Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

ΤΑ ΑΚΟΥΣΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί (ειδικής αγωγής) εισέβαλαν στη συνάντηση της ΟΛΜΕ με τον υπ. Παιδείας!

Ρεπορτάζ
Εύη Πανταζοπούλου

«Τα άκουσε» ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής κατά τη συνάντησή του με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). Ο κ. Φίλης παρέμεινε περίπου μιάμιση ώρα στα γραφεία του συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών, ωστόσο, δεν συζητήθηκε κανένα θέμα, καθώς λίγη ώρα μετά την άφιξή του ομάδα περίπου 30 αναπληρωτών εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής εισέβαλε στην αίθουσα, όπου πραγματοποιούνταν η συνάντηση. Οι καθηγητές ανάρτησαν πανό και φώναζαν συνθήματα διαμαρτυρόμενοι για τον μη διορισμό τους αλλά και για την «εικόνα εγκατάλειψης» που παρουσιάζουν τα σχολεία ειδικής αγωγής.

«Τα σχολεία λειτουργούν, υπάρχουν προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε. Στην ειδική αγωγή έχουμε κατά προτεραιότητα 1.000 νέες προσλήψεις φέτος» απάντησε ο κ. Φίλης, ωστόσο, δεν έπεισε τους αγανακτισμένους αναπληρωτές καθηγητές, οι οποίοι αποχώρησαν από την αίθουσα αλλά συνέχισαν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους κάτω από τα γραφεία της ΟΛΜΕ.

Η προγραμματισμένη συνάντηση, τελικά, ματαιώθηκε και το Δ.Σ. του συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών «έμεινε με άδεια χέρια». Το προεδρείο της ομοσπονδίας σε ανακοίνωσή του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την κίνηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σημειώνοντας ότι «ενέργειες σαν αυτές, που εκμεταλλεύονται τα εκρηκτικά προβλήματα της εκπαίδευσης, των μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, στόχο έχουν τη στείρα επικοινωνιακή αντιπολίτευση, που όχι μόνο δεν βοηθάνε τον αναγκαίο διάλογο αλλά απαξιώνουν και ακυρώνουν τα θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα, πλήττοντας την αξιοπιστία τους».

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ σημείωσε ακόμα ότι τελικά «δεν του δόθηκε η δυνατότητα να θέσει στον υπουργό το σύνολο των εκπαιδευτικών προβλημάτων και να υπάρξουν από την πλευρά του συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Φίλης ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε: «Κάποιοι έδειξαν με τη στάση τους ότι δεν θέλουν διάλογο. Κάνουμε έκκληση να μην ισοπεδώσει κανείς την κατάσταση στην παιδεία, γιατί έτσι απαξιώνεται το δημόσιο σχολείο. Τα προβλήματα στα σχολεία είναι γνωστά και τα αντιμετωπίζουμε».

Οι δάσκαλοι ζητούν να ανοίξει άμεσα διάλογος για το δημόσιο νηπιαγωγείο

ΥΠΟΜΝΗΜΑ υπέβαλαν στο υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί του, τα μέλη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Το συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων ζητά, μεταξύ άλλων, την αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση (έως 5% του ΑΕΠ), την πρόσληψη χιλιάδων μόνιμων εκπαιδευτικών, την κατάργηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης και την ενίσχυση των ειδικών σχολείων με το κατάλληλο προσωπικό.

Συγκεκριμένα, για την ειδική εκπαίδευση, η ΔΟΕ επισημαίνει ότι «παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και χρειάζεται μια βαθιά τομή στον τρόπο λειτουργίας της, ώστε να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο της παροχής της μόνο σε ένα μικρό μέρος των μαθητών με ειδικές ανάγκες».

Τεράστια είναι τα προβλήματα, σύμφωνα με την ομοσπονδία, και στον χώρο της προσχολικής αγωγής, η οποία «φαίνεται να βρίσκεται έξω από τον σχεδιασμό όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών». Για τον λόγο αυτόν, η ΔΟΕ καλεί το υπουργείο Παιδείας να ξεκινήσει άμεσα τον διάλογο για το δημόσιο νηπιαγωγείο.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ