτό είχε απευθύνει σχετικά έγγραφα τόσο στο υπουργείο Εργασίας, όσο και στους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και σε οργανισμούς κι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα επισημαίνοντας, ότι η παράλειψη αυτή συνιστά παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου περί ισότητας των φύλων και παραπέμποντας σε σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

πηγή: www.naftemporiki.gr

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ