Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Τ.Τ.: Τι φέρνει η διάσπαση

Στη διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και τη θέση της τελευταίας σε εκκαθάριση προχώρησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αποδέχθηκε εισήγηση της ΤτΕ με την οποία το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εντάσσεται σε καθεστώς εξυγίανσης και ιδρύεται μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα με την επωνυμία Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο οποίο μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και Δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς τράπεζας.

Η νεοϊδρυθείσα τράπεζα έλαβε ήδη άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε κεφαλαιακά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο είναι και ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «η νέα τράπεζα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με στόχο το ταχύτερο δυνατόν να διατεθούν οι μετοχές της προς πώληση». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως «με τον τρόπο αυτό προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζεται η συστημική ευστάθεια, εξασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του Δημοσίου και όλων των καταθετών της τράπεζας και διασφαλίζεται απολύτως η ομαλή συνέχεια των εργασιών της τράπεζας».

Η άδεια της παλιάς τράπεζας ανακλήθηκε και η παλιά τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση. Με τη διάσπαση του Τ.Τ. διαφωνούν οι εργαζόμενοι της τράπεζας, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις. Στην ανακοίνωση της ΤτΕ δεν αναφέρεται τίποτα για την τύχη του προσωπικού, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κληθούν άμεσα να αποδεχθούν μειώσεις μισθών, ειδικά οι 700 που έχουν καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου. Στόχος της νέας διοίκησης είναι να περιοριστούν οι μισθοί κατά περίπου 25% μεσοσταθμικά. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως εκτιμούν, θα χρειαστεί να απολυθούν μέχρι και 500 εργαζόμενοι.

Χθες το μεσημέρι είχε γίνει γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει τη χρηματοδότηση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του Τ.Τ. από το ΤΧΣ με κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 4,6 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ