Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Τα καυτά προβλήματα που βαραίνουν τα ΑΕΙ

Σε 14 ψηφίσματα που εξέδωσε μετά την έκτακτη συνεδρίασή της η Σύνοδος των Πρυτάνεων συνοψίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια. Οι διοικήσεις των ΑΕΙ αναφέρονται σε όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν και έχουν οδηγήσει τα ιδρύματα σε υπολειτουργία, με σημαντικότερα αυτά της χρηματοδότησης και της έλλειψης διδακτικού προσωπικού. Παρά το γεγονός ότι η απελθούσα υπουργός Παιδείας υπέγραψε τους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων λίγο πριν από την αποχώρησή της, οι πρυτάνεις διαμαρτύρονται ότι οι δραστικές περικοπές που έχουν φτάσει το 50% την τελευταία διετία κάνουν τη λειτουργία τους αδύνατη. Για τον λόγο αυτό ζητούν από τον νέο υπουργό να επαναπροσδιορίσει τα κριτήρια κατανομής των χρηματοδοτήσεων.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που αναδεικνύει η Σύνοδος των Πρυτάνεων είναι οι 800 διορισμοί εκλεγμένων καθηγητών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, καθώς δεν υπάρχουν κονδύλια. Οπως επισημαίνουν, είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η πρόσληψή τους ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία πολλών τμημάτων στα οποία πλέον δεν υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό να διδάξει. Ανοιχτό είναι και το θέμα των λεκτόρων, βαθμίδα που καταργήθηκε με τον νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς, ωστόσο, να μεριμνήσουν για το μέλλον των καθηγητών που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και οι οποίοι το ερχόμενο διάστημα δεν θα μπορούν ούτε να λάβουν τον μισθό τους.

Η Σύνοδος δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί και με το θέμα των Συμβουλίων Διοίκησης, στα οποία αντιτίθενται οι πρυτανικές αρχές όλων των ιδρυμάτων. Κάνουν λόγο για κρίση που έχει ξεσπάσει στα ΑΕΙ εξαιτίας των εκλογών για την ανάδειξη των μελών που θα συμμετέχουν στα νέα όργανα και καλούν τον νέο υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη να βρει τρόπους για την εκτόνωση της κατάστασης που παρατηρείται στην πλειονότητα των ιδρυμάτων.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ