Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

Τα εναλλακτικά σχέδια για τα ελληνικά ομόλογα

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Σχέδιο ώστε η Ελλάδα να επαναγοράσει τα παλαιά ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ, οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες και η ΕΤΕπ σχεδιάζουν στην ΕΕ και ειδικά στην Γερμανία σύμφωνα με ελληνικές πηγές.

Η ΕΚΤ και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες κατέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 56 δις ευρώ. Η ΕΚΤ κατέχει ελληνικό χρέος 36 δις ονομαστικής αξίας 48 δις ευρώ περίπου. Στην Γερμανία ορισμένοι κύκλοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να εξεταστεί μια φόρμουλα ώστε η Ελλάδα να επαναγοράσει το παλαιό χρέος που κατέχουν η ΕΚΤ και οι Κεντρικές τράπεζες και ίσως και μέρος των νέων ελληνικών ομολόγων αγγλικού δικαίου.

Εν τω μεταξύ η Γερμανία μέχρι τις εκλογές του Φθινοπώρου του 2013 δεν θα δεχθεί haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα. Οι αντιδράσεις των φορολογουμένων Γερμανών και όχι μόνο πολιτών θα είναι μεγάλες, να χρηματοδοτούν την Ελλάδα και τα δάνεια που χορηγούν να δέχονται κούρεμα. Ως εκ τούτου η λύση που φαίνεται ότι αρχίζουν να εξετάζουν σοβαρά στην Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη είναι η επαναγορά του ελληνικού χρέους. Ομως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην διαδικασία αυτή.

Με τι κεφάλαια και σε ποιες τιμές; Τα ερωτήματα αυτά είναι μείζονος σημασίας. Η επαναγορά χρέους είναι μια χαμηλής ωφέλειας κίνηση για τα νέα ομόλογα και πρακτικότερη για το παλαιό χρέος. Γιατί είναι χαμηλής ωφέλειας για τα νέα ομόλογα; Ας υποθέσουμε ότι σχεδιάζεται η επαναγορά χρέους. Οι παράμετροι είναι δύο 1)Χρειάζονται κεφάλαια για να υπάρξει επαναγορά και 2) σε ποιες τιμές θα αγοραστούν τα νέα ομόλογα.

Η ελληνική 10ετία έχει τιμή 35 μονάδες βάσης. Αν επισημοποιηθεί πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων οι τιμές θα εκτιναχθούν καθώς οι κάτοχοι τεχνηέντως θα ανεβάσουν τις τιμές για να πουλήσουν στο ελληνικό κράτος σε όσο το δυνατό υψηλότερη τιμή. Οι 35 μονάδες βάσης θα μπορούσαν να φθάσουν στις 60 ή 70 μονάδες βάσης. Δηλαδή τα 1000 ευρώ αρχικής αξίας των ομολόγων ενώ τώρα αποτιμώνται στα 350 ευρώ η Ελλάδα λόγω της τεχνικής ανόδου θα τα αγοράσει στα 600 ή 700 ευρώ. Αντί να κερδίσει 650 ευρώ στα 1000 ευρώ θα κερδίσει 300-400 ευρώ στα 1000 ευρώ.

Ομως για να αγοράσει ομόλογα η Ελλάδα θα πρέπει να δανεισθεί και αν ανέβουν οι τιμές όπως αναμένεται τα κεφάλαια που θα δανειστεί θα είναι περισσότερα. Αν ο στόχος είναι τα 1000 ευρώ και η Ελλάδα τα αγοράσει με 700 ευρώ σημαίνει άρα θα κερδίσει 300 ευρώ θα χρειαστεί 700 ευρώ δάνειο για να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα αγοραίας αξίας 700 ευρώ αλλά ονομαστικής 1000 ευρώ. Το κέρδος είναι 300 ευρώ και το δάνειο 700 ευρώ άρα η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί με 400 ευρώ επιπλέον.

Η επαναγορά θα ζημιώσει την Ελλάδα και δεν θα την διευκολύνει. Μεταξύ haircut και επαναγοράς το haircut είναι μακράν πιο επωφελές αλλά θα καταστήσει την Ελλάδα παντελώς αναξιόπιστη. Με την επαναγορά το όφελος είναι σημαντικό στο παλαιό χρέος και μόνο υπό όρους στα νέα ομόλογα.

πηγή: www.bankingnews.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το «Oruc Reis» θα εισβάλει (τώρα και) στα χωρικά μας ύδατα!

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι και απειλούν (με τη νέα NAVTEX) να κάνουν έρευνες στα 5,8 ναυτικά μίλιαΗ Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Είναι...

Αλλαγές στις πανελλαδικές λόγω Covid

Δεν θα ισχύσει φέτος η οριζόντια βάση εισαγωγής. Τέλος Νοεμβρίου οι αιτήσεις των υποψηφίων για την ΤριτοβάθμιαΆγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα ανοίξουν τα...

Τι προτείνουν οι «σοφοί» για φορολογία, Ασφαλιστικό και… εργασιακά

Οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη κατανέμονται σε διάφορους τομείς. Μεταξύ άλλων, προτείνει:ΦορολογίαΚατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (η κυβέρνηση έχει υπολογίσει την κατάργηση μόνο για...

Φέρνουν αντιλαϊκά μέτρα με πρόσχημα τα 32 δισ. της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιτροπή Πισσαρίδη για να περάσει τη σκληρή ατζέντα τηςΜπροστάρη τον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη βάζει η κυβέρνηση για να περάσει...

Θεσσαλονίκη: Όταν αδειάζει κλίνη ΜΕΘ, γεμίζει σε δύο λεπτά

Δεν υπάρχουν πλέον άδειες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και, εάν αδειάσει ένα κρεβάτι, γεμίζει σε δύο λεπτά, ενώ οι αστοχίες του ανέτοιμου για την πανδημία...