Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Τα «κόλπα» της φετινής δήλωσης!

Εκπτωση φόρου έως και 10% θα έχουν φέτος (για τελευταία φορά) οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν μαζί με τη φορολογική δήλωση δαπάνες για ιατρική περίθαλψη, ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, δίδακτρα, διατροφή συζύγου, ασφάλιστρα ,τόκους τραπεζικών δανείων κ.ά.

Οι δαπάνες που θα σας βοηθήσουν να καταβάλετε λιγότερο φόρο εισοδήματος φέτος περιλαμβάνονται σε αναλυτικό οδηγό που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Οι φοροελαφρύνσεις αυτές θα ισχύσουν φέτος για τελευταία φορά, καθώς από το 2014 θα προβλέπεται έκπτωση φόρου μόνο για τις ιατρικές δαπάνες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο οδηγό, από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα που απέκτησε το 2012 κάθε φορολογούμενος εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% οι παρακάτω κατηγορίες δαπανών:

1. Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Το ποσό της μείωσης φόρου που προκύπτει από τις δαπάνες αυτές δεν μπορεί να υπερβεί τα 3.000 ευρώ.

2. Οι εισφορές που καταβλήθηκαν σε ασφαλιστικά ταμεία.

3. Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν ως δωρεές ή χορηγίες στο Δημόσιο, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους ιερούς ναούς, στις ιερές μονές του Αγίου Ορους, στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στα κρατικά και τσ δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και στα νοσοκομεία. Σε κάθε περίπτωση, η έκπτωση των δωρεών και των χορηγιών διενεργείται εφόσον τα ποσά αυτών υπερβαίνουν συνολικά τα 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των χρηματικών δωρεών και χορηγιών, στο οποίο υπολογίζεται η έκπτωση, δεν μπορεί να υπερβεί το 10% του ετήσιου εισοδήματος που προκύπτει βάσει τεκμηρίων.

4. Οι καταβληθέντες εντός του προηγούμενου έτους τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσό δανείου έως 200.000 ευρώ και σε κατοικία έως 120 τ.μ.

5. Τα ασφάλιστρα που καταβλήθηκαν για ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ευρώ για τον άγαμο και τα 240 ευρώ για τους εγγάμους. Το ποσό της δαπάνης για ασφάλιστρα μειώνει τον φόρο μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη).

6. Η διατροφή που κατέβαλε ο ένας σύζυγος στον άλλον. Το ποσό που αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος του καταβάλλοντος τη διατροφή δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.

7. Τα ενοίκια κύριας κατοικίας. Το ποσό της ετήσιας δαπάνης ενοικίων κύριας κατοικίας, επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση, δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ, συνεπώς η συνολική μείωση φόρου που προκύπτει από τη δαπάνη αυτή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 100 ευρώ (10% x 1.000 ευρώ)!

8. Τα ενοίκια που πληρώθηκαν για τη στέγαση προστατευόμενων τέκνων, τα οποία σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής της οικογένειας. Για τη δαπάνη αυτή ισχύει ό,τι ακριβώς προβλέπεται και για τα ενοίκια κύριας κατοικίας.

9. Τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν σε φροντιστήρια μαθημάτων ή σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Για κάθε μέλος της οικογένειας για το οποίο καταβλήθηκαν δίδακτρα, το ανώτατο ποσό έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

Για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 5.000 ευρώ στη φετινή φορολογική δήλωση ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει μαζέψει αποδείξεις σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματός του για το έτος 2012. Η μέγιστη αξία των αποδείξεων που οφείλουν να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι είναι 15.000 ευρώ και αντιστοιχεί σε ατομικό εισόδημα 60.000 ευρώ. Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι συγκεντρώσουν λιγότερες αποδείξεις από τις απαιτούμενες, τότε για την αξία των αποδείξεων που τους λείπει θα «τιμωρηθούν» με πρόσθετο φόρο 10% επί της αξίας αυτής.

 

Κατάσχεση μισθών και συντάξεων για οφειλές

Στην κατάσχεση μισθών και συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, καθώς και τραπεζικών καταθέσεων χωρίς κανένα όριο μπορεί να προχωρήσει το Δημόσιο για να εισπράξει από τους φορολογουμένους τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οπως επισημαίνεται στον οδηγό του υπουργείου Οικονομικών, απαγορεύεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών αφαιρούμενων των υποχρεωτικών εισφορών είναι έως 1.000 ευρώ τον μήνα. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ.

Στον οδηγό του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζονται, ειδικότερα, τα εξής:

Για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., τα εξής μέτρα:

-Κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων που δικαιούται να εισπράξει από τρίτους.

-Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, που είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε σε χέρια τρίτων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατή και η κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών.

-Κατάσχεση ακινήτων.

Δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων ύψους έως 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ