Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Συντάξεις χηρείας: Δεν είδαν την αύξηση 45.000 δικαιούχοι

Καμία απάντηση από το υπ. Εργασίας ή τον ΕΦΚΑ για τα επιπλέον ποσά που έπρεπε ήδη να είχαν δοθεί από τον προηγούμενο μήναAλαλούμ με την αύξηση των συντάξεων χηρείας, η οποία δεν φάνηκε στις πρώτες πληρωμές που έγιναν χθες! Οι δικαιούχοι (συνολικά 45.000) δεν πήραν καμία αύξηση χθες (άρχισε η καταβολή συντάξεων Ιουλίου) και κανείς δεν ήξερε να απαντήσει (στο υπουργείο Εργασίας ή στον ΕΦΚΑ) πότε θα καταβληθούν τα επιπλέον ποσά! Οι αυξήσεις, μάλιστα, έπρεπε να είχαν δοθεί από τον προηγούμενο μήνα… Πληροφορίες αναφέρουν ότι, τώρα, γίνονται προσπάθειες για να δοθούν με τις συντάξεις Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου. 

Η αύξηση των συντάξεων χηρείας (κατά περίπου 40%) έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τις 13 Μαΐου 2019 (τρία χρόνια από τον νόμο Κατρούγκαλου) και τώρα τα ποσά πρέπει να δοθούν αναδρομικά από τις συντάξεις Ιουνίου! Μάλιστα, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις δικαιούχων που δικαιούνται διπλή αύξηση, καθώς το νέο ποσοστό (70% αντί 50%) της σύνταξης θα υπολογιστεί επί της παλαιάς παροχής του θανόντος, χωρίς αυτή να έχει επανυπολογιστεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Η αύξηση του ποσοστού της σύνταξης του θανόντος από το 50% στο 70% στις συντάξεις χηρείας είχε σχεδιαστεί και εξαγγελθεί πριν από έξι μήνες από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο. Οι αρμόδιοι στο υπουργείο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα στον επανυπολογισμό των συντάξεων, που, όπως αποδείχθηκε, δεν μπορούν να ολοκληρώσουν.

Ο νόμος

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόσφατος νόμος 4611/2019, που ψηφίστηκε εντός του Μαΐου και πήρε ΦΕΚ στις 17/5, καταργεί το όριο ηλικίας των 55 ετών και ορίζει ότι οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμη και μετά την παρέλευση της τριετίας.

Παράλληλα, αυξάνεται από 50% σε 70% το ποσοστό αναπλήρωσης που δικαιούνται οι χήρες / χήροι από τη σύνταξη του θανόντος. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 40% του δικαιούμενου ποσού για όλους. Την εν λόγω αύξηση δικαιούνται και οι επιζώντες λόγω θανάτου ασφαλισμένου και οι επιζώντες λόγω θανάτου συνταξιούχου.

Επίσης, καταργείται η μείωση που επέρχεται με τον επανυπολογισμό της σύνταξης του θανόντος. Προσοχή, όμως. Η αύξηση αφορά τους θανόντες που ήταν συνταξιούχοι και πριν από τις 13 Μαΐου 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Και βάσει του νέου νόμου, η βελτιωμένη αυτή διάταξη ισχύει μόνο όταν η σύνταξη βγαίνει χαμηλότερη μετά τον επανυπολογισμό. Εάν βγαίνει υψηλότερη, τότε τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται στη νέα υψηλότερη σύνταξη.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε και περιόρισε δραστικά το ύψος των συντάξεων χηρείας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνταξιούχοι με εισόδημα κάτω των 250 ευρώ. Με παρεμβάσεις που έγιναν στη συνέχεια οι συντάξεις χηρείας δεν περιορίστηκαν, καθώς θεσμοθετήθηκε το κατώτατο όριο στα 384 ευρώ.

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί, το ΙΚΑ και το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλουν αύριο τις συντάξεις Ιουλίου. Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις στις 2 Ιουλίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ