Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Συσκευή ανιχνεύει καρκινικό ιστό

Μια νέα συσκευή, η οποία εντοπίζει τον καρκινικό ιστό που έχει απομείνει στον οργανισμό κατά τη διάρκεια επεμβάσεων για τον καρκίνο του μαστού, υπόσχεται να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των ασθενών, περιορίζοντας σημαντικά τον αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων.

Η συσκευή ονομάζεται MarginProbe και με τη χρήση ενέργειας από ραδιοσυχνότητες ελέγχει τον ιστό που αφαιρείται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Σε περίπτωση που εντοπιστούν σ’ αυτόν ίχνη καρκίνου, οι χειρουργοί αφαιρούν άμεσα όση επιπλέον ποσότητα ιστού χρειάζεται από την ίδια περιοχή, μειώνοντας έτσι την ανάγκη να ακολουθήσει δεύτερη επέμβαση.

Μάλιστα, κατά τις κλινικές δοκιμές της συσκευής αποδείχθηκε ότι βελτιώνονται επίσης τα αποτελέσματα των εξετάσεων που γίνονται μετά την επέμβαση, ωστόσο οι επιστήμονες που την ανέπτυξαν διευκρινίζουν ότι το MarginProbe δεν καταργεί την ανάγκη για τη διεξαγωγή εξετάσεων.

Η συσκευή δοκιμάστηκε σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 600 ατόμων, προκειμένου να λάβει έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων. Οπως διαπιστώθηκε, το 31% των ασθενών που είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση χωρίς τη χρήση της συσκευής παρουσίασε υποτροπή του καρκίνου, κάτι που δεν συνέβη στην ομάδα των ασθενών που χειρουργήθηκε από γιατρούς που χρησιμοποίησαν το MarginProbe.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Wall Street Journal», οι ειδικοί πιστεύουν ότι η συσκευή θα βοηθήσει χιλιάδες ασθενείς και κυρίως άτομα προχωρημένης ηλικίας, τα οποία προτιμούν να ρισκάρουν να εμφανίσουν υποτροπή του καρκίνου παρά να υποβληθούν σε δεύτερη επέμβαση και να περάσουν την ταλαιπωρία που αυτή συνεπάγεται.

Το MarginProbe άρχισε να χρησιμοποιείται στο Ιατρικό Κέντρο Irvine του πανεπιστημίου Καλιφόρνια τον περασμένο Μάρτιο, ενώ πλέον υπάρχει και σε μερικά νοσοκομεία της περιοχής.

Προς το παρόν η χρήση του περιορίζεται σε περιστατικά καρκίνου του μαστού, ωστόσο οι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι στο μέλλον θα βοηθήσει και ασθενείς που πάσχουν από άλλες μορφές καρκίνου, αφού έχει αποδειχθεί ότι οι ραδιοσυχνότητες μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ