Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Συντάξεις: Ψυχρολουσία Νο 2!

Δεύτερη «ψυχρολουσία» περιμένει τους συνταξιούχους, καθώς τις επόμενες ημέρες πρόκειται να δουν ξανά μειωμένες τις συντάξεις τους για φέτος. Οι περικοπές που ψηφίστηκαν στο τρίτο Μνημόνιο εφαρμόστηκαν από τη σύνταξη Φεβρουαρίου, η καταβολή της οποίας έγινε στα τέλη Ιανουαρίου. Στις συντάξεις του Μαρτίου, που θα καταβληθούν αυτήν την εβδομάδα, θα υπάρξουν και πάλι μειώσεις για άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω (5%-20%). Επιπλέον, θα προστεθεί και η περικοπή από τις συντάξεις Ιανουαρίου, στις οποίες δεν είχε προλάβει η ΗΔΙΚΑ να συμπεριλάβει τις μειώσεις. Τα ποσά από τις συντάξεις Ιανουαρίου, οι συνταξιούχοι υποχρεώνονται να τα επιστρέψουν σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Στη σύνταξη Μαρτίου θα ενσωματωθεί η δεύτερη δόση από αυτές, που θα ολοκληρωθούν με την καταβολή της σύνταξης του Μαΐου.

Οι περίπου 1.200.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα είναι οι πρώτοι που θα πάρουν την «κρυάδα» της πετσοκομμένης σύνταξης. Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Ιδρύματος, η καταβολή των συντάξεων θα γίνει μεθαύριο Τετάρτη. Αν τηρηθεί η ίδια διαδικασία που ίσχυσε τον προηγούμενο μήνα, τότε μία ημέρα μετά, την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, θα δοθούν οι συντάξεις στους περίπου 350.000 συνταξιούχους του ΟΑΕΕ και στους 790.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ. Την Παρασκευή 1η Μαρτίου αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις στους 435.000 συνταξιούχους του Δημοσίου.

Στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας μπαίνουν οι περίπου 110.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν δύο κύριες συντάξεις. Πρόκειται για συνταξιούχους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους και δικαστικούς, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου τους κατέβαλλαν εισφορές τόσο στο ταμείο τους (π.χ. ΤΣΜΕΔΕ για τους μηχανικούς) όσο και στο ΙΚΑ. Σε πολλούς από αυτούς δεν έχουν ενσωματωθεί οι περικοπές που αποφασίστηκαν ήδη από το πρώτο Μνημόνιο, δηλαδή από τον Μάιο του 2010. Αιτία, το γεγονός ότι έως τον περασμένο Δεκέμβριο δεν υπήρχε ενιαία αρχή πληρωμής συντάξεων και έτσι δεν μπορούσαν τα ταμεία να ελέγξουν αν κάποιοι από τους συνταξιούχους που έχουν στα μητρώα τους λαμβάνουν κύρια σύνταξη και απόν άλλο φορέα κύριας ασφάλισης. Το υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να προχωρήσουν στους απαραίτητους ελέγχους και έως τις αρχές Μαρτίου να έχουν τον ακριβή αριθμό των συνταξιούχων, στους οποίους θα επιβάλουν αυτές τις ετεροχρονισμένες περικοπές.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ