Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020

Τα «εγκλήματα» των τροϊκανών (από το 2010) σε συνεργασία με τις ελληνικές κυβερνήσεις!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Οι περισσότερες προβλέψεις της τρόικας, απ’ όταν η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο το 2010, έπεφταν έξω. Η επίσημη δικαιολογία των τροϊκανών ήταν ότι δεν εφαρμόζονταν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ παρέβλεπαν ότι επέλεξαν να επιβάλουν στην Ελλάδα ένα σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που έφερε μεγάλη ύφεση (συνεχίζεται για έκτη χρονιά) και εκτίναξε την ανεργία στο 25%. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, στελεχωμένες από ανθρώπους που συνέβαλαν στο να φτάσει η Ελλάδα στη χρεοκοπία, αποδείχθηκαν τραγικά ανεπαρκείς για τη χώρα αλλά σωτήριες για τους φοροφυγάδες και άλλους φίλους τους, αρκετοί εκ των οποίων λήστεψαν τη χώρα και έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό.

Στη συνέχεια περιγράφεται η ιστορία των αποτυχιών που βαραίνει την τρόικα αλλά και τους εγχώριους συνεργάτες τους, που ουδέποτε παρουσίασαν ένα ελληνικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.

2010: Υφεση 4,9%, έλλειμμα 9,1%

Το 2010 παρουσιάστηκε απόκλιση στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού παρά τα μισθολογικά και άλλα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν κατά το έτος αυτό για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων (έλλειμμα γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ -10,7% έναντι προϋπολογισθέντος -9,1%). Η απόκλιση οφείλεται:

• στην υστέρηση των εσόδων του τακτικού Προϋπολογισμού κατά 3,6 δισ. ευρώ,

• στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών του τακτικού Προϋπολογισμού κατά 4,66 δισ. ευρώ,

• στην υστέρηση των εσόδων του ΠΔΕ, λόγω των μειωμένων εισροών από την Ε.Ε., κατά 759.000.000 ευρώ,

• στη μείωση των δαπανών του ΠΔΕ κατά 1,84 δισ. ευρώ,

• στην αρνητική επίδοση των άλλων υποτομέων της γενικής κυβέρνησης κατά 1,46 δισ. ευρώ,

• στην αρνητική επίδραση της αναθεώρησης του ΑΕΠ προς τα κάτω κατά 3,9% σε ονομαστικούς όρους, λόγω της ύφεσης.

2011: Υφεση 7,1%, ανεργία στο 17,3%

Οι δημοσιονομικές προβλέψεις για το κλείσιμο του 2011 καταρτίστηκαν ή αναθεωρήθηκαν με νόμο τρεις φορές. Την πρώτη φορά με τον Προϋπολογισμό του Δεκεμβρίου του 2010, τη δεύτερη φορά τον Ιούνιο του 2011 με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας (ΜΠΔΣ) και την τρίτη φορά τον Νοέμβριο του 2011 με την αναθεώρηση του ΜΠΔΣ. Ο λόγος για τις συνεχείς αυτές αναθεωρήσεις ήταν η μεγάλη ύφεση στην οποία βυθίστηκε η ελληνική οικονομία, που έφτασε το -6,1% σε ονομαστικούς όρους του ΑΕΠ (7,1% σε σταθερές τιμές).

Η απόκλιση μεταξύ του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης το 2011, που ανήλθε σε -9,4% σε σύγκριση με το στόχο του ΜΠΔΣ του Ιουνίου 2011 (-7,3%), έφτασε τις 2,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκρινόμενη με το στόχο του αναθεωρημένου ΜΠΔΣ του Νοεμβρίου του 2011 που ήταν 9,0% η απόκλιση ήταν 0,4%, που οφείλεται κυρίως στη μεγάλη μείωση του ΑΕΠ.

2012: Υφεση 7%, ανεργία στο 25%

Οι δημοσιονομικές προβλέψεις για το κλείσιμο του έτους 2012 καταρτίστηκαν ή αναθεωρήθηκαν με νόμο δύο φορές. Την πρώτη φορά με τον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2011 και τη δεύτερη φορά τον Φεβρουάριο του 2012 με τη ψήφιση του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού. Ο λόγος για τις συνεχείς αυτές αναθεωρήσεις ήταν η μεγάλη ύφεση στην οποία βυθίστηκε η ελληνική οικονομία, που έφτασε το -7,0% σε ονομαστικούς όρους του ΑΕΠ.

Στόχος του Προϋπολογισμού του 2012 ήταν η συνέχιση της δραστικής μείωσης του πρωτογενούς ελλείμματος γενικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο ενός αρχικά ιδιαίτερα φιλόδοξου Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης, που αποσκοπούσε στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος γενικής κυβέρνησης ύψους 4,5% του ΑΕΠ το 2014. Κύριοι άξονες της προσπάθειας για την επίτευξη στόχου ήταν ο περαιτέρω εξορθολογισμός των δαπανών και η μεγαλύτερη απόδοση των κρατικών πόρων.

Στην πράξη, αποδείχτηκε ότι η πολύ βαθύτερη ύφεση έκανε τον αρχικό στόχο για το 2012 ανεδαφικό, με αποτέλεσμα αντί για πλεόνασμα 4,5% να καταγραφεί έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, η συνεχιζόμενη ύφεση, η οποία ήταν υπερδιπλάσια της προβλεφθείσας στον Προϋπολογισμό του 2012, επηρεάζει δυσμενώς τα φορολογικά έσοδα. Η πτώση των εσόδων αποδίδεται στους παρακάτω λόγους:

– Στις σημαντικά μειωμένες εισπράξεις φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, λόγω της επίπτωσης της συνεχιζόμενης ύφεσης στα αποτελέσματα των νομικών προσώπων.

– Στην καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην έναρξη της είσπραξης του φόρου εισοδήματος έτους 2012 και η επέκταση της πληρωμής του σε πέντε δόσεις.

– Στη σημαντική υστέρηση των εισπράξεων του ΦΠΑ.

– Στις χαμηλότερες του αναμενόμενου εισπράξεις μη φορολογικών εσόδων.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...