Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2020

Τα κάνει λίμπα ο Λαφαζάνης!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Το Αριστερό Ρεύμα (μία από τις πιο ισχυρές -και κομμουνιστογενείς- συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ) πήρε το όπλο του και απειλεί να τα κάνει όλα σκόνη και θρύψαλα. Ο εκ των κεντρικών εκφραστών της παραπάνω τάσης βουλευτής Β’ Πειραιά (και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος) του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, χθες, σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις, τα έκανε όλα λίμπα. Με βάση αυτά που είπε, προκύπτει το συμπέρασμα ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είτε έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και τη σοβαρότητα είτε συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν και γι’ αυτό σπεύδουν από τώρα να αυτοπεριοριστούν, εν όψει της 17ης Ιουνίου, στη δεύτερη θέση.

Στην ίδια γραμμή, μάλιστα, κινήθηκε και έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο θεωρούμενος μετριοπαθής Δημήτρης Παπαδημούλης (Σκάι), που ισχυρίστηκε ότι «το Μνημόνιο θα ακυρωθεί με νομοθετική πράξη στη Βουλή, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώσει μαζί με άλλους μια πλειοψηφία 151».

Χθες ο κ. Λαφαζάνης (Βήμα FM και Ράδιο 9) βγήκε καταρχάς να διορθώσει τη δήλωση που είχε κάνει ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ Γιάννης Μηλιός για τη φορολόγηση με 1% του τζίρου των επιχειρήσεων και έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Αφού ισχυρίστηκε ότι η άποψη του κ. Μηλιού ήταν προσωπική, αγνοώντας ότι έχει βγει ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ που τον κάλυπτε, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Και τι δεν είπε στις συνεντεύξεις του ο κ. Λαφαζάνης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θα γίνει αν μας πουν όχι στη διαγραφή του χρέους, υποστήριξε ότι θα κάνουν moratorium στην αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων· κάτι που βέβαια θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ και ευρωζώνης, μια και οποιαδήποτε μονομερής πράξη θα γίνει αιτία να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ε.Ε.

Moratorium

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Αν μας πουν όχι, θα κάνουμε moratorium στην αποπληρωμή του χρέους, το λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Moratorium στην αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων, προκειμένου να δώσουμε μια ανάσα στον Προϋπολογισμό, μια ανάσα δηλαδή στη χώρα. Να μπορέσει να εφαρμόσει μια στοιχειώδη πολιτική, η οποία να έχει κάποιο αναπτυξιακό χρώμα. Moratorium, δηλαδή διακοπή αποπληρωμής του χρέους. Αυτό το χρέος για ένα μεγάλο διάστημα θα σταματήσουμε να το πληρώνουμε, διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μια κατάσταση η οποία πνίγει την οικονομία και την ελληνική κοινωνία».

Δεν στάθηκε μόνο σε αυτό. Υποσχέθηκε «εθνικοποίηση των τραπεζών», «κρατικοποιήσεις ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.» και κατάργηση των Μνημονίων. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης: «Αυτό που εμείς θα κάνουμε καταρχάς, ως κυβέρνηση, είναι να ακυρώσουμε τα Μνημόνια. Ειδικότερα το δεύτερο Μνημόνιο. Θα ακυρώσουμε τα Μνημόνια με νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή, είναι άμεσο μέτρο. Θα ζητήσουμε ταυτόχρονα επαναδιαπραγμάτευση του χρέους».

Για τις τράπεζες:

«Βεβαίως, θα έχουμε εθνικοποίηση των τραπεζών. Εδώ γίνεται μια ανακεφαλαιοποίηση, η οποία θα φτάσει, σύμφωνα με το πρόγραμμα, μέχρι τα 50 δισ., λέω χοντρικά τα νούμερα».

Για ΔΕΗ και ΟΤΕ:

«Ολα αυτά θα τα ξαναδούμε πολύ συγκεκριμένα από τις δυνατότητες που προσφέρει μια κυβέρνηση, τις δυνατότητες της χώρας κ.τ.λ. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να δεσμευθώ συγκεκριμένα. Ετσι κι αλλιώς, σε ένα πρόγραμμα θέτεις την πολιτική κατεύθυνση, δεν μπορείς να έχεις την εξειδίκευση. Αυτή την ώρα η ενέργεια, και ιδιαίτερα η ΔΕΗ, δεν είναι δυνατόν να ιδιωτικοποιηθεί, η ΔΕΗ πρέπει να μείνει στο Δημόσιο και να παίξει έναν καινούργιο αναπτυξιακό ρόλο».

Για διορισμούς και κρατικοποιήσεις:

«Ασφαλώς, όπου υπάρχουν επείγουσες ανάγκες του Δημοσίου, προκειμένου να λειτουργήσουν ορισμένοι κοινωνικοί τομείς, θα γίνουν. Τώρα, όσον αφορά τις δημόσιες εταιρίες, εμείς λέμε ότι οι στρατηγικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας θα περάσουν από δημόσιο έλεγχο. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ενέργεια και τηλεπικοινωνίες».

Και ενώ σε αυτά ήταν λαλίστατος, ο κ. Λαφαζάνης δεν μπόρεσε να προσδιορίσει το ύψος του κατώτατου μισθού, αλλά υποσχέθηκε να τους αποκαταστήσει «για να μπορεί ο άλλος να δουλεύει, όχι για να γίνει πλούσιος φυσικά, αλλά να επιβιώνει ανθρώπινα».

Με μια λογική τύπου «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα», υποσχέθηκε ότι όχι μόνο θα καταργήσει τα χαράτσια, τουλάχιστον για τους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις οικογένειες που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Οσο για τον φόρο 1% στις επιχειρήσεις, που δήλωσε ο κ. Μηλιός. Ισχυρίστηκε: «Αυτό στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει. Είπε μια προσωπική σκέψη, εγώ δεν αντιπαρατίθεμαι, είμαστε κόμμα δημοκρατικό. Δεν είμαστε ένα κόμμα που λειτουργεί με τις λογικές του στρατώνα. Στο πρόγραμμά μας είναι μια ριζοσπαστική αναδιανομή του πλούτου. Και γι’ αυτήν την κατεύθυνση η φορολογία θα χρησιμοποιηθεί ως θετικό εργαλείο για την αναδιανομή του πλούτου και την ανάπτυξη της χώρας».

Νίκος Ελευθερόγλου


«Δεν θα μου τα φάνε οι κομμουνιστές! Θέλετε να πεινάσω;»

Δολάρια ήθελαν οι περισσότεροι από τους πελάτες μεγάλης τράπεζας, που εμφανίστηκαν χθες σε κεντρικό κατάστημα «στολίζοντας» τους πολιτικούς και ειδικότερα αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η κίνηση στις τράπεζες «αποδεικνύει ότι οι πολίτες δείχνουν μεγαλύτερη ψυχραιμία από τους πολιτικούς» υποστήριζαν χθες τραπεζικά στελέχη, τα οποία δεν έκρυβαν όμως ότι καταγράφεται σταδιακή διαρροή καταθέσεων. Οσοι πήγαν χθες το πρωί στο συγκεκριμένο κατάστημα ήθελαν δολάρια, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι δύο ταμίες, οι οποίοι προσπαθούσαν να τους καθησυχάσουν. Οι πελάτες που εμφανίστηκαν ήταν όλοι ηλικιωμένοι και σχεδόν όλοι ήθελαν να πάρουν ένα μικρό τμήμα των αποταμιεύσεών τους σε αμερικανικό νόμισμα.

«Ημουν 40 χρόνια μετανάστης στην Αμερική και δεν θα αφήσω να μου τα φάει ο Τσίπρας και οι κομμουνιστές» έλεγε ένας υπερήλικας, ο οποίος ήταν γνωστός των τραπεζοϋπαλλήλων. Οταν προσπάθησαν να τον καθησυχάσουν, ο παππούς, που πρέπει να ήταν άνω των 80 ετών, αγρίεψε ακόμα περισσότερο: «Θες να πεινάσω;» έλεγε στον ταμία, ο οποίος του εξηγούσε ότι δεν μπορεί να πάρει περισσότερα από 2.000 δολάρια. Για την ακρίβεια, οι πελάτες έπαιρναν ελαφρώς λιγότερα από 2.000 δολάρια, καθώς επιβαρύνονταν με κρατήσεις. Ουδείς από τους λίγους συνταξιούχους που περίμεναν στην ουρά δεν ζήτησε πάντως ολόκληρη την κατάθεσή του. Ενας, όμως, αναρωτήθηκε μήπως «πρέπει να τα σηκώσει όλα», χωρίς να λάβει απάντηση από τους προσεκτικούς υπαλλήλους της τράπεζας.

Υπήρχαν πάντως ένας δύο πελάτες που, αντί για το ταμείο, προτίμησαν το γραφείο με τα εμβάσματα. Ενας έστελνε χρήματα σε συγγενή του στην Αγγλία, ενώ κάποιος περίμενε για να στείλει κάποιο ποσό στις ΗΠΑ. Από τις συζητήσεις των υπαλλήλων καταλάβαινε και ο πλέον αδαής ότι παρακολουθούνταν στενά η εκροή καταθέσεων, αλλά και τα εμβάσματα, καθώς ο διευθυντής του υποκαταστήματος ενημερώνονταν συνεχώς από το προσωπικό.

Τα τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων και οι αναλύσεις των ξένων οίκων δείχνουν πάντως ότι η εκροή καταθέσεων δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Στην Ισπανία υπήρξε κινητοποίηση της κυβέρνησης η οποία χρειάστηκε να «μαζέψει» φήμες για μαζική απόσυρση αποταμιεύσεων από τράπεζες, λίγες ημέρες μετά τη διάσωση της Bankia. Αλλά και στην Ιταλία καταγράφεται το ίδιο φαινόμενο, όπως και σε γαλλικές τράπεζες που έχουν έκθεση στην Ελλάδα. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν αναλυτές που προτείνουν ένα νέο πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, το οποίο θα καθησυχάσει τους αποταμιευτές ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Φώτης Κόλλιας


Παλικαρισμοί από Τσίπρα και στους Ευρωπαίους μέσω των διεθνών ΜΜΕ

«Το γάντι στους Ευρωπαίους εταίρους του ρίχνει ο Αλέξης Τσίπρας», σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», η οποία στο πρωτοσέλιδό της φιλοξένησε συνέντευξη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με τον τίτλο «Επιθετικό μήνυμα από την Ελλάδα». Ο τίτλος «γεννήθηκε» βέβαια εξαιτίας της άποψης που εξέφρασε ο Ελληνας πολιτικός για το γεγονός ότι οι πιθανότητες να σταματήσει η Ευρώπη τη χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι μικρές, αλλά και για το ότι, αν συμβεί τελικά κάτι τέτοιο, η Αθήνα θα σταματήσει να πληρώνει τα χρέη της!

«Προτεραιότητά μας είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι, για το δικό τους συμφέρον, η χρηματοδότηση δεν πρέπει να σταματήσει» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην αμερικανική εφημερίδα. Διευκρίνισε όμως στη συνέχεια ότι «αν προχωρήσουν αυτοί σε μονομερείς πράξεις, με άλλα λόγια σταματήσουν τη χρηματοδότησή μας, τότε θα αναγκαστούμε κι εμείς να σταματήσουμε να πληρώνουμε τους πιστωτές μας»! Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δεν παρέλειψε να εξηγήσει ότι, αν οι πιέσεις κλιμακωθούν προς τη χώρα μας, η Ελλάδα είναι σε θέση να τα καταφέρει μόνη της, αλλά και να τονίσει πως «αν καταρρεύσει το ευρώ, τα πράγματα θα είναι δύσκολα και για τους Ευρωπαίους».

Και το γαλλικό περιοδικό «Paris Match» όμως αφιέρωσε σελίδες του στον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο συνέντευξης στην οποία μπήκε ο τίτλος «Ο άνθρωπος που φοβάται η Ευρώπη». Μιλώντας στο γαλλικό έντυπο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων, εξαιτίας των οποίων «η χώρα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα», ενώ, σχολιάζοντας τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί, τόνισε ότι οι Ελληνες «γίναμε πειραματόζωα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

«Ο Τσίπρας είναι ο πρωταθλητής της ελληνικής οργής» έγραφαν την ίδια στιγμή και οι «New York Times» αναφερόμενοι στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο όμως παρομοίαζαν στο δημοσίευμά τους με τον Αλκιβιάδη και με τον Νίκο Ζαχαριάδη!

Τέλος, δημοσίευμα της γαλλικής «Liberation», το οποίο υπέγραφαν δύο κορυφαίοι Γάλλοι πανεπιστημιακοί, ο καθηγητής Οικονομίας Σεντρίκ Ντιράν και ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Ραζμίγκ Κεσεγιάν, σχολίαζε την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές ως «γεγονός ευρωπαϊκής κλίμακας», το οποίο πιθανόν να επηρεάσει τις εξελίξεις σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο.


Εχουν στήσει «μηχανισμό δημοσίων σχέσεων» προς άγραν ξένων δημοσιογράφων για τον «cool» Αλέξη

Να αξιοποιήσει στο έπακρο το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης για την εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τώρα ο Αλέξης Τσίπρας. Στην Κουμουνδούρου έχει στηθεί μηχανισμός προσέγγισης ξένων δημοσιογράφων, ενώ καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Ρένα Δούρου και ο ευρωβουλευτής του κόμματος Ν. Χουντής. Ο τελευταίος έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας και τις δημόσιες σχέσεις του Α. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, επιχειρώντας σε πρώτη φάση να του κλείσει ραντεβού με τον επίτροπο Οικονομίας της Κομισιόν Ολι Ρέν.

Χθες ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, που τις επόμενες ημέρες θα ταξιδέψει σε Γαλλία και Γερμανία, παραχώρησε δύο ακόμη συνεντεύξεις, στην «Guardian και στους «New York Times». Εν τω μεταξύ χθες προκλήθηκε πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για το οικονομικό πρόγραμμα της Κουμουνδούρου. Η επίθεση ξεκίνησε από τη Φώφη Γεννηματά, η οποία αναφέρθηκε στις επικίνδυνες και λαϊκίστικες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Μας έχει πει ότι θα δεσμεύσει τις καταθέσεις, ότι θα βάλει 1% φόρο στον τζίρο των επιχειρήσεων, ότι θα πληρώνουμε 100 ευρώ τον μήνα όλοι μας. Σήμερα μας λένε και πάλι ότι πρέπει να φύγουμε από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο και τις αντιλαϊκές και επικίνδυνες προτάσεις τους. Η καταγγελία της δανειακής σύμβασης μέσα από τη Βουλή οδηγεί την Ελλάδα κατευθείαν στη δραχμή και τους Ελληνες στα δόντια όσων είναι έτοιμοι να αγοράσουν τα πάντα για ένα κομμάτι ψωμί» ανέφερε στη δήλωσή της η Φ. Γεννηματά για να εισπράξει ανάλογη απάντηση από το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου. «Πολιτεύονται πάλι με ψέματα, λασπολογούν, διαστρεβλώνουν συνειδητά, κατασκευάζουν σενάρια με σκοπό να τρομοκρατήσουν την κοινωνία αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην οικονομία. Αυτοί που εφάρμοσαν δύο χρόνια τώρα μια εγκληματική πολιτική για τον λαό και τη χώρα παραμένουν τραγικά ανεύθυνοι» ήταν το σχόλιο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιώργος Κατσίγιαννης

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης: «Πάμε ολοταχώς για 10.000 νεκρούς»

Δεν υπήρξε ποτέ «συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας. Απαιτούνται, άμεσα, μαζικά τεστ» υποστηρίζειΡεπορτάζ Κέλλυ ΦαναριώτηΣενάριο τρόμου που θέλει τη χώρα μας να θρηνεί ακόμα...

10 χρόνια «δημοκρατία» – Συλλεκτικό λεύκωμα «Περί Τύπου ο λόγος» (video)

Μην χάσετε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (06/12/2020):Tην Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, η «δημοκρατία» γιορτάζει τα 10 χρόνια κυκλοφορίας της, προσφέροντας στους αναγνώστες της για πρώτη φορά...

Ασυναρτησίες Πέτσα για το παράλληλο σύστημα!

Δεν απάντησε σε ερώτηση της δημοκρατίας και παρέπεμψε σε αναλύσεις του Αρκουμανέα και... απροσδιόριστες ανακοινώσειςΕμφανής ήταν η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην...

Μισόλογα για το σκάνδαλο με τα rapid tests

Καμιά απάντηση για τις καταγγελίες-φωτιά. Σε πανικό η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις αποκαλύψεις της δημοκρατίαςΣάλο προκάλεσε και η νέα αποκάλυψη της «δημοκρατίας» -μετά...

Η γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού στη Βρετανία

Σε πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες των κρατών, τη στιγμή που τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ «βγαίνουν μπροστά»Τα όπλα -φαίνεται πως- υπάρχουν. Κι αυτό που...