8|04|2020

Συνωμοσία για νέο πραξικόπημα

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Φουντώνουν τα σενάρια στην Τουρκία. Ο Ερντογάν φοβάται για τη ζωή του
Την ίδια ώρα ο «σουλτάνος» προκαλεί την Ελλάδα λέγοντας ότι αποδέχθηκε το «δικό του καθεστώς» στη Μεσόγειο. Υπουλο συμβάν στη Στρογγύλη

Η Θέση μας: Ντροπή σου, Αντώνη Λιάκο!

Σε νέα ωμή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας προχώρησε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι η Αθήνα έχει αρχίσει να δέχεται το καθεστώς που κήρυξε η Αγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο, εννοώντας τις αξιώσεις που εγείρει με το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. 

«Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή» ήταν η άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Με την αποφασιστική μας στάση οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής, αλλά κυρίως η Ελλάδα, σιγά σιγά ξεκίνησαν να αποδέχονται το καθεστώς που κηρύξαμε στη Μεσόγειο» τόνισε ο κ. Ερντογάν σε συνεδρίαση του κόμματός του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε για την Τουρκία: «Στη Μεσόγειο μετά τη συμφωνία που καταλήξαμε με τη Λιβύη ενδυναμώνουμε τις μεταβαλλόμενες ισορροπίες υπέρ της χώρας μας». Η ελληνική αντίδραση ήταν άμεση: «Ως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.

Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή. Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής.

Δυστυχώς και σε αυτό η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα χθες επιβεβαίωσε την απόκτηση και τρίτου γεωτρύπανου σε δημοπρασία από τη Βρετανία. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σε βουλευτές του κόμματός του ότι το τρίτο γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις μέσα στο 2020, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει σε ποια περιοχή θα γίνουν οι γεωτρήσεις.

Οθωμανικές «κορόνες» από τον Τούρκο πρέσβη

Ρεσιτάλ προκλητικότητας από τον Τούρκο πρέσβη στη χώρα μας Μπουράκ Οζουγκεργκίν, ο οποίος από το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη της Αννας Διαμαντοπούλου επέλεξε να υποβαθμίσει τον EastΜed και να διατρανώσει ότι η Τουρκία θέλει να επιβάλει τους δικούς της όρους στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Τούρκος πρέσβης περιέγραψε την ένταση που ανακύπτει στην περιοχή μας, η οποία δημιουργεί αστάθεια, και προειδοποίησε για έναν συνδυασμό παραγόντων, που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια «περίπλοκη κατάσταση». Δεν έμεινε όμως εκεί, αλλά μεταφέροντας τα οθωμανικά «όνειρα» του Ερντογάν, τόνισε ότι την Τουρκία την ενδιαφέρει η περιοχή να γίνει κέντρο πολιτισμού, πολιτικής και εμπορίου, όπως στο παρελθόν, και έκανε σαφές ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί τετελεσμένα και συμφωνίες «από την πίσω πόρτα».

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η αναφορά του στο ενδιαφέρον της χώρας του για τους «πρόσφυγες» εντός και εκτός της επικράτειάς της, αλλά και η παρουσία της δραστηριότητας της Αγκυρας σε Ασία και Αφρική ως… σταθεροποιητικής.

Μετά τον Τούρκο πρέσβη μίλησε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Καιρίδης, ο οποίος προφανώς, ακολουθώντας τη γραμμή αυτών που πιέζουν για έναν «συμβιβασμό», είπε ότι η Τουρκία ως παράκτιο κράτος στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο έχει δικαιώματα. Ισως όχι αυτά που πιστεύει, αλλά έχει δικαιώματα.

Αποχώρησαν οι Ελληνες βουλευτές από τη συνέλευση του ΝΑΤΟ

Αποχώρησε η ελληνική διακομματική αντιπροσωπία από την κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες καταγγέλλοντας τον προεδρεύοντα για φιλοτουρκική στάση. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, οι Ελληνες βουλευτές ανέδειξαν το θέμα του παράνομου μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης, το οποίο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, και επιχείρησαν να ενημερώσουν τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

«Στη συζήτηση που ακολούθησε έπειτα από τοποθέτηση του πρεσβευτή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αφενός ζητήσαμε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αφετέρου επιδιώξαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας των λοιπών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τους κινδύνους ανάφλεξης που προκαλούν στην περιοχή» ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση οι Ελληνες βουλευτές και συνεχίζουν επισημαίνοντας: «Αναδείξαμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Τουρκία με τη συμφωνία της με τη Λιβύη συνειδητά παραβιάζει την αρχή του Διεθνούς Δικαίου ότι στον καθορισμό της ΑΟΖ λαμβάνονται υπόψη τα νησιά. Τονίσαμε δε ότι έχουμε ήδη δείγματα γραφής από την Αγκυρα, σε άλλο πεδίο, σχετικά με την πρακτική αξιοποίηση των νομικών ακροβασιών της. Η Τουρκία ήδη διενεργεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου σε οικόπεδα που με διεθνή διαγωνισμό δόθηκαν για έρευνα σε πετρελαϊκές εταιρίες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Γαλλία και η Ιταλία».

Οι Ελληνες βουλευτές κλείνουν τη δήλωσή τους καταγγέλλοντας τον προεδρεύοντα της συνέλευσης. «Ο προεδρεύων των εργασιών συστηματικά μας διέκοπτε στις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών μας» τόνισαν. Σημειώνεται ότι η ελληνική αντιπροσωπία αποτελείται από τους βουλευτές της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου και Μανούσο Βολουδάκη, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη και Μάριο Κάτση, και τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Η Αγκυρα προκάλεσε σοβαρό επεισόδιο στη νήσο Στρογγύλη

Ως σοβαρό επεισόδιο αξιολογείται αυτό που συνέβη στη νήσο Στρογγύλη, με σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής να συνοδεύουν λέμβο με μετανάστες για να φτάσει στις ελληνικές ακτές. Οταν, μάλιστα, σκάφη του Λιμενικού Σώματος επενέβησαν, τότε κλήθηκαν μέσω ασυρμάτου να αποχωρήσουν γιατί «παραβιάζουν τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα». Αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Ελλάδα διαβουλεύεται με την Τουρκία, σε στρατιωτικό επίπεδο, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με στόχο να πέσει η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να αποφευχθεί τυχόν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Τέτοια διάθεση, πάντως, δεν υπάρχει από τουρκικής πλευράς, αφού την ώρα που στρατιωτική αντιπροσωπία της Αγκυρας βρίσκεται στην Αθήνα και συνομιλεί με αντίστοιχη ελληνική για τα ΜΟΕ, συνεχίζεται αμείωτη και η προκλητικότητα στο Αρχιπέλαγος. Τουρκικά μαχητικά και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 προέβησαν χθες σε 39 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, 13 παραβάσεις του FIR Αθηνών και πέντε πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα τις Οινούσσες και την Παναγιά. Σημειώθηκαν και δύο εμπλοκές, όταν ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά.

Οι επιτελείς του Πενταγώνου δίνουν ωστόσο ιδιαίτερη βαρύτατα στο επεισόδιο που έγινε το πρωί της Τρίτης στη Στρογγύλη, καθώς η Τουρκία εμφανίζεται να βάζει στο στόχαστρό της όχι μόνο το Καστελόριζο, αλλά και να αμφισβητεί ευθέως το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Στρογγύλης. «Βρίσκεται σε τουρκική κυριαρχία και πρέπει να αποχωρήσετε» ακουγόταν από τον ασύρματο των σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, με τα πληρώματα των πλοίων του Λιμενικού Σώματος να απαντούν πως πρόκειται για ελληνική κυριαρχία και αυτοί θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Προκάλυμμα της ελληνοτουρκικής «ναυμαχίας» στη Στρογγύλη ήταν λέμβος με περίπου 30 μετανάστες, την οποία, αντί να αναχαιτίσουν οι Τούρκοι, αφού είχε αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια, τη συνόδευαν προκειμένου να φτάσει στις ακτές του ελληνικού νησιού και να τους αποβιβάσει τις ακτές του. Το γεγονός καταρρίπτει τις δήθεν δεσμεύσεις από πλευράς Αγκυρας για ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και, βεβαίως, τορπιλίζει τις προσδοκίες της κυβέρνησης στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

image

Ποιοι στραγγαλίζουν τις εφημερίδες…

...
image

Θύμα του Covid-19 στα 87 του ο πιο… μουρντάρης γαλαζοαίματος του Ηνωμένου Βασιλείου!

...
image

«Μοδίστρες Άμεση Ανάγκης» στη μάχη κατά του κορωνοϊού

...
image

Ο δήμος Θεσσαλονίκης μοιράζει είδη πρώτης ανάγκης με… drone

...
image

Αστυνομικός ξηγήθηκε… σταράτα σε Τουρκάλα πρόξενο ήθελε να μπει σε ξενοδοχείο στη Γλυφάδα

...
image

Με… κουρεμένη ύλη οι Πανελλαδικές – Τι ισχύει για τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια (video)

...
image

Αγωνία για την εκπομπή της Αννίτας Πάνια στο Open! Κατήγγειλε τη σύμβαση με την εταιρία παραγωγής

...
image

Δουλειές με φούντες για το ΣτΕ: Προσφυγή για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών και αιτήματα για… άνοιγμα ναών!

...
image

Έξαλλος ο Χρήστος Δάντης: Κάθε άχρηστος και κάθε αποτυχημένη μπουζουξού έχουν άποψη

...
image

Έτοιμη να ξαναγίνει μανούλα δηλώνει η Αθηνά Οικονομάκου!

...

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Χριστός Ανέστη» σε όλους τους ναούς

Κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς μεγάφωνα οι λειτουργίες των εκκλησιών, σύμφωνα με νέα ΚΥΑ Η Θέση μας: Ο Χριστός μαζί μας Τον τρόπο με τον οποίο...

«Παγκόσμιος πόλεμος» για μάσκες και αναπνευστήρες

Ε.Ε. και άλλες χώρες κατηγορούν τις ΗΠΑ για «βρόμικο» παιχνίδι Για πρακτικές «Αγριας Δύσης» κατηγορούν τις ΗΠΑ τόσο η Ευρώπη όσο και άλλες χώρες, οι...

Εσπευσμένα μπήκε στην εντατική ο Μπόρις Τζόνσον

Επιδεινώθηκε η υγεία του πρωθυπουργού Σοκ προκαλούσε αργά χθες το βράδυ στη Βρετανία η είδηση πως ο Μπόρις Τζόνσον -που νοσεί από τον νέο κορονοϊό-...

Η Ελλάδα έβαλε «φρένο» στο πρώτο κύμα του κορονοϊού

Τσιόδρας: Τα μέτρα αποδίδουν, αλλά χρειάζεται προσοχή, καθώς υπάρχουν δεύτερο και τρίτο κύμα! Άλλοι έξι ασθενείς έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο,...

Αναρτήσεις αξίας 35.563 € με «χορηγία» της Νίκης Κεραμέως

Απευθείας ανάθεση σε εταιρία ενός μήνα για τα social media του υπουργείου Από τη Μαρία Παναγιώτου Συνεχίζει να σκορπάει χρήματα από το... λεφτόδεντρο (το οποίο, κατά...

Κρίσιμη ώρα για την έντυπη ενημέρωση

Τώρα θα φανεί αν προτιμούμε τον έγκυρο και πλουραλιστικό Τύπο ή τον τηλεοπτικό εντυπωσιασμό και τα γνωστά διαδικτυακά «κουτσομπολιά» Από τον Κωνσταντίνο Καμάρα* Λένε...

Αντιφάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τις… ρεβανσιστικές τάσεις στο κόμμα του

Αδυνατεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί τις βαριές εσωκομματικές αντιφάσεις. Μετά την καθολική αποδοκιμασία που προκάλεσαν τα ρεβανσιστικά μηνύματα ομάδας στελεχών, όπως οι Παύλος...

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε και εθνικοποίηση επιχειρήσεων!

Το οικονομικό πρόγραμμά του (με δέκα μέτρα και κόστος 26 δισ. ευρώ) κατά της πανδημίας παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ Ρεπορτάζ Γιώργος Χατζηδημητρίου Την εθνικοποίηση των στρατηγικής σημασίας...

Στο «Σωτηρία» ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ευχαριστώ όλους εσάς τους ήρωες που σώζετε ζωές»

Δίπλα στους ιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου «Σωτηρία», νοσοκομείου αναφοράς για ασθενείς με κορονοϊό, βρέθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φορώντας προστατευτική μάσκα. Ο...

ΣτΕ: «Σώζει» τη γραμμή 4 του μετρό!

Η αποδοχή των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι κοινοπραξίες που διεκδικούν το έργο εγγυάται συνέχιση του διαγωνισμού Σημαντικά περιθώρια συνέχισης του διαγωνισμού για την κατασκευή...

Σήμερα «κληρώνει» για το μεγαλύτερο στοίχημα της Ευρώπης

Οι αποφάσεις του Eurogroup για τον κορονοϊό καθορίζουν το μέλλον της Ε.Ε., ενώ ο Τραμπ εκδίδει κορονο-ομόλογο! Υπό τη βαριά σκιά που ρίχνει -για πολλοστή...

Καύσιμα 300.000 ευρώ της Aegean Oil στο ΕΣΥ για τον κορονοϊό!

Τη δική της πολύτιμη συμβολή κάνει η ελληνική εταιρία καυσίμων ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ ΑΕ στο μέτωπο της πρώτης γραμμής αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού στη...

Αντισώματα από τον κορονοϊό του 2000

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν την «αχίλλειο πτέρνα» του ιού SARS-CoV που ίσως ανοίξει τον δρόμο για εμβόλιο Την αχίλλειο πτέρνα του κορονοϊού, που μπορεί να ανοίξει...

Οδηγός για το 800άρι των ελευθέρων επαγγελματιών

Σήμερα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Μετά τις 20 Απριλίου θα δοθεί στους δικαιούχους το επίδομα Με καθυστέρηση μιας ημέρας, λόγω τεχνικών δυσκολιών,...

Προτεραιότητα για την ΑΕΚ η παραμονή του Αραούχο

Το κεφάλαιο Αραούχο απασχολεί έντονα την ΑΕΚ τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Ο Αργεντινός άσος θέλει να παραμείνει στην «Ένωση», αφού θεωρεί πως το μέλλον του...

Ο ΠΑΟΚ κοιτάει την επόμενη μέρα για την ομάδα – Ο Γ. Σαββίδης υπεύθυνος μεταγραφών!

Τηλεδιάσκεψη στον ΠΑΟΚ, αλλά αυτή τη φορά τετ α τετ προέδρου - προπονητή, αφού ο Ιβάν Σαββίδης μίλησε με τον Αμπέλ Φερέιρα, στο πλαίσιο...

Κλείνουν τα αυτιά στις σειρήνες του εξωτερικού Μπα και Ολυμπιακός

Το όνομα του Ουσεϊνού Μπα συζητιέται έντονα τις τελευταίες ώρες εκτός των συνόρων. Ο Σενεγαλέζος στόπερ μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να εξελιχθεί σε...

Πληρωμή σε «τρία κύματα» για το 800άρι

Μετά τις 15 Απριλίου θα αρχίσει να καταβάλλεται στους μισθωτούς. Χιλιάδες θα περιμένουν έως τον Μάιο Από τον Νάσο Χατζητσάκο Η Θέση μας: Η πανδημία Σόιμπλε...

47 φορές πιο θανατηφόρος από τη γρίπη ο κορονοϊός

Την ώρα που έρχονται στη δημοσιότητα στοιχεία που σοκάρουν, Γερμανία και ΗΠΑ αλληλοκατηγορούνται για κλοπές μασκών! Ποιο είναι το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας από τον νέο...