Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Τα… φόρτωσε στον Γενικό!

Υπουργός στη θέση του υπουργού… έγινε ο Βασίλης Κουλαϊδής, γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, αλλά όχι λόγω δικής του επιθυμίας.Αντιθέτως, ο υπουργός Γιώργος Μπαμπινιώτης πήρε την πρωτοβουλία να απαλλάξει τον εαυτό του από… ούτε μία ούτε δύο, αλλά 46 αρμοδιότητες και να τις «φορτώσει» στον γενικό γραμματέα. Ετσι, 18 μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 6 Μαΐου, αποφάσισε να «εξουσιοδοτήσει» τον κ. Κουλαϊδή ώστε να υπογράφει «με εντολή υπουργού» αποφάσεις, πράξεις και έγγραφα που αφορούν δεκάδες θέματα. Βεβαίως, και μόνο σε περίπτωση «κωλύματος ή απουσίας» του γενικού γραμματέα, οι αρμοδιότητες αυτές θα επανέρχονται στον κ. Μπαμπινιώτη και θα ασκούνται από τον ίδιο.

Μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας ανέλαβε την έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών προς όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και τους φορείς που εποπτεύονται από αυτό, την εντολή διενέργειας διοικητικών εξετάσεων, επιθεωρήσεων και ελέγχων, και τη σύσταση και συγκρότηση επιτροπών και ομάδων εργασίας με αμοιβή.

Από το χέρι του όμως θα περνούν και οι χρηματοδοτήσεις, ύψους από 150.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ, από τον προϋπολογισμό του υπουργείου. Δηλαδή, ο κ. Κουλαϊδής θα είναι αυτός που θα εγκρίνει τα κονδύλια για όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου που υπάγονται στο υπουργείο.

Περνάει, με αυτόν τον τρόπο, στην αρμοδιότητά του και η «καυτή πατάτα» της χρηματοδότησης των ειδικών λογαριασμών των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και των ερευνητικών πανεπιστημιακών ινστιτούτων. Ο γενικός γραμματέας θα αποφασίζει επίσης για τη συγκρότηση επιτροπών διενέργειας διαγωνισμών προμηθειών και εκτέλεσης έργων και για την απευθείας ανάθεση έργων και μελετών. Οσον αφορά τον λόγο που ο υπουργός προχώρησε σε αυτή την «πολύπλοκη» απόφαση, η οποία κάνει δύσκολη τη ζωή του γενικού γραμματέα χρίζοντάς τον με το ζόρι υπουργό, στην τελική ευθεία για τις εκλογές, αυτός παραμένει άγνωστος.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ