Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Τα «κλειδιά» υπερχρεωμένων εταιριών ζητούν οι τράπεζες!

Οι τράπεζες θέλουν τώρα τα κλειδιά υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που βρίσκονται προ του σταδίου της εκκαθάρισης. Στόχος, να επιβάλουν αλλαγές διοικήσεων και αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να αποτραπεί το οριστικό κλείσιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα έχουν ήδη καταθέσει την πρότασή τους για αλλαγή στον νόμο για τα κόκκινα δάνεια, όσον αφορά το ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης των προβληματικών επιχειρήσεων. Οι διοικήσεις των τραπεζών ζητούν το πλαίσιο να γίνει πιο αποτελεσματικό, με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι εκκαθαρίσεις εταιριών που επί της ουσίας δεν οδηγούν στην επαναλειτουργία αλλά στο λουκέτο.

Το δικαίωμα της δραστικής παρέμβασης ένα βήμα πριν από την εκκαθάριση θεωρείται από τις διοικήσεις των τραπεζών ζωτικής σημασίας, καθώς πολλές επιχειρήσεις μεγάλου και μεσαίου μεγέθους θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της λειτουργίας τους, αφού οι εκκαθαρίσεις οδηγούν στο οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ξεκινήσει τη συζήτηση καταρχάς για μεγάλες επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στις κατασκευές, στο λιανεμπόριο και τον τουρισμό. Τι αναφέρει η πρόταση που κατέθεσαν οι τράπεζες στα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας; Να τροποποιηθεί ο νόμος για τα κόκκινα δάνεια και να δίνει πριν από την εκκαθάριση στους πιστωτές με απαιτήσεις που αντιστοιχούν στο 40% των συνολικών υποχρεώσεων του οφειλέτη δικαίωμα ψήφου στις μετοχές που κατέχουν έμμεσα μέσω του δανεισμού.

Ετσι, θα έχουν τη δυνατότητα να συγκαλέσουν γενική συνέλευση των μετόχων της υπερχρεωμένης εταιρίας τόσο για αλλαγή της διοίκησης της επιχείρησης όσο και για την εκκίνηση των διαδικασιών αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την εισροή φρέσκου χρήματος στην επιχείρηση. Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι μέσω της δυνατότητας να αποκτούν δικαίωμα ψήφου θα μπορέσουν να ασκήσουν με αποτελεσματικότερο τρόπο πιέσεις σε ορισμένους επιχειρηματίες-βασικούς μετόχους, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ