21|09|2020

Τα 9+1 χαράτσια που θα δώσουν χαριστική βολή στα νοικοκυριά

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Δέκα χαράτσια που εκτιμάται ότι θα αποφέρουν 9,4 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι εντός του τρέχοντος έτους.

Το «καλεντάρι» της Εφορίας, το οποίο υπαγορεύτηκε από την τρόικα των δανειστών και καθορίστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει για το νέο έτος την υποχρέωση των φυσικών προσώπων να καταβάλουν έως και 10 διαφορετικούς φόρους, εκ των οποίων οι πέντε θα επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία τους, οι τρεις τα εισοδήματά τους και οι δύο τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τα λοιπά οχήματα που κατέχουν!

Τα νέα, υπέρογκα χαράτσια της Εφορίας, τα οποία θα επιβληθούν το επόμενο έτος, θα προστεθούν σε ένα πλήθος άλλων φορολογικών υποχρεώσεων που έχουν ήδη καταλογιστεί τα προηγούμενα έτη στους περισσότερους φορολογουμένους και τους έχουν ήδη εξαντλήσει οικονομικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, κάθε μήνα μένουν απλήρωτοι φόροι ύψους 1 δισ. ευρώ, λόγω της οικονομικής αδυναμίας των περισσότερων νοικοκυριών να πληρώσουν εγκαίρως τα χαράτσια στα εισοδήματα και τις περιουσίες τους, τα οποία πέφτουν βροχή. Οι νέοι φόροι ύψους 9,4 δισ. ευρώ που πρόκειται να επιβληθούν το 2014 στα εισοδήματα και στα περιουσιακά στοιχεία των φυσικών προσώπων είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν θα καταστεί δυνατό να εισπραχθούν στο σύνολό τους. Συνέπεια αυτού θα είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο -τα οποία ήδη από το τέλος του περασμένου μήνα ξεπερνούν τα 63 δισ. ευρώ- να υπερβούν τα 70 δισ. ευρώ ως το τέλος του επόμενου έτους!

Το σχέδιο της τρόικας των δανειστών και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι εντός του 2014 θα πρέπει να καταβληθούν από εκατομμύρια νοικοκυριά οι παρακάτω φόροι:

1) Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2011. Οσοι φορολογούμενοι κατείχαν την 1/1/2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ πρέπει να καταβάλουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και το τέλος Φεβρουαρίου 2014 τις δύο τελευταίες μηνιαίες δόσεις του ΦΑΠ του έτους 2011, συνολικού ύψους 140.000.000 ευρώ.

2) Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2012. Οσα φυσικά πρόσωπα κατείχαν την 1/1/2012 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και το τέλος Φεβρουαρίου 2014 τις δύο τελευταίες μηνιαίες δόσεις του ΦΑΠ του έτους 2012, που υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 140.000.000 ευρώ.

3) Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2013. Οσοι κατείχαν την 1/1/2013 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικόπεδα αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ οφείλουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και το τέλος Φεβρουαρίου να εξοφλήσουν και τις δύο τελευταίες μηνιαίες δόσεις του ΦΑΠ του έτους 2013, οι οποίες υπερβαίνουν συνολικά τα 200.000.000 ευρώ.

4) Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων του 2013. Ολοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατέχουν ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα θα κληθούν να πληρώσουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που θα λάβουν στο πρώτο τετράμηνο του 2014 τις δύο τελευταίες διμηνιαίες δόσεις από το χαράτσι (ΕΕΤΑ) του 2013, οι οποίες υπερβαίνουν τα 450.000.000 ευρώ.

5) Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του 2014. Μετά τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο, θα σταλούν από το υπουργείο Οικονομικών τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή και του ΕΝΦΙΑ. Παραλήπτες των εκκαθαριστικών θα είναι πάνω από 5.500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1/1/2014 κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια και λοιπά ακίνητα. Ο νέος φόρος ακινήτων θα πρέπει να εξοφληθεί έως και σε έξι ή επτά μηνιαίες δόσεις. Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν υπερβαίνει το 1,85 δισ. ευρώ.

6) Φόρος για τα εισοδήματα του 2013. Μετά τις διπλές εκλογές του Μαΐου, περίπου 5.500.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Η εκκαθάριση των δηλώσεων θα γίνει αυτόματα με την υποβολή τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet. Από την εκκαθάριση αναμένεται να προκύψει υποχρέωση πληρωμής φόρων εισοδήματος συνολικού ύψους τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων, καθώς οι περισσότερες φοροαπαλλαγές (ατομικά αφορολόγητα ποσά, αφορολόγητα παιδιών, εκπτώσεις φόρου για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, τόκους δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ.) έχουν καταργηθεί.

7) Ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2013. Οσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2013 ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα υπολογιστεί με συντελεστές 1% έως 4%, ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος. Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν ανέρχεται σε 1,178 δισ. ευρώ.

8) Τέλος επιτηδεύματος για το έτος 2013. Οσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2013 εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα θα κληθούν να καταβάλουν και τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ για τους περισσότερους. Το συνολικό ποσό που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν ανέρχεται σε 230.000.000 ευρώ.

9) Φόρος πολυτελούς διαβίωσης για το έτος 2013. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2013 κατείχαν Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών -τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/1/2004 και μετά- πισίνες και αεροσκάφη θα υποχρεωθούν να καταβάλουν και το 2014 τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Το συνολικό ποσό που θα πληρώσουν θα ανέλθει σε 141.000.000 ευρώ.

10) Τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2015. Ολοι οι κάτοχοι οχημάτων θα κληθούν στο τελευταίο δίμηνο του 2014 να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2015. Το συνολικό ποσό των τελών που θα κληθούν να καταβάλουν ανέρχεται σε 1,056 δισ. ευρώ.

Κατάθεση των δηλώσεων εως τις 30 Ιουνίου

Εως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν το

2013 όλα τα φυσικά πρόσωπα. Νωρίτερα, μέχρι τις 30 Μαΐου, οι ιδιοκτήτες ακίνητων θα πρέπει να έχουν υποβάλει τα έντυπα Ε9 του έτους 2014.

Οι φόροι για τα εισοδήματα του 2013 θα υπολογίζονται αυτόματα, με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων και θα πρέπει να εξοφληθούν σε τρεις δόσεις, το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2014. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα «εκδοθούν» ηλεκτρονικά από την 1η έως την 30η Ιουνίου 2014 και οι φόροι που θα αναγράφουν θα πρέπει να εξοφληθούν σε έξι μηνιαίες δόσεις μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέο θερμό επεισόδιο με Ντόρα Μπακογιάννη! Η ενδοοικογενειακή κόντρα συνεχίζεται…

Μετά τα καρφιά για τις μάσκες, ανοιχτή διαφοροποίηση από την Μπακογιάννη και για το αθλητικό νομοσχέδιο Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη Παραμένουν τεντωμένα τα νεύρα στο εσωτερικό...

Πόνεσε τους Τούρκους η «Δημοκρατία» – Χιλιάδες μηνύματα υποστήριξης για την πληρωμένη απάντηση

Ο Τσαβούσογλου κάλεσε τον πρέσβη μας για εξηγήσεις Ένα πρωτοσέλιδο εφημερίδας μπορεί να προκαλέσει ενθουσιασμό και να εκφράσει το πατριωτικό αίσθημα του λαού. Από την...

Έτοιμοι για εθνικές παραχωρήσεις!

Ανησυχία από τις δηλώσεις Γεραπετρίτη ότι η Ελλάδα μπορεί να δεχτεί προς συζήτηση το εύρος της επήρειας των νησιών μας Ζωηρή ανησυχία προκαλούν οι χθεσινές...

Κυριάκος Βελόπουλος: Δεν ντρέπεστε για τη δήλωση του Ζάεφ;

Επιτέθηκε κατά μέτωπο στην κυβέρνηση για τη στροφή 180 μοιρών, επικαλούμενος το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» Στη Βουλή έφτασε το χθεσινό αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «δημοκρατίας»...