Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Τα 37 βέτο των δικαστών σε διατάξεις… του Δ΄ Ράιχ!

Ούτε σε ένα ούτε σε δύο αλλά σε 37 σημεία του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «επιτάχυνση της δίκης» λένε «όχι» οι δικαστικοί λειτουργοί, όπως ανέφερε στη χθεσινή πανδικαστική συγκέντρωση στο Εφετείο της Αθήνας ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου!

«Κάποιες από τις διατάξεις έχουν σκοπό να εκφοβίσουν τους δικαστές και να δημιουργήσουν σε αυτούς τη νοοτροπία υπαλλήλου, όπως αυτή που αναφέρεται στην περικοπή των αδειών του δικαστικού λειτουργού, που δεν έχει επεξεργαστεί ικανό αριθμό αποφάσεων. Είναι μέτρα αστυνομικά που δεν προσφέρουν τίποτα. Η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία δεν μπορούν να αστυνομεύουν και να υποβαθμίζουν τη Δικαιοσύνη με τον τρόπο αυτό» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αθανασίου στην τοποθέτησή του, ενώ αρκετοί από τους συγκεντρωμένους παραλλήλιζαν τις διατάξεις αυτές με το… «Δ΄ Ράιχ».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Αθανασίου κινήθηκαν στις τοποθετήσεις τους και οι πρόεδροι της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παναγιώτης Μπρακουμάτσος και Διοικητικών Δικαστών Γιώργος Φαλτσέτος. Οπως τονίστηκε, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες στην πράξη θα αποδειχθούν ανεφάρμοστες, καθώς δεν υπάρχουν οι υλικοτεχνικές υποδομές για την εφαρμογή τους. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκος Αγγελάρας, ο οποίος για υπηρεσιακούς λόγους δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην πανδικαστική συγκέντρωση, δήλωσε: «Αποδομούνται οι θεσμοί. Επιβάλλονται τιμωριακές διαδικασίες και ισοπεδώνεται η αξιοπρέπεια των δικαστικών λειτουργών».

Τελικά, η πανδικαστική συγκέντρωση κατέληξε σε ομόφωνο ψήφισμα, με το οποίο οι δικαστικοί λειτουργοί καλούν την Πολιτεία να κατοχυρώσει την ανεξαρτησία τους και να αποσύρει τις διατάξεις με τις οποίες είναι αντίθετοι. Μεταξύ αυτών, εκείνη με την οποία καταργείται ο ρόλος των ολομελειών ως προς την ψήφιση των κανονισμών εσωτερικής λειτουργίας, αυτή με την οποία επιτρέπεται η περικοπή μισθού σε περίπτωση «αδικαιολόγητης» καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων και εκείνη με την οποία απαγορεύεται η μετάθεση δικαστικού λειτουργού πριν από τη συμπλήρωση δύο δικαστικών ετών στον τόπο όπου τοποθετήθηκε.

Σε αντίθετη περίπτωση, τα διοικητικά συμβούλια των δικαστικών ενώσεων σε κοινή συνεδρίασή τους θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση του δικαστικού και του εισαγγελικού σώματος.

Εν τω μεταξύ, τα δικαστήρια όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, καθώς η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ) ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην πανελλαδική 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΟΔΥΕ Χρήστος Λυμπερόπουλος, στην πανδικαστική συγκέντρωση από την 1η Μαρτίου 2012 οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν θα παραμένουν στις έδρες των δικαστηρίων (ως γραμματείς) μετά τη λήξη του ωραρίου (3 μ.μ.). Επίσης, τα Σαββατοκύριακα οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν θα προσέρχονται πλέον στα δικαστήρια για τα αυτόφωρα.

Σήμερα, συνεδριάζει και η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της μετά τις αξιώσεις της «τρόικας» για τροποποιήσεις στον Κώδικα Δικηγόρων, με τις οποίες ουσιαστικά καταργείται το δικηγορικό λειτούργημα.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ