Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Τα Εργασιακά και η Υγεία στο… ράντσο του Προκρούστη

Προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα έδωσε η τρόικα στο υπουργείο Εργασίας να αποφασίσει τι θα κάνει με τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού. Ως γνωστό, πρέπει να μειωθεί εκ νέου το ύψος του. Η τρόικα, στη χθεσινή, δίωρη συνάντηση που είχε με τη νέα ηγεσία του υπουργείου (Γιάννης Βρούτσης, Νίκος Νικολόπουλος), δεν δέχτηκε επ’ ουδενί να αλλάξει το παραμικρό από όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί για το ζήτημα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και επέμενε στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν από το υπουργείο Εργασίας να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει στα ζητήματα των εφάπαξ, του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και των προνοιακών επιδομάτων. Και στα τρία προαναφερόμενα, με βάση το Μνημόνιο, πρέπει να γίνουν είτε περικοπές είτε αυξήσεις των εισφορών.

Για το ζήτημα του κατώτατου μισθού το σενάριο έχει ως εξής: Με βάση το χρονοδιάγραμμα που προσδιορίστηκε από το δεύτερο Μνημόνιο, πρέπει εντός του Ιουλίου οι κοινωνικοί εταίροι (εργοδότες, εργαζόμενοι) να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταλήξουν στο νέο ύψος του κατώτατου μισθού. Ακολούθως ο υπουργός Εργασίας αξιολογεί την απόφαση των εταίρων και δια νόμου ορίζει τα νέα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Στην περίπτωση κατά την οποία οι κοινωνικοί εταίροι δεν τα βρουν, τότε ο υπουργός Εργασίας υποχρεώνεται να λάβει ο ίδιος την απόφαση της μείωσης. Η πλευρά του υπουργείου περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα τη σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας, τονίζοντας ότι από τις 400 επιχειρησιακές και τις χιλιάδες ατομικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ως τώρα υπάρχει μια μείωση μισθών που φτάνει το 23,5% κατά μέσο όρο.

Το ίδιο επανέλαβαν και στο ζήτημα του εφάπαξ. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας πρέπει να επιλέξουν εντός καλοκαιριού αν θα μειώσουν τα εφάπαξ κατά μέσο όρο 30% στα Ταμεία Πρόνοιας, που είναι ελλειμματικά, ή αν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Για το νέο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) οι τροϊκανοί, αφού χαιρέτισαν το γεγονός ότι ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, όπως προβλεπόταν, σχολίασαν δυσμενώς το ότι τρία από τα πέντε Ταμεία που το απαρτίζουν αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτό. Ο υπουργός και ο υφυπουργός διαβεβαίωσαν τους τροϊκανούς ότι οι αναλογιστικές μελέτες που χρειάζεται να γίνουν για να φανεί η προοπτική του ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικοί υπάλληλοι), του ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι) και του ETAT (τραπεζοϋπάλληλοι) θα ολοκληρωθούν άμεσα. Στόχος, να πειστούν τα τρία παραπάνω Ταμεία να υπαχθούν στο ΕΤΕΑ και να χρηματοδοτήσουν με τα πλεονάσματά τους τα ελλείμματα ύψους 1 δισ. ευρώ που έχουν το ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) και το ΤΑΥΤΕΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας), που μπήκαν στο νέο υπερταμείο.

Ειδική αναφορά έγινε και για τα προνοιακά επιδόματα. Η τρόικα θέλει έως το 2014 να έχουν εξοικονομηθεί 2 δισ. ευρώ (1% ΑΕΠ) από περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα. Αυτό σημαίνει ότι θα καθοριστούν ακόμα πιο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και ίσως επιλεγεί η λύση ενός οικογενειακού επιδόματος που θα ενσωματώνει μια σειρά άλλων επιδομάτων (π.χ. πολυτεκνικό, μητρότητας). Η τρόικα εξάλλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ΕΟΠΥΥ, ζητώντας και εκεί να λυθεί άμεσα το πρόβλημα, καθώς εμφανίζει μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας, συσσωρευμένο έλλειμμα 4 δισ. ευρώ.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Απαιτούν να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη κατά 1 δισ. ευρώ φέτος

Τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1 δισ. ευρώ για φέτος, τον περιορισμό του υγειονομικού κόστους, καθώς και την άμεση εφαρμογή των 60 μέτρων για την επίτευξη των παραπάνω στόχων ζήτησε από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο η αντιπροσωπία της τρόικας στην πρώτη τους συνάντηση χθες το μεσημέρι.

Ο Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, ο Ματίας Μορς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Κλάους Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μάλιστα, επέμεναν ιδιαιτέρα στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από το 2% στο 1% του ΑΕΠ, ώστε να φτάσει στα ίδια επίπεδα με τη Γερμανία και άλλες χώρες. Ο στόχος θα πρέπει να είναι να μην ξεπεράσει τα 2,88 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012.

Ωστόσο ο υπουργός τούς εξήγησε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πιεστικό και, για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, χρειάζεται περισσότερος χρόνος, καθώς κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ξεκινήσει, αλλά παρουσιάζουν προβλήματα, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, της οποίας το σύστημα «πέφτει» συχνά, καθώς και άλλα, που είναι κυριολεκτικά στον αέρα, γεγονός που οφείλεται και στη χαλάρωση των αρμόδιων υπηρεσιών εξαιτίας των εκλογών.

«Η συνάντησή μας υπήρξε ουσιαστική και χρήσιμη. Συναντήσαμε αναγνώριση στην προσπάθειά μας και είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά. Συμβιβασμοί και αποτυχία δεν χωρούν στο δικό μας έργο» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Α. Λυκουρέντζος.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της τρόικας επέμειναν ότι από τα 60 μέτρα η νέα ηγεσία του υπουργείου πρέπει κατά προτεραιότητα να «τρέξει» την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία σε όλα τα φάρμακα (τα φτηνά γενόσημα), ώστε να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Εως σήμερα το μέτρο αυτό ισχύει μόνο για τα 10 ευρείας κατανάλωσης φάρμακα.

Επίσης ζήτησαν την εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλειών (ΚΕΝ). Ομως και εδώ υπάρχει πρόβλημα διότι, σύμφωνα με έγκυρη πηγή του υπουργείου Υγείας, χρειάζονται πολλές μετατροπές και αλλαγές, γιατί έχουν γίνει λάθη στη μετάφραση των ιατρικών όρων που αναφέρονται στα διεθνή πρωτόκολλα όπως και σφάλματα στην κοστολόγηση επεμβάσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «στη Γερμανία η εφαρμογή των ΚΕΝ έγινε έπειτα από 10 χρόνια προσπαθειών, οπότε είναι δύσκολο να γίνουν στην Ελλάδα μέσα σε δύο χρόνια όπως απαιτεί η τρόικα».

Ζήτησαν επίσης να εφαρμοστεί πλήρως η μηχανογράφηση στα νοσοκομεία αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς, ώστε να ελέγχεται ηλεκτρονικά η διακίνηση των εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων με τα παραπεμπτικά, με στόχο να μειωθεί η υγειονομική δαπάνη.

Ρίτα Μελά


Στην αρένα του Eurogroup τη Δευτέρα ο Στουρνάρας!

Θα περάσει δύσκολα στο μεθαυριανό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όπως τον προειδοποίησαν πρόσφατα στο γραφείο του στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών ο Πολ Τόμσεν και η παρέα του. Και αν το Eurogroup δεν πιστοποιήσει ότι το Μνημόνιο εφαρμόζεται, δεν υπάρχει επόμενη δόση, έλεγαν χθες οι άνθρωποι των Βρυξελλών.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του νέου Ελληνα ομολόγου τους Γιάννη Στουρνάρα» ανέφεραν χθες πηγές της ευρωζώνης.

Το Eurogroup της 9ης Ιουλίου θα είναι το βάπτισμα του πυρός για τον νέο υπουργό Οικονομικών, που θα εισέλθει στον λάκκο των λεόντων για να εξηγήσει τα σχετικά με την ελληνική οικονομία και, το κυριότερο, να εμπνεύσει αξιοπιστία σε δύσπιστους εταίρους.

Ολοφάνερο είναι ότι οι ώρες από το μεσημέρι και μετά της ερχόμενης Δευτέρας θα είναι δύσκολες για το υπουργό Οικονομικών, ο οποίος βρισκόταν εκεί πριν από 14 χρόνια, διαπραγματευόμενος (από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) την είσοδο της χώρας στο ευρώ.

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι και η εποχή της εισόδου στο ενιαίο νόμισμα (πριν από το 2000) ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς ήταν πολλά τα συμφέροντα που δεν ήθελαν την Ελλάδα στο ευρώ.

«Φοβούνται να έρθουν στην Ελλάδα οι Γερμανοί εφοριακοί»

Στο «σπίτι» τους έμειναν τελικά οι 165 Γερμανοί εφοριακοί που ήθελε να στείλει στην Αθήνα το Βερολίνο για να… αλλάξουν τα φώτα στους Ελληνες συναδέλφους τους. Προφανώς φοβήθηκαν ότι θα φάνε πολύ ξύλο και αναθεώρησαν τις απόψεις τους περί μετάδοσης της γερμανικής φοροεισπρακτικής τεχνογνωσίας. Το ρεπορτάζ προέρχεται από τη γερμανική «Bild», που, επικαλούμενη το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, γράφει ότι τα σχέδια πάγωσαν. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών «δεν είχε δείξει ενδιαφέρον» και ότι η γερμανική πρόταση εκλαμβάνεται από την Αθήνα ως «ανάμειξη στις ελληνικές κυριαρχικές ευθύνες» και απορρίπτεται. Στο ρεπορτάζ, ωστόσο, δεν διευκρινίζεται σε ποια περίοδο αναφέρεται η πληροφορία αυτή. Από την πλευρά του πάντως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα της εφημερίδας, λέγοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει φορολογική τεχνογνωσία στην Ελλάδα. Η αποστολή των Γερμανών εφοριακών είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Φεβρουάριο ως project της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της βοήθειας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής της διοίκησης.

Τότε ο πρόεδρος του συνδικάτου των Γερμανών εφοριακών υπαλλήλων Τόμας Αϊγκεντάλερ είχε δηλώσει ότι ανησυχεί για τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων εξαιτίας της αντιγερμανικής ατμόσφαιρας!

Λαγκαρντ: Αυτή η κρίση δεν γνωρίζει σύνορα!

Ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. εμφανίστηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η Ευρώπη παραμένει ο Νο 1 κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία. Σε ομιλία της στο Τόκιο η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να κάνουν σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, θα χρειαστεί όμως περαιτέρω πρόοδος για να ξεπεραστεί η κρίση και αποφασιστικότητα για να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες και να επανέλθουν η σταθερότητα και η ανάπτυξη. «Στον σύγχρονο αλληλοεξαρτώμενο κόσμο δεν μπορούμε πλέον να βλέπουμε μόνο ό,τι συμβαίνει εντός των εθνικών συνόρων μας. Αυτή η κρίση δεν γνωρίζει σύνορα» είπε η Κρ. Λαγκάρντ. Η ίδια επανέλαβε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση απαιτεί περισσότερο από ποτέ μια «συνεργατική πολιτική απάντηση». Η κυρία Λαγκάρντ σε ομιλία της σε πολιτικό φόρουμ στο Τόκιο αναγνώρισε ότι τους τελευταίους μήνες οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν γίνει πιο ανησυχητικές, καθώς υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας τόσο στις προηγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες.

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ