Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Τα έψαλε στον Γιούνκερ Γερμανός ευρωβουλευτής

Κρατώντας ένα χαρτί υγείας και ευρώ του είπε ότι το κοινό νόμισμα έχει χάσει (πλέον) την αξία του

Τον… μπελά του από ευρωβουλευτή της Λέγκας του Βορρά βρήκε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Τζανλούκα Μπουανάνο ρώτησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αν έχει πάει ποτέ να αγοράσει ένα λίτρο γάλα, ένα κιλό ψωμί κι ένα λίτρο βενζίνη, και του επεσήμανε ότι ο κόσμος χρειάζεται απαντήσεις!

Στη συνέχεια ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους, κρατώντας ένα χαρτί υγείας στο ένα χέρι και ένα χαρτονόμισμα του ευρώ στο άλλο, και λέγοντας: «Βλέπετε εδώ άλλα παραδείγματα: Το χαρτί υγείας από τη μία και το ευρώ από την άλλη έχουν καταντήσει να είναι το ίδιο με τη δουλειά σας. Δεν πάει πουθενά η Ευρώπη, δεν κάνετε αυτό που ενδιαφέρει τον λαό. Θα πρέπει να παραιτηθείτε και να ζητήσετε συγγνώμη από την Ελλάδα για όσα κάνετε. Να ζητήσετε συγγνώμη από όλη την Ευρώπη, διότι με τις οικονομικές σας επιταγές μάς οδηγείτε σε σύγκρουση».

Διαταγές
Τέλος, δείχνοντάς του τις σημαίες της Ε.Ε. και της Γερμανίας, ο ευρωβουλευτής είπε:
«Αυτή η σημαία είναι της Γερμανίας και αυτή είναι της Ευρώπης. Δεν θέλω να πεθάνω ως Γερμανός. Ή Ευρώπη ή Γερμανία. Αν συνεχίσουμε έτσι, η Ευρώπη μικραίνει, μικραίνει όμως και για τη Γερμανία. Η Γερμανία είναι αυτή που πρέπει να μικρύνει. Δεν μπορεί να διατάζει όλη την Ευρώπη. Εχουμε ήδη δει τι έφερε στην Ευρώπη ο ναζισμός. Δεν θέλουμε τώρα οικονομικό ναζισμό».

«Δεν παίζω με το κινητό! Στέλνω sms στον Τσίπρα»

Δύσκολες στιγμές έζησε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ο κ. Γιούνκερ και δεν μπορούσε να το κρύψει. Την έκρηξή του προκάλεσαν οι επικρίσεις ευρωβουλευτών ότι ασχολείται συνεχώς με το κινητό του, αντί να τους ακούει. Αμεση ήταν η αντίδρασή του: «Σταματήστε να φλυαρείτε και να μου λέτε ότι κοιτάζω το κινητό του. Είμαι σε texting, όπως λέμε, με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Δεν ξέρω αν έχετε την ευκαιρία να κάνετε το ίδιο, αλλά εγώ πρέπει να κάνω σήμερα τη δουλειά μου» ανέφερε.
«Επίσης, το να δίνουμε για την Επιτροπή και την Ευρώπη την ιδέα ότι βρισκόμαστε στα χρυσά σαλόνια μας και ότι δεν βλέπουμε από κοντά τις συνθήκες ζωής των πολιτών μας είναι παραλογισμός του κοινού λαϊκισμού, νοσηρή δημαγωγία. Εγώ μιλάω κάθε εβδομάδα με Ελληνες πολίτες» πρόσθεσε. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απευθυνόταν προς την Κριστίνα Μορβάι, του ουγγρικού εθνικιστικού κόμματος Jobbik, η οποία είχε κάνει παρατήρηση στον πρόεδρο της Κομισιόν ότι είναι κολλημένος στο κινητό του και δεν γνωρίζει «τα προβλήματα των κοινών ανθρώπων».

Γλέζος εναντίον Σούλτς με αρχαία και λατινικά!

O Μανώλης Γλέζος επέλεξε να απαντήσει στις απειλές του Μάρτιν Σουλτζ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Στρασβούργο, ανακαλώντας ελληνικές και λατινικές περικοπές.
Με Ευριπίδη και Θωμά Ακινάτη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε απευθυνόμενος στον Σουλτζ, προκαλώντας αμηχανία ακόμα και στους μεταφραστές: «Πρῶτον μὲν ἤρξω τοῦ λόγου ψευδῶς, ξένε, ζητῶν τύραννον ἐνθάδ᾽· οὐ γὰρ ἄρχεται, ἑνὸς πρὸς ἀνδρὸς ἀλλ᾽ ἐλευθέρα πόλις. δῆμος δ᾽ ἀνάσσει διαδοχαῖσιν ἐν μέρει ἐνιαυσίαισιν, οὐχὶ τῷ πλούτῳ διδοὺς τὸ πλεῖστον ἀλλὰ χὠ πένης ἔχων ἴσον». Η περικοπή αναφέρεται σε λόγια του Θησέα: «Πρώτα-πρώτα, ξένε, άρχισες τον λόγο σου μ’ ένα λάθος, όταν (ανα)ζητάς εδώ δυνάστη· η πόλη αυτή δεν εξουσιάζεται από έναν άνδρα, είναι ελεύθερη. Εδώ κυβερνούν οι πολλοί, που εναλλάσσονται στα αξιώματα χρόνο (με) τον χρόνο· δεν δίνουν πιο πολλά στον πλούτο, και ο φτωχός έχει τα ίδια»!
Στη συνέχεια είπε στα λατινικά τη φράση του Θωμά Ακυνάτη «Hominem unius libri timeo» («Να φοβάσαι τον άνθρωπο με το ένα βιβλίο»), υπαινισσόμενος ημιμάθεια και μονομέρεια.

Κασιδιάρης: Ξεπούλησαν αμέσως το περήφανο όχι

«Το υπερήφανο “όχι” των Ελλήνων το ξεπούλησαν μέσα σε λίγες ώρες οι πολιτικάντηδες μνημονιακοί αρχηγοί και έδωσαν λευκή επιταγή στον Τσίπρα να υπογράψει νέο Μνημόνιο, με επαχθέστερους όρους από αυτούς που καταψήφισε ο ελληνικός λαός και με στόχο το οριστικό ξεπούλημα της Ελλάδος» δήλωσε για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης (φωτό) στην είσοδο της Βουλής.
Η Χ.Α. επιμένει με ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση βαδίζει στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες και ετοιμάζεται να υπογράψει «όχι ένα αλλά δύο Μνημόνια».
Το πρώτο, βραχείας διάρκειας, περιλαμβάνει τους όρους Γιούνκερ, που απορρίφθηκε ηχηρά, με σκοπό άμεση είσπραξη 7 δισ. ευρώ και τα μέτρα του θα περάσουν από τα θερινά τμήματα της Βουλής, για να μην αντιληφθεί ο λαός την προδοσία της νωπής λαϊκής εντολής. Το δεύτερο, με ορίζοντα 2-3 ετών, θα συνοδεύεται από επαίσχυντα μνημονιακά μέτρα.

Καμμένος: Ο λαός ζητά διέξοδο με προοπτικές!

Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε «οπλισμένος» στις Βρυξέλλες, με το 62% του ελληνικού λαού που ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα αλλά και με την υπογραφή όλων των κομμάτων (πλην του ΚΚΕ) που στηρίζουν την ελληνική διαπραγματετυτική θέση, υποστήριξε χθες μιλώντας στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος, ευχαριστώντας τα, όπως και όλα τα στελέχη του κόμματος, για τη μάχη που έδωσαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός δεν εκβιάζεται, δεν απειλείται και δεν τρομοκρατείται και εξέφρασε, όπως αναφέρουν πληροφορίες, την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας. «Είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός, με εθνική ομοψυχία, πάει στις Βρυξέλλες και ζητά το δίκαιό του, μια λύση η οποία θα φέρει πάλι την ανάπτυξη, θα οδηγήσει την Ελλάδα σε σταθερά μονοπάτια και θα αποδείξει ακόμα μία φορά ότι στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι λαοί και όχι τα κέντρα εξουσίας» επισήμανε ο Πάνος Καμμένος μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Νέα επιστολή του Προέδρου Δημοκρατίας

Επιστολή με την οποία τον ενημερώνει για το αποτέλεσμα του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών έστειλε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο Πρ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι το «Οχι» στο δημοψήφισμα δεν συνιστά εντολή αποχώρησης από την ευρωζώνη.

Η επιστολή (εν είδει ρήτρας εγγυήσεων του πολιτειακού άρχοντα) αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν όλα τα κόμματα, εκτός ΚΚΕ, και στους στόχους που έθεσαν. «Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα συγκάλεσα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών του ελληνικού Κοινοβουλίου, στην οποία υιοθετήθηκε κοινό ανακοινωθέν από όλα τα κόμματα, με εξαίρεση το ΚΚΕ, η οποία δηλώνει τα εξής: Η πρόσφατη ψήφος του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα δεν συνιστά εντολή για αποχώρηση από την ευρωζώνη, αλλά εντολή συνέχισης και ενδυνάμωσης της προσπάθειας επίτευξης κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμης συμφωνίας. Η κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και κάθε πολιτικός ηγέτης θα συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια…»

Στόχος της διαπραγμάτευσης, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραθέτει, είναι η επιδίωξη λύσης που θα εξασφαλίσει την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, την προώθηση της ανάπτυξης και την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Και αίτημα στον Ντράγκι γι ααύξηση της ρευστότητας

Το ένα ραντεβού διαδεχόταν το άλλο στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, με την αγωνία να φτάνει στο κατακόρυφο. Ενδεικτικό είναι ότι, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ήταν παρών στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης του Eurogroup, λίγο πριν αυτό ολοκληρωθεί αποχώρησε, προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Μάλιστα, η συνάντηση έγινε γνωστή μέσω του twitter, με τον κ. Τουσκ να ανεβάζει και τη σχετική φωτογραφία. Στο μενού της συνάντησης αυτής ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.

Προφορικά

Φυσικά, επί τάπητος τέθηκε και η (προφορική) πρόταση της ελληνικής πλευράς που εκφράστηκε από τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ, λόγω της θέσης του κ. Ντράγκι στην ΕΚΤ, δεν αποκλείεται να συζητήθηκε και το ζήτημα της χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του ELA. Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο κ. Τουσκ είχε συνάντηση και με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη του Eurogroup, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής την ηγετών της ευρωζώνης. Οι κ. Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ κλήθηκαν από τον κ. Τουσκ να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής.

Πτώση για δεύτερη μέρα στις αγορές μετοχών

Νέα πτώση, για δεύτερη ημέρα στη σειρά, είχαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, οδηγώντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Η πτώση εντάθηκε όταν έγινε γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μόνο προφορικά τις προτάσεις της στο χθεσινό Eurogroup. Ωστόσο, όταν διευκρινίστηκε ότι οι προτάσεις θα συζητηθούν σε νέο Eurogroup σήμερα, οι αμερικανικές αγορές άνοιξαν με ελεγχόμενη πτώση 0,51%. Πτωτικά κινήθηκε και το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα η ισοτιμία να διαμορφωθεί στο 1,0952.

Στην αγορά του ελληνικού κρατικού χρέους, οι αποδόσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου σταμάτησαν να ανεβαίνουν. Για παράδειγμα, η απόδοση του ομολόγου δεκαετούς διάρκειας αποκλιμακώθηκε ελαφρώς στο 18,1% από 18,7% προηγουμένως, χωρίς όμως να σημειωθεί σημαντική πτώση.
Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν επηρεάστηκαν μόνο οι περιφερειακές αγορές, αλλά και της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας. Ο δείκτης CAC στο Παρίσι υποχώρησε 2,27%, ο δείκτης DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,96% και ο FTSE-100 στο Λονδίνο μειώθηκε κατά 1,58%.
Απώλειες πάνω από 2% σημειώθηκαν στα χρηματιστήρια της Πορτογαλίας (-2,27%) και της Ιταλίας (-2,97%).

Εξηγήσεις για τη διακοπή του ELA

Η χρηματοδότηση του ELA στις τράπεζες δεν μπορεί να δίνεται έναντι ανεπαρκών εχεγγύων ή με υπερβολικά γενναιόδωρους όρους. Αυτό αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με αφορμή την προχθεσινή απόφασή της να απομειώσει την αξία των εγγυήσεων που έχουν καταθέσει οι ελληνικές τράπεζες, περιορίζοντας στο ελάχιστο το οξυγόνο μιας οικονομίας που συνεχίζει να είναι μέλος της ευρωζώνης.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να παράσχει έκτακτη χρηματοδότηση στις τράπεζες με «υπερβολικά γενναιόδωρους» όρους ή έναντι ανεπαρκών εχεγγύων, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ και εξηγεί πως σε μια τέτοια περίπτωση θα αυξανόταν ο ηθικός κίνδυνος για τις τράπεζες και τις υπεύθυνες εθνικές Αρχές.
Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη της Λετονίας και μέλους της ΕΚΤ Ιλμαρς Ριμσέβιτς. Οπως μετέδωσε το Reuters, ο κ. Ριμσέβιτς δήλωσε ότι η εισαγωγή ενός άλλου νομίσματος στην Ελλάδα είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο -όχι άμεσα, αλλά μακροπρόθεσμα- και πως η ευρωζώνη μπορεί να έχει ένα μέλος λιγότερο στο μέλλον.

Βολές στην Μέρκελ από ξένα media

«Οταν ακούω τους Γερμανούς να λένε ότι διατηρούν μια ηθική στάση σε σχέση με το χρέος και πιστεύουν σθεναρά ότι τα χρέη πρέπει να αποπληρώνονται, τότε σκέφτομαι: τι αστείο! Γιατί η Γερμανία δεν έχει απολύτως κανένα ηθικό έρεισμα έναντι άλλων κρατών. Η Γερμανία δεν μπορεί να κάνει μάθημα σε άλλες χώρες». H αποστροφή του διαπρεπούς οικονομολόγου Τομά Πικετί στη συνέντευξή του στη «Liberation» αποτυπώνει την άλλη άποψη, κραταιά στην Ελλάδα, αλλά και σε μια μεγάλη μερίδα των διανοουμένων εκτός αυτής. Ο οικονομολόγος θεωρεί ότι λύση θα υπάρξει «μόνο διαμέσου μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μεγαλύτερη ευελιξία μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.». Ο Πικετί συμβουλεύει τη Γερμανίδα Καγκελάριο: «Οσοι επιθυμούν να διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη θα καταλήξουν στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας». Στο ίδιο μήκος κύματος και άρθρο της «Le Monde» που επισημαίνει ότι «η Ανγκελα Μέρκελ δεν θέλει να μείνει στην Ιστορία ως ο νεκροθάφτης της Ελλάδας».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Bruegel Γκούντραμ Βολφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Les Echos», εκτιμά ότι η εφικτή επιλογή για την Ελλάδα είναι η έναρξη συνομιλιών για ένα νέο πρόγραμμα που η Μέρκελ θα κληθεί να εξηγήσει στο κόμμα της, καθώς το Grexit σε πολιτικό επίπεδο θα ήταν μια γιγάντια συλλογική ήττα για την ευρωζώνη.
Από την πλευρά του ο βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής του «Independent» Ρόμπερτ Φισκ, που κάλυψε δημοσιογραφικά το δημοψήφισμα, σχολιάζει ότι οι δανειστές εμφανίζονται ως μοχθηροί που θέλουν να εκδικηθούν τους φτωχούς Ελληνες». «Το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα υπάρχουν κάποιοι στο μέλλον που θα (εξακολουθούν να) επιθυμούν να αποκαλούνται Ευρωπαίοι».

 

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ