Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Τα αντιβηχικά, η καλύτερη λύση για παιδιά!

Σοβαρές προειδοποιήσεις για την απερίσκεπτη χρήση αντιβιοτικών σε περιπτώσεις παιδικού βήχα, που προκαλείται από το κοινό κρυολόγημα, έκαναν Ιταλοί ερευνητές, οι οποίοι έπειτα από έρευνα διαπίστωσαν ότι τα αντιβηχικά είναι τα φάρμακα που πρέπει να χορηγούνται, καθώς είναι πολύ πιο αποτελεσματικά. Τόνισαν δε ότι τα αντιβιοτικά, όταν δεν προσφέρουν κάτι στον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις ή αντίσταση σε άλλα φάρμακα.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Μπολόνια πραγματοποίησαν έρευνα για τα αντιβιοτικά και τα αντιβηχικά, συγκρίνοντας τη δράση τους σε ό,τι αφορά τον παιδικό βήχα, με αφορμή το γεγονός ότι παρόλο που τα πρώτα δεν είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικά χορηγούνται συχνά από γιατρούς στα παιδιά επειδή αυτό «καθησυχάζει τους γονείς»!

Κατά την έρευνά τους, οι επιστήμονες εξέτασαν 305 παιδιά που υπέφεραν από έντονο βήχα. Από αυτά, ορισμένα έπαιρναν μόνο αντιβιοτικά, κάποια άλλα έναν συνδυασμό αντιβιοτικών και αντιβηχικών, ενώ τα υπόλοιπα δεν ακολουθούσαν καμία φαρμακευτική αγωγή. Οπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα παιδιά που ανήκαν στη δεύτερη ομάδα ανέρρωσαν πιο γρήγορα από ό,τι εκείνα που έπαιρναν μόνο αντιβιοτικά, τα οποία με τη σειρά τους παρουσίασαν ταχύτερη ανάρρωση σε σχέση με τα παιδιά που δεν έπαιρναν κανένα φάρμακο.

Οπως εξηγεί ο βασικός συντάκτης της έρευνας, δρ Francesco de Blasio, τα αντιβιοτικά στην πραγματικότητα δεν παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερη δράση κατά του βήχα, όμως είναι χρήσιμα για την καταπολέμηση άλλων μολύνσεων που μπορεί να προκαλούν βήχα. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τον βήχα που προκαλείται από το κοινό κρυολόγημα. «Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις τα αντιβιοτικά είναι σαφώς πιο αποτελεσματικά από το τίποτα, όμως λίγα φάρμακα παρουσιάζουν τόσο καλή δράση όσο τα αντιβηχικά» είπε ο ίδιος στο συνέδριο.

Συμπλήρωσε δε ότι τα αντιβιοτικά είναι κατάλληλα για να σκοτώνουν βακτήρια και όχι ιούς, κάτι που σημαίνει ότι σε μια περίπτωση δευτερεύουσας βακτηριακής μόλυνσης, όπως η πνευμονία, τα αντιβιοτικά προφανώς δεν είναι κατάλληλα.

Η μελέτη παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στο ετήσιο συνέδριο του «American College of Chest Physicians».

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ