Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Τα 14 μέλη του ειδικού δικαστηρίου, στο οποίο παραπέμπεται για τη «λίστα Λαγκάρντ» ο πρώην υπ. Οικονομικών

Στην τελική ευθεία μπαίνει η συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου το οποίο θα δικάσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Από την Ολομέλεια της Βουλής κληρώθηκαν τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη που θα συγκροτήσουν το ειδικό δικαστήριο. Ειδικότερα, από την κλήρωση αναδείχθηκαν οι δικαστικοί λειτουργοί του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Τσόλας, Μαρία Γαλάνη – Λεοναρδοπούλου, Αντώνιος Ζευγώλης, Δημήτριος Κόμης, Νικόλαος Πάσσος, Αργύριος Σταυράκης και Δημήτριος Κράνης. Ως αναπληρωματικά μέλη κληρώθηκαν οι Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Κωνσταντίνος Φράγκος και Ερωτόκριτος Καλούδης.

Στο ειδικό δικαστήριο θα συμμετέχουν και μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Από την κλήρωση αναδείχθηκαν οι σύμβουλοι Επικρατείας Ταξιαρχία Κόμβου, Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος, Μαρίνα Παπαδοπούλου, Αγγελική Θεοφιλοπούλου, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Δημοσθένης Πετρούλιας. Αναπληρωματικά μέλη από το ΣτΕ κληρώθηκαν οι Ηρακλής Τσακόπουλος, Εμμανουήλ Κουσιουρής και Αθανάσιος Ράντος. Εισαγγελέας του ειδικού δικαστηρίου θα είναι η Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου και αναπληρωτής ο Γεώργιος Μπομπόλης.
Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Νικόλαος Πάσσος, καθώς είναι ο αρχαιότερος των αρεοπαγιτών που κληρώθηκαν.

Σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, η ημέρα έναρξης της δίκης πρέπει να προσδιοριστεί σε 40-60 ημέρες από την επίδοση του πρακτικού της κλήρωσης στον πρόεδρο του ειδικού δικαστηρίου. Ωστόσο, η πορεία της διαδικασίας θα εξαρτηθεί και από τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς για να πραγματοποιηθεί η δίκη πρέπει η Βουλή να είναι ανοιχτή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ