Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Τα άπληστα «γεράκια» του Βερολίνου!

Τη δήμευση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας (λιμάνια, αεροδρόμια, φυσικό αέριο και ακίνητα) ζητούν οι Γερμανοί βιομήχανοι ως εμπράγματες εγγυήσεις για τα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) Ούλριχ Γκρίλο πρότεινε μεταφορά δημόσιας περιουσίας στον ευρωμηχανισμό διάσωσης ESM, ώστε, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της, οι πιστωτές να διασφαλίσουν τα χρήματά τους.

«Στην Ελλάδα υπάρχει κρατική περιουσία αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για παράδειγμα επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, λιμάνια, αεροδρόμια ή άλλα ακίνητα» είπε o κ. Γκρίλο μιλώντας στην εφημερίδα «Westdeutsche Allgemeine» και πρότεινε να μεταφερθούν όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM.

«Οταν μια επιχείρηση κηρύττει πτώχευση, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πιστωτές παραιτούνται από τις αξιώσεις τους, τουλάχιστον μέχρι ο διαχειριστής της πτώχευσης να εξετάσει τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης και να αποφασίσει σχετικώς» σημείωσε, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Παράλληλα, επέκρινε τις καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και υποστήριξε ότι η πώληση κρατικής περιουσίας θα ήταν μια καλή «συνταγή» για την εξυγίανση του προϋπολογισμού σε όλες τις χώρες της κρίσης.

Αυτή η πρόταση των Γερμανών βιομηχάνων δεν διατυπώνεται για πρώτη φορά. Πριν από περίπου 10 ημέρες ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου Μάρκους Κέρμπερ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο ESM θα μπορούσε να απορροφήσει μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά ως αντάλλαγμα θα μπορούσε να λαμβάνει κρατικά περιουσιακά στοιχεία, ώστε το χρέος να είναι βιώσιμο. Εκτός από τη θέση του προέδρου του BDI ο κ. Γκρίλο κατέχει άλλες οκτώ σημαντικές θέσεις -αντιπροέδρου, διοικητικού μέλους ή αντιπροσώπου σε βιομηχανικούς φορείς, ακαδημαϊκές ενώσεις και τραπεζικούς ομίλους. Ο κ. Κέρμπερ έχει πείρα στην άσκηση πολιτικής, καθώς έχει διατελέσει υπουργός Εσωτερικών και Οικονομικών, ενώ λέγεται ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Σόιμπλε, όχι μόνο σε επαγγελματικό αλλά και σε φιλικό επίπεδο.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ