Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

«Σύρραξη» για ιμάμηδες!

Τον… πόλεμο στη χώρα μας κήρυξε χθες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την τροπολογία σχετικά με την πρόσληψη ιεροδιδασκάλων – ιμάμηδων από την ελληνική Πολιτεία στη Θράκη, παρεμβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο ωμά στην εσωτερική πολιτική κατάσταση, ενώ την ίδια στιγμή αποκαλύπτονται οι στενές σχέσεις του βαθέος τουρκικού κράτους με το προξενείο της γείτονος χώρας στην Κομοτηνή.

Αμεση και σκληρή ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διά του εκπροσώπου του Γρηγόρη Δελαβέκουρα στις αιτιάσεις που εξέφρασε η Αγκυρα επειδή η Αθήνα παραβλέπει «τις απόψεις της μειονότητας» στο θέμα αυτό. Καθίσταται κάτι παραπάνω από σαφές ότι η Τουρκία θα δώσει έμφαση στο ζήτημα το προσεχές διάστημα, καθώς πλήττεται ένας από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής της στη Θράκη.

«Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για μια πρωτοβουλία που ρυθμίζει με θετικό τρόπο για την ίδια τη μουσουλμανική μειονότητα θέματα σχετικά με το καθεστώς των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων στη Θράκη, υπό το πρίσμα και των πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί προσπάθειας του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή να επηρεάσει την κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ελλάδα, δεν συνάδει με τη διακηρυγμένη βούληση των δύο χωρών να εργαστούν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων» τονίζει ο κ. Δελαβέκουρας.

Συνεχίζοντας μάλιστα σημειώνει ότι πρόκειται για μία προσπάθεια της Τουρκίας που εντάσσεται στην πάγια πρακτική της «να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ως προς τη μεταχείριση των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας από την ελληνική Πολιτεία, μια απόπειρα που πέφτει στο κενό, καθώς η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θράκη αποτελεί πρότυπο αρμονικής συμβίωσης των διαφορετικού θρησκεύματος πολιτών της, με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας και σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει ότι «τα σχετικά άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης αναφέρονται στη διάταξη ότι η τουρκική μειονότητα στη δυτική Θράκη διοικεί τα δικά της θρησκευτικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα».

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες διατάξεις, που πρώτη αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο η «δημοκρατία», θεραπεύουν αδυναμίες που είχαν εντοπιστεί στο προηγούμενο νομοσχέδιο από την ίδια τη μειονότητα. Πλέον, δίνεται η δυνατότητα διδασκαλίας του Κορανίου, για πρώτη φορά, στα δημόσια σχολεία της Θράκης, όπου φοιτούν μουσουλμάνοι μειονοτικοί μαθητές.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των σοβαρών προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για τη θρησκευτική και πνευματική καλλιέργεια των μουσουλμάνων μειονοτικών συμπολιτών μας.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ