Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Τα 213 Νομικά Πρόσωπα που θα συγχωνευτούν

Οι 21 φορείς του στενού κι ευρύτερου δημοσίου τομέα που αποτελούνται από συνολικά 213 νομικά πρόσωπα και ανοίγουν τον χορό των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Παράλληλα το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι το πλεονάζον προσωπικό δεν απολύεται αλλά μετακινείται σε θέση αντίστοιχη των προσόντων του και όπου το Δημόσιο έχει ανάγκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι 21 φορείς στην κορυφή των οποίων βρίσκονται οργανισμοί όπως η ΔΕΘ, η HELEXPO, o ΕΛΟΤ, η Αγορά του Ρέντη κ.ά θα γίνουν εννέα, ενώ από τη συγχώνευση τα 213 νομικά πρόσωπα θα μειωθούν σε μόλις 34. Στους οργανισμούς αυτούς απασχολούνται συνολικά 5.256 εργαζόμενοι, ενώ ο Κρατικός Προϋπολογισμός επιχορηγεί τους οργανισμούς αυτούς αθροιστικά με περίπου 40.000.000 ευρώ.

Μολονότι το δημοσιονομικό όφελος φαίνεται ακόμη μικρό, η κυβέρνηση θέλει να στείλει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένη να σταματήσει ακόμα και την παραμικρή σπατάλη από τον δημόσιο κορβανά. Γι’ αυτό και σε πρώτο στάδιο της πιλοτικής -όπως χαρακτηρίζεται- φάσης του εγχειρήματος επελέγησαν οι περιπτώσεις της πλέον προφανούς ανάγκης συγχώνευσης ή κατάργησης φορέων. Μέσα στον Αύγουστο μάλιστα θα είναι έτοιμες και οι κανονιστικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα υλοποιηθούν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις.

Ως το τέλος του Αυγούστου μάλιστα εκτιμάται ότι θα εξαχθούν και τα πρώτα συμπεράσματα από τη διαδικασία αξιολόγησης οργανισμών, η οποία συνεχίζεται και σύμφωνα με το υπουργείο «θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις εκατοντάδων φορέων, με αντίστοιχα οφέλη ως προς την αποτελεσματικότητα και το κόστος λειτουργίας του Δημοσίου».

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι καμιά υπηρεσία πραγματικά παρεχόμενη προς τον πολίτη δεν παύει να παρέχεται. Ολες οι ως τώρα πραγματικά παρεχόμενες υπηρεσίες από τους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς θα παρέχονται είτε από τους νέους συγχωνευμένους οργανισμούς είτε από τα εποπτεύοντα υπουργεία, με χαμηλότερο κόστος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η λίστα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

1. Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών ΝΠΙΔ 1 Συγχώνευση σε ένα ενιαίο εθνικό φορέα εξωστρέφειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη

2. Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης Α.Ε. 1

3. HELEXPO Α.Ε. 1

4. Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε. 1 Συγχώνευση σε ενιαίο φορέα

5. Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας ΝΠΙΔ 1

6. Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης ΝΠΙΔ 1

7. Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών ΝΠΙΔ 1 Κατάργηση και Ενσωμάτωση στο υπουργείο Ανάπτυξης

8. Κέντρο Ερευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας ΝΠΙΔ 1 Συγχώνευση

9. Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΝΠΙΔ 1

10. Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών ΝΠΔΔ 1 Συγχώνευση

11. Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών ΝΠΙΔ 1

12. Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού – Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς – Εθνική Χαρτοθήκη (ΕΚΕΠΠ – ΕΚΕΧΑΧΑΚ) ΝΠΙΔ 1 Kατάργηση και απορρόφηση από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

13. Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Αγορά Ρέντη) Α.Ε. 1 Συγχώνευση

14. Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης Α.Ε. 1

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

15. Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για Εκτελέσεις Αρχαιολογικών Εργων ΝΠΙΔ 1 Κατάργηση και ενσωμάτωση στο υπουργείο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

16. Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΝΠΔΔ 1 Κατάργηση και ενσωμάτωση στο υπουργείο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

17. Ελληνική Θαλάσσια Ενωση ΝΠΔΔ 1 Κατάργηση και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο ΥΕΘΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

18. Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ΝΠΙΔ 29 Συγχώνευση σε 14 φορείς, κατά προσέγγιση αντίστοιχους των Περιφερειών

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

19. Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας ΝΠΔΔ 39 Συγχώνευση σε 13 (μία διοίκηση ανά Περιφέρεια, με την επιφύλαξη της επαρκούς εξυπηρέτησης νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών)

20. Κεφάλαια Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών ΝΠΔΔ 65 Συγχώνευση σε 1 ενιαίο φορέα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

21. Εταιρίες Προστασίας Ανηλίκων ΝΠΔΔ 63 Συγχώνευση σε 1 ενιαίο φορέα.

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ