Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Τα «κοράκια» των ξένων funds, έτοιμα να «κατασπαράξουν» τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Ετοιμα να χιμήξουν στις υπερχρεωμένες ελληνικές επιχειρήσεις είναι δεκάδες ξένα funds. Οι «γύπες» επιθυμούν να αγοράσουν τα «κόκκινα» δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές ή ακόμη να κάνουν δικές τους τις ελληνικές εταιρίες αντί πολύ μικρού αντιτίμου. Μάλιστα εκπρόσωποι κάποιων funds χαρακτηρίζουν τα τιμήματα εξαγοράς που απαιτούν αρκετοί Ελληνες επιχειρηματίες υπερβολικά, διαμηνύοντας ότι συζητούν μόνο για τίμημα κάτω από την καθαρή θέση της εταιρίας.

Τα funds σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, αφού πρώτα γίνει ρύθμιση και «κούρεμα» μέρους των δανείων που έχουν λάβει οι εταιρίες.

Κεφάλαια

Στη συνέχεια θα μπορούν να βάλουν κεφάλαια και να αποκτήσουν ποσοστό των εταιριών και φυσικά τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Οι τροποποιήσεις που προωθούνται στον νόμο Δένδια για τα επιχειρηματικά δάνεια και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό καθώς και η αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας για τα «κόκκινα» δάνεια σηματοδοτούν ότι υπό την πίεση των δανειστών και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM) οι εγχώριες τράπεζες υποχρεούνται πλέον να εγκαταλείψουν την πολιτική ανοχής που είχαν έως τώρα κρατώντας ζωντανές μη εξυπηρετούμενες δανειακές συμβάσεις και να προχωρήσουν είτε σε βιώσιμες ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις είτε σε πλειστηριασμούς.

Ουσιαστικά οι αλλαγές στον νόμο για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων λύνουν τα χέρια στις τράπεζες και ανοίγουν τον δρόμο για μαζικές αναδιαρθρώσεις και μεταβίβαση των επιχειρήσεων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, σε funds που είτε εστιάζουν περισσότερο στο βραχυπρόθεσμο κέρδος είτε ενδιαφέρονται για την εξαγορά επιχειρήσεων, την αναδιάρθρωσή τους και τη μεταβίβασή τους έπειτα από κάποια χρόνια. Η διαχείριση αφορά κυρίως τη ρύθμιση των οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ταχείες αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων με πρωτοβουλία των πιστωτών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ