Τετάρτη, 21 Απρ 2021

ΣΥΡΙΖΑ: «Σφαγή» για τα (μεγάλα) πόστα και τις τοπικές επιτροπές!

Η μάχη της «καρέκλας» τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι εσωκομματικές τάσεις και ο Αλέξης Τσίπρας συγκρούονται ανοικτά πλέον για την ηγεμονία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μόνο τυχαίο δεν είναι το χρονικό σημείο που οι «53» της Αριστερής Ενότητας διακίνησαν το κείμενό τους, αφού γνώριζαν εκ των προτέρων ότι ο πρόεδρος του κόμματος επρόκειτο να ανοίξει θέμα ανασχηματισμού τόσο της Πολιτικής Γραμματείας όσο κυρίως των τοπικών οργανώσεων. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι ουσιαστικά «συντάχθηκαν» με την Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη (ζητώντας δηλαδή αριστερή στροφή), με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μια συμμαχία απέναντι στην ηγετική ομάδα αλλά και στους πασοκογενείς. Στόχος τους είναι να εδραιωθούν αρχικά ως τάση που απεμπλέκεται από το μπλοκ των προεδρικών και ακολουθεί πιστά όσα προστάζει η ηγεσία, καθώς οι γενικότεροι συσχετισμοί αναμένεται προσεχώς να αλλάξουν.

Συνεπικουρούμενοι, λοιπόν, από την Αριστερή Πλατφόρμα, δημιουργούν ένα ισχυρό εσωκομματικό μέτωπο και θα διαπραγματευτούν σκληρά με τον κ. Τσίπρα για το μέλλον. Για να τους επαναφέρει η ηγετική ομάδα στην επίσημη γραμμή, θα πρέπει να «προσφέρει» στους «53» ορισμένα πόστα, κυρίως στην Πολιτική Γραμματεία. Προκειμένου να πιέσουν, στο κείμενό τους κάνουν λόγο για μη δημοκρατικές εσωτερικές διαδικασίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου παροξύνθηκαν φαινόμενα που υπονομεύουν τη συλλογικότητα και τραυματίζουν την “ψυχή” της Αριστεράς. Τόσο η αδρανοποίηση των εκλεγμένων οργάνων και η ενίσχυση εξωθεσμικών κέντρων αποφάσεων όσο και η αποχαλίνωση του παραγοντισμού και της διγλωσσίας έπληξαν τη δημοκρατία και έφθειραν την αποτελεσματικότητα».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αντιλαμβάνεται, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, τι συμβαίνει, εντούτοις στόχος του είναι οι τοπικές οργανώσεις. Παραδοσιακά οι περισσότερες και ειδικά στην Αττική ελέγχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και μετά τα προβλήματα που του δημιούργησαν σχετικά με το γήπεδο της ΑΕΚ, επιθυμεί να αναλάβει πλέον τον έλεγχό τους. Η σκέψη αυτή υποβόσκει εδώ και αρκετό διάστημα στην Κουμουνδούρου αλλά, όπως έλεγαν οι γνωρίζοντες στην «κυριακάτικη δημοκρατία», τώρα ωρίμασε. Αλλωστε, μετά το ιδρυτικό συνέδριο αρκετά στελέχη, προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, διαμαρτύρονταν διότι δεν επέτρεπαν ορισμένοι να εγγραφούν νέα μέλη που ανήκαν στο πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα. Αυτό, πάντως, που παραμένει άγνωστο είναι η στάση του κ. Λαφαζάνη απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Δεδομένο θεωρείται ότι θα καταθέσει τις δικές του τροπολογίες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, οι διαδικασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα, ενώ ήδη έχει δει με θετικό μάτι το κείμενο συμβολής των «53». Σίγουρα θα απαιτήσει -σχετικά με τη νέα σύνθεση της Γραμματείας- το 70%-30% του ιδρυτικού συνεδρίου, αλλά το πρόβλημα θα εμφανιστεί στις οργανώσεις μελών, δεδομένης και της κυριαρχίας του σε πολλές εξ αυτών!

Οι πασοκογενείς

Διεκδικητές θέσεων εμφανίζονται και οι πασοκογενείς, οι οποίοι βγήκαν σαφώς ενισχυμένοι από τις εκλογικές διαδικασίες. Από τη μια ζητούν το άνοιγμα προς το κέντρο και, δευτερευόντως, αναβαθμισμένο ρόλο στο εσωτερικό. Αλλωστε στην Πολιτική Γραμματεία αριθμούν μονάχα ένα μέλος, τον Αλέξη Μητρόπουλο, νούμερο που δεν συμβαδίζει με την επιρροή τους. Ως εκ τούτου, το κείμενό τους ήρθε ως αντιστάθμισμα στους «53», δείχνοντας προς την ηγεσία και όχι μόνο ότι και οι ίδιοι είναι παρόντες. «Εμείς θα πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε» διατυμπανίζουν, αξιώνοντας να πάρουν το πάνω χέρι ειδικά στη μάχη ανάμεσα στις τάσεις της προεδρικής φρουράς.

Αλέξανδρος Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ