Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ:Πόλεμος για τον ΦΠΑ στα Ιόνια νησιά!

Ο περιφερειάρχης ζητά να ισχύσει στα Επτάνησα ο,τι και στο Αιγαίο

Τα σενάρια για ενδεχόμενη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση έχουν προκαλέσει αναστάτωση στον τουριστικό κλάδο, ενώ ταυτόχρονα οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα νησιά είναι… επί ποδός πολέμου, καθώς αρκεί και μόνο η φημολογία για αύξηση των φόρων για να μειωθεί η τουριστική κίνηση στην πλέον ευαίσθητη περίοδο για τον κλάδο.
Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος -σημειωτέον- είναι και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ζητάει να επεκταθεί και στα νησιά του Ιονίου το ειδικό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ (-30%) που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου!

Οπως τονίζει ο κ. Γαλιατσάτος, ενδεχόμενη αύξηση των συντελεστών θα αποβεί καταστροφική για τις τοπικές οικονομίες, καθώς θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα επιχειρήσεων και σε αύξηση της ανεργίας με πολύ μικρό δημοσιονομικό όφελος.
Πηγές του τουριστικού κλάδου, μιλώντας στη «δημοκρατία», εξέφραζαν την έντονη ανησυχία τους για τα σχέδια των θεσμών και τις επιπτώσεις που θα είχε μια μεγάλη αύξηση των φόρων.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου δηλώνουν διατεθειμένοι να υποστούν μέρος των θυσιών. Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ στη διαμονή έως το 11%-12% και παραμείνει στο 13% στην εστίαση, «είναι κάτι που μπορούμε να αντέξουμε» σημειώνουν, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση το ελληνικό τουριστικό προϊόν δεν πλήττεται από τον ανταγωνισμό, όπου ο ΦΠΑ είναι σε μέσα επίπεδα στο 10% με 11%. Στη χώρα μας, ανάλογα με το πακέτο που προσφέρεται στους τουρίστες, ο ΦΠΑ διαμορφώνεται σε 8% με 10%, αφού το κόστος της διαμονής ανέρχεται στο 70% του συνολικού κόστους (και επιβαρύνεται με συντελεστή 6,5%) και το κόστους της εστίασης στο 30% (με ΦΠΑ 13%).

Ομως, αν για παράδειγμα ο ΦΠΑ αυξηθεί στην εστίαση στο 23%, τότε οι αρνητικές συνέπειες θα γίνουν άμεσα αισθητές σε όλον τον κλάδο. Οι tour operators θα θεωρήσουν την Ελλάδα ακριβό τουριστικό προορισμό, το περιθώριο κέρδους θα είναι μικρότερο για τους ίδιους και συνεπώς θα στραφούν σε ανταγωνιστικούς προορισμούς, όπως η Τουρκία (η οποία ευνοείται επιπλέον και από τη βουτιά της λίρας έναντι του ευρώ), η Ιταλία και η Ισπανία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ