Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Τα αυθαίρετα πρέπει να περάσουν από ΙΚΑ

Μαθεύτηκε ότι πληρώνουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και… πλάκωσε και το ΙΚΑ! Διπλό χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν όσοι προχωρήσουν σε νομιμοποίηση αυθαιρέτου, καθώς, εκτός από το τσουχτερό εφάπαξ πρόστιμο, θα κληθούν να πληρώσουν και ένσημα στο ΙΚΑ για την ανέγερση του ακινήτων. Ο αριθμός των ενσήμων είναι τεκμαρτός και προκύπτει με βάση την επιφάνεια και τον όγκο του κτίσματος.

Σε μια ρύθμιση καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, το ΙΚΑ φιλοδοξεί να καρπωθεί όσο γίνεται μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη. Υπολογίζεται ότι μπορεί να εισπράξει έως και 500.000.000 ευρώ. Ο διοικητής του Ιδρύματος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι το ΙΚΑ θα διεκδικήσει μέρος των ασφαλιστικών εισφορών. «Περιμένουμε την τελική ρύθμιση για τα αυθαίρετα και στο πλαίσιο αυτό το ΙΚΑ αναμένεται να ικανοποιήσει ένα μέρος των απαιτήσεών του».

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες της «δ», ήδη για το θέμα έχει γίνει συζήτηση ανάμεσα στους υπουργούς Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, και Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Με δεδομένο ότι το επίμαχο νομοσχέδιο βρίσκεται στη διαδικασία της πρώτης ανάγνωσης και η επιθυμία του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι από 1ης Σεπτεμβρίου η ρύθμιση να έχει τεθεί σε ισχύ, είναι πιθανό το αίτημα του ΙΚΑ να ικανοποιηθεί μέσω σχετικής τροπολογίας που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Για το θέμα έχει ήδη εκφραστεί θετικά η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), καθώς από την Τρίτη, με επιστολή της προς τους συναρμόδιους υπουργούς, ζήτησε να εμπεριέχεται «στην προωθούμενη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων και η καταβολή του υποχρεωτικού αριθμού ενσήμων στο ΙΚΑ». Παρέμβαση όμως υπήρξε και από τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), καθώς με ανακοίνωσή της ζητεί να προβλεφθεί η δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού ώστε «ένα ποσοστό επί των καταβαλλόμενων τελών νομιμοποίησης να αποδοθεί στα ασφαλιστικά ταμεία για να καλυφθούν με επάρκεια πρόσθετες ανάγκες που δημιουργούνται». Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί η έκπτωση για την τακτοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων για τις επιχειρήσεις να είναι 30%.

Υπενθυμίζεται ότι η εισπρακτική ρύθμιση για τα αυθαίρετα, με πρόσχημα την πολεοδομική «αμνηστία» για 20 ή 40 χρόνια, ανάλογα αν το αυθαίρετο είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως, ωθεί τους ιδιοκτήτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το σχετικό πρόστιμο προκύπτει από τον τύπο: τετραγωνικά μέτρα επί 15% επί τιμή ζώνης επί ειδικού συντελεστή ανάλογα με την κατηγορία και το είδος του αυθαιρέτου.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ