Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Συσκευή «ανάσα» για διαβητικούς

Μια καινούργια τεχνική για τη ρύθμιση των επιπέδων των σακχάρων στο αίμα, η οποία βασίζεται στη νανοτεχνολογία, φαίνεται ότι θα βοηθήσει τους διαβητικούς να ελέγξουν καλύτερα την ινσουλίνη και να ενισχύσουν τη χορήγησή της στον οργανισμό τους, αποφεύγοντας τις καθημερινές ενέσεις που είναι απαραίτητο να κάνουν.


Η μέθοδος αποτελεί καινοτομία επιστημόνων από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνας και το πανεπιστήμιο Β. Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να ελέγχουν την ινσουλίνη τους μέσω μιας φορητής συσκευής υπερήχων και ενός δικτύου από βιοσυμβατά και βιοδιασπώμενα ενέσιμα νανοσωματίδια.

Τα νανοσωματίδια αποτελούνται από πολυγαλακτικό οξύ (PLGA) και περιέχουν ινσουλίνη, η οποία όταν εισέρχεται στον οργανισμό αρχίζει να διαχέεται σε ένα υποδόριο στρώμα, όπου με τη βοήθεια της ηλεκτροστατικής δύναμης του δικτύου των νανοσωματιδίων δημιουργεί μια δόση ινσουλίνης που περιμένει να διοχετευθεί στο αίμα.

Ετσι οι ασθενείς δεν έχουν ανάγκη από συχνές ενέσεις ινσουλίνης, αφού η ουσία υπάρχει ήδη στον οργανισμό τους και ελευθερώνεται ανώδυνα όταν χρησιμοποιούν τη φορητή συσκευή υπερήχων στο σημείο από το οποίο έγινε η εισαγωγή των νανοσωματιδίων.

Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος είναι αποτελεσματική επειδή λειτουργεί έτσι ώστε η ινσουλίνη να εισέρχεται στο αίμα με «φυσικό» τρόπο και όταν είναι απαραίτητο. Οταν ο υπέρηχος διακόπτεται η ηλεκτροστατική δύναμη αποσύρει τα νανοσωματίδια, στέλνοντάς τα στο δίκτυο με το οποίο μπήκαν στον οργανισμό.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς την πραγματοποίηση μιας ανώδυνης μεθόδου για τη διατήρηση των επιπέδων των σακχάρων του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα» είπε ο δρ Ζεν Γκου, επίκουρος καθηγητής και βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης.

Τόνισε δε ότι αυτή η εξέλιξη θα δώσει ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο που πάσχουν από διαβήτη για μια καλύτερη καθημερινότητα, αλλά διευκρίνισε ότι δεν θα τελειοποιηθεί άμεσα, καθώς οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να καθορίσουν κάποιες λεπτομέρειες.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ