Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Τα κόλπα και οι παγίδες στις φετινές δηλώσεις

Νέες παγίδες και… κακοτοπιές για τους φορολογουμένους κρύβουν τα φετινά έντυπα των φορολογικών δηλώσεων. Για να εξαιρεθούν από την υποβολή δήλωσης οι νέοι άνω των 18 ετών θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι προστατευόμενα τέκνα, δηλαδή θα πρέπει να σπουδάζουν. Επίσης στην εφετινή δήλωση οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταχωρίσουν τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, μερίσματα, μετοχές, τα αφορολόγητα επιδόματα (π.χ. ΕΚΑΣ) ακόμα και το μέρος του μισθού που παρακρατήθηκε έναντι της εισφοράς αλληλεγγύης. Πρόκειται για εισοδήματα στα οποία παρακρατήθηκε ο φόρος αλλά πρέπει να συμπεριληφθούν στη φορολογική δήλωση. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, εάν με τα εισοδήματα αυτά ο φορολογούμενος ξεπερνά τα 12.000 ευρώ, τότε θα κληθεί να πληρώσει και εισφορά αλληλεγγύης!

Μόνο οι φορολογούμενοι που θα εμφανιστούν στη φορολογική δήλωση των γονιών τους ως προστατευόμενα τέκνα δεν θα χρειαστεί να προμηθευτούν κωδικούς για το taxisnet, καθώς θα απαλλαχθούν από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης. Οι υπόλοιποι νέοι όμως άνω των 18 ετών, που δεν σπουδάζουν, θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση και να καλύψουν με αποδείξεις το 25% του πραγματικού εισοδήματος (εάν έχουν) ή του τεκμαρτού εισοδήματος των 3.000 ευρώ που θα τους καταλογίσει η Εφορία.

Στη νέα δήλωση προστίθεται ένας νέος κωδικός, στον πίνακα 8, στον οποίο δηλώνονται τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί ή προκαταβληθεί. Πρόκειται για κωδικό στον οποίο θα δηλωθεί το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης 1% έως 4% το οποίο παρακρατήθηκε από μισθούς και συντάξεις κατά τη διάρκεια του 2012. Τον περασμένο χρόνο ξεκίνησε η παρακράτηση της εισφοράς από τους μισθούς και τις συντάξεις. Το ποσόν αυτό θα πρέπει να αναγραφεί για να γνωρίζει η Εφορία το ύψος της εισφοράς που έχουμε πληρώσει ώστε, εάν κάποιος φορολογούμενος έχει και εισοδήματα από άλλες πηγές (π.χ. από ακίνητα), να του καταλογίσει επιπλέον εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα αυτά.

Στον πίνακα έξι της φορολογικής δήλωσης πρόκειται να προστεθούν κωδικοί στους οποίους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν εισοδήματα των οποίων η δήλωση ως πέρυσι ήταν προαιρετική. Πρόκειται, κυρίως για τα εισοδήματα από τόκους και μερίσματα ή για εισοδήματα που έχουν απαλλαγεί από τη φορολογία εισοδήματος (ΕΚΑΣ, επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, αναπηρικές συντάξεις, κέρδη από μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, μετοχές κ.λπ.). Από φέτος οι φορολογούμενοι υποχρεώνονται να δηλώσουν όλα τα εισοδήματά τους στη δήλωση, τόσο για λόγους «πόθεν έσχες» όσο και για την προσμέτρηση του συνόλου των εισοδημάτων τους στον υπολογισμό και στην επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης.

Στ. Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ