Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Τα «κόκκινα» δάνεια ανάβουν το πράσινο φως για τις τράπεζες

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Αισθητά καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα των τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο του 2014, καταγράφοντας ενδείξεις βελτίωσης σε επίπεδο οργανικής κερδοφορίας και κεφαλαιακών δεικτών και με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης. Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι χαρακτηρίζουν τα νούμερα θετικά, ενώ «βλέπουν» αυτή την καλή πορεία να συνεχίζεται.

Οι τράπεζες προχωρούν καλά με τα πλάνα αναδιάρθρωσης, δημιουργώντας πρόσθετα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» σε σχέση με τα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2013, υπογραμμίζει η JP Morgan. Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα των τραπεζών κινήθηκαν άνω των εκτιμήσεων, όμως στο γεγονός αυτό συνέβαλε η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου που επηρέασε ιδιαίτερα θετικά, «θολώνοντας» όμως το τελικό αποτέλεσμα.

Σημείο-κλειδί είναι το γεγονός ότι η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων εμφάνισε αισθητή αποκλιμάκωση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, προκαλώντας προσδοκίες ότι δεν αποκλείεται από τα τέλη του τρέχοντος ή από τις αρχές του 2015 θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωσή τους.

Οπως δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών, η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε στο β’ τρίμηνο αύξηση των NPLs (Non Performing Loans – μη εξυπηρετούμενα δάνεια) κατά 0,6%, έναντι 1,3% στο α’ τρίμηνο του 2014 και 1,4% στο δ’ τρίμηνο του 2013.

Αντίστοιχα, στη Eurobank ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων έπεσε στο 0,9% από 1,5% στο α’ τρίμηνο του έτους και 1,7% στο δ’ τρίμηνο του 2013. Ακόμα ταχύτερη ήταν η υποχώρηση στην Εθνική των νέων «κόκκινων» δανείων, που διαμορφώθηκε στο 0,2% κατά το β’ τρίμηνο, από 0,6% στο δ’ τρίμηνο του 2013. Και οι τρεις τράπεζες εμφάνισαν σε ποσοστιαίο επίπεδο τον χαμηλότερο ρυθμό δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων από το 2010.

Πιο αισιόδοξη εικόνα εμφάνισε η Αlpha Bank, με την τράπεζα να έχει την καλύτερη επίδοση από το 2009 και την αύξηση των NPLs να περιορίζεται στο 0,3% κατά το β’ τρίμηνο του 2014, από 0,6% στο α’ τρίμηνο.

Επίσης, οι τράπεζες εμφάνισαν υποχώρηση στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων αλλά και βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης, με το Core Tier I να ενισχύεται κατά 10 μονάδες βάσης για τη Eurobank και κατά 60 μονάδες βάσης για την Πειραιώς, περιορίζοντας το ρίσκο για μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου μετά το επικείμενο τεστ αντοχής. Το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα βελτιώνει την κεφαλαιακή θέση και της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εμφανίζει τώρα δείκτη Core Tier Ι 16,2%, ενώ υψηλή κεφαλαιακή θέση με δείκτη 16,3% εμφάνισε και η Alpha Bank.

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα και σε επίπεδο καταθέσεων – στην Εθνική αυξήθηκαν κατά 13% ετησίως, στα 46 δισεκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε ισχυρή άνοδος τόσο των προθεσμιακών λογαριασμών κατά 12% σε ετήσια βάση όσο και των λογαριασμών όψεως (21%), ενώ ελαφρώς ανοδικά (2%) κινήθηκαν και οι λογαριασμοί Ταμιευτηρίου. Μάλιστα, η αύξηση της καταθετικής βάσης είναι ακόμη πιο σημαντική από τη στιγμή που επετεύχθη σε περίοδο σημαντικής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων καταθέσεων.

Αποκλιμάκωση του κόστους των προθεσμιακών στο 2,62% κατά το β’ τρίμηνο, 2,88% στο προηγούμενο και 3,05% στο τελευταίο τρίμηνο του 2013 κατέγραψε και η Τράπεζα Πειραιώς. Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 54,4 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μηδενική μεταβολή τόσο έναντι του προηγούμενου τριμήνου όσο και έναντι του Δεκεμβρίου 2013. Τέλος, αύξηση 1,4 δισ. ευρώ κατέγραψαν οι καταθέσεις στη Eurobank και διαμορφώθηκαν σε 41,9 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερα θετική χαρακτηρίζουν την εικόνα οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης

Τρεις είναι οι βασικές τάσεις που διακρίνει στα τραπεζικά αποτελέσματα του β’ εξαμήνου η JP Morgan: τη μείωση στη διαμόρφωση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, την αποκλιμάκωση στα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων και τη βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης. Οπως επισημαίνει ο οίκος, το πιο σημαντικό είναι ότι η αναγνώριση της αναβαλλόμενης φορολογίας οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, γεγονός το οποίο, εν όψει των επικείμενων ευρωπαϊκών stress tests, είναι ιδιαίτερα θετικό.

Μάλιστα, η JP Morgan προβλέπει ότι τα αποτελέσματα αυτά θα έχουν περαιτέρω θετική επίδραση στα αποτελέσματα των μέτρων που λαμβάνονται για την αναδιάρθρωση των μεγεθών, την αντιμετώπιση των κινδύνων και τη διαχείριση των προβληματικών δανείων.

Η επιστροφή του κόστους χρηματοδότησης σε φυσιολογικά επίπεδα θα επιδράσει θετικά στα περιθώρια της τράπεζας τα επόμενα χρόνια, τονίζει από την πλευρά της η Deutsche Bank. Ο οίκος, σε ανάλυσή του, σημειώνει ότι τα αποτελέσματα ήταν ανώτερα των εκτιμήσεών του, «εκτοξεύτηκαν» όμως λόγω του αναβαλλόμενου φόρου.

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs χαρακτηρίζει «αξιοπρεπή» τα αποτελέσματα β’ τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς και «καλά» αυτά της Alpha Bank. Σε ό,τι αφορά την Εθνική, ο οίκος σημειώνει ότι τα κέρδη της ήταν «ισχυρά» και αναφέρει ως καταλύτες τον αναβαλλόμενο φόρο, τις χαμηλότερες των εκτιμήσεων λειτουργικές δαπάνες, αλλά και την υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τέλος, χειρότερα των εκτιμήσεων σημειώνει ότι ήταν τα αποτελέσματα της Eurobank.

Πολυτίμη Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη βόμβα του καθηγητή Ιωαννίδη στη «δημοκρατία» του Σαββάτου

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα «δημοκρατία» του Σαββάτου ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης...

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υποβαθμίζει τον εθνικό κίνδυνο

«Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι το μεγάλο πρόβλημα» Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ

Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ! Το 31% το δεύτερο τρίμηνο έλαβε λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά Τη...

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το... μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο....

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...