Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020

Τα κορμιά και τα… μαχαίρια στην «αρένα» της επιτροπής

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ενα σπασμένο χέρι, του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλη Καπερνάρου. Η «προσφορά» του Αδώνιδος Γεωργιάδη να διαθέσει το κορμί του για την προστασία της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Οι ομηρικοί καβγάδες και η απίστευτη ένταση μεταξύ των βουλευτών για το πόσα λεπτά πρέπει να μιλάει ο καθένας και ποιος ευθύνεται για τις διαρροές. Οι πρακτικογράφοι που ήταν έτοιμοι να πέσουν κάτω από την κούραση. Η πρόταση του ίδιου του προέδρου της επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη να καλυφθούν τηλεοπτικά οι συνεδριάσεις, ώστε να σοβαρευτούν οι βουλευτές… Αυτά και άλλα πολλά περιελάμβανε η πρώτη εβδομάδα εργασιών της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής για τη «λίστα Λαγκάρντ».

Ηταν όμως μόνο αυτά; «Οχι» απαντούν μονολεκτικά αρκετοί από τους βουλευτές της επιτροπής, οι οποίοι θεωρούν ότι η πρώτη εβδομάδα προσέθεσε πολλά και ουσιαστικά στοιχεία στην έρευνα.

Ενα απ’ αυτά -το κυριότερο κατά πολλούς- ήταν η κατάθεση του επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη, με βάση την οποία δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να αρχίσει ήδη να γράφεται το πόρισμα. Η φράση-κλειδί του κ. Σφακιανάκη, όταν εκλήθη να εκφέρει την άποψή του, ήταν η εξής: «Είναι αυτονόητο ότι οι μετεγγραφές έγιναν για να αλλοιωθούν τα ίχνη και να αλλοιωθούν τα αρχεία. Είναι ξεκάθαρο ότι εδώ υπάρχει δόλος». Λες και φωτογράφιζε τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Σφακιανάκης είπε ότι -με βάση την αστυνομική του εμπειρία- όταν σβήνεις το original, το εξαφανίζεις, το πετάς και δεν υπάρχει πουθενά και παρουσιάζεις ένα στικ, το οποίο δεν έχει κανένα εγκληματολογικό ενδιαφέρον για τις αστυνομικές Αρχές, τότε αυτό κάτι σημαίνει.

Αυτή ήταν η θετική πλευρά των όσων είπε ο κ. Σφακιανάκης, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι αν υπάρχει ακόμα ο υπολογιστής στον οποίο είχε αντιγραφεί αρχικά το περιεχόμενο του CD, μπορεί να τον βρει αμέσως. «Δώστε μου εσείς την εντολή κι εγώ θα σας βρω τον υπολογιστή αν υπάρχει. Γιατί η δουλειά γίνεται με εφόδους και με φόρμες, όχι με γραβάτες».

Από την άλλη, υπήρξε και η «απογοητευτική πλευρά». Κι αυτό γιατί δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι πολλά από τα μέλη της επιτροπής «πάγωσαν» ακούγοντας τον κ. Σφακιανάκη να λέει ότι «αφού δεν έχετε το αρχικό CD ή τον υπολογιστή από τον οποίο έγινε η αλλοίωση, ό,τι και να εξάγετε ως συμπέρασμα είναι επισφαλές». Ηταν τέτοιο το κλίμα που διαμορφώθηκε από τη συγκεκριμένη δήλωση που βουλευτής μέλος της επιτροπής βγήκε αλαφιασμένος εκείνη την ώρα από την αίθουσα μονολογώντας: «Τι ψάχνουμε να βρούμε τώρα; Για μένα η υπόθεση έκλεισε».

Αυτό, πάντως, που φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται στο ακέραιο είναι το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» ότι η επιτροπή σκοπεύει να αναθέσει την πραγματογνωμοσύνη στον κ. Σφακιανάκη. Μπορεί η κυρία Κωνσταντοπούλου να εξακολουθεί -άγνωστο γιατί- να εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις γι’ αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο είναι δεδομένη η βούληση της πλειοψηφίας να αναθέσει εντολή στην υπηρεσία του κ. Σφακιανάκη όχι απλώς για πραγματογνωμοσύνη, αλλά πιθανότατα ακόμα και για επιτόπιο αιφνιδιαστικό έλεγχο στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία μελών της επιτροπής.

Μετά την κατάθεση του κ. Σφακιανάκη ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, φαίνεται ότι επαναφέρει θέμα Βενιζέλου. Η επιβεβαίωση του κ. Σφακιανάκη ότι με ένα απλό πρόγραμμα μπορεί ο οποιοσδήποτε να αλλοιώσει τις ημερομηνίες γέννησης ή τροποποίησης στο στικ φαίνεται ότι οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση να ζητήσει να μεταφερθούν στη Βουλή όχι μόνο οι υπολογιστές των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Διώτη, αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς για τον ΣΥΡΙΖΑ η κατάθεση Σφακιανάκη δείχνει ότι το επιχείρημα πως «το USB έχει ημερομηνία γέννησης 8 Ιουλίου του 2011, άρα ο Βενιζέλος είναι αθώος» είναι παντελώς αστήρικτο.

Πέρα από την κατάθεση Σφακιανάκη, προβληματισμό στα μέλη της επιτροπής προκάλεσε και η κατάθεση Πλασκοβίτη. Κι αυτό γιατί ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών «διέψευσε» τους κ. Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου ότι οι Ελβετοί έθεταν ως απαράβατο όρο για τη διακρατική σύμβαση ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών ανάμεσα στα δύο κράτη τη μη αξιοποίηση της λίστας. Ο κ. Πλασκοβίτης, ο οποίος είχε πάρει πάνω του τις διαπραγματεύσεις, υποστήριξε ότι ποτέ οι Ελβετοί δεν έθεσαν τέτοιο θέμα, ανοίγοντας ξανά το θέμα της «μυστικής» διαχείρισης της λίστας.

Ο ρόλος Κλη

Ενα επίσης από τα ζητήματα που φάνηκε ότι ξεκαθαρίζουν την πρώτη εβδομάδα είναι αυτό του πρώην πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία Ηλία Κλη. Αμφότεροι οι μάρτυρες (Φλωράτος – Πλασκοβίτης), οι οποίοι είχαν αναφέρει στις καταθέσεις τους ότι ο κ. Κλης ήταν αυτός που παρέλαβε το CD από τις γαλλικές Αρχές, υποστήριξαν ότι το έκαναν εκ παραδρομής, ενώ και ο ίδιος ο κ. Κλης είπε ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση. Παρ’ όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε νέα εμπλοκή.

Σφίγγα για το στικάκι η αφοσιωμένη συνεργάτις του Παπακωνσταντίνου

Απογοητευτική ήταν η κατάθεση της πρώην διευθύντριας του γραφείου του υπουργού Οικονομικών Χρύσας Χατζή. Τα περισσότερα μέλη εκτίμησαν ότι η κυρία Χατζή πήγε καλά δασκαλεμένη στην επιτροπή, με αποτέλεσμα όχι μόνο να είναι «σφίγγα», αλλά να φτάσει σε σημείο να πλέξει το εγκώμιο του Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι η χώρα τού χρωστά ευγνωμοσύνη που την έσωσε. Οι βουλευτές είχαν αξιολογήσει την κυρία Χατζή ως έναν από τους σημαντικότερους μάρτυρες, αφού ήταν ο στενότερος συνεργάτης του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ωστόσο, τα μηδαμινά στοιχεία που κατάφεραν να αποκομίσουν δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να πάρουν κάτι ουσιαστικό από συνεργάτη του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ενα επίσης από τα σημεία που ξεκαθαρίστηκαν είναι ότι μάρτυρας που θα κλητευθεί δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί να παρουσιαστεί ενώπιον της επιτροπής, ούτε καν να καταθέσει υπόμνημα, κάτι που εθιμικά, πάντως, ισχύει για πρώην πρωθυπουργούς. Δικαίωμα μη εμφάνισης έχει με βάση τον κανονισμό μόνο ο «κατηγορούμενος» Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πάντως έχει εξαρχής δηλώσει ότι είναι στη διάθεση της επιτροπής.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα καταθέσεων της Προανακριτικής, με τους βουλευτές να εκτιμούν ότι η έρευνα προχώρησε αρκετά, καλύπτοντας ένα 15%-20%. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι και τα μέλη της επιτροπής δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι γίνεται επιτακτική η ανάγκη επίσπευσης της κλήτευσης των «βαριών χαρτιών» της υπόθεσης, δηλαδή των Γ. Καπελέρη, Γ. Διώτη, Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη βόμβα του καθηγητή Ιωαννίδη στη «δημοκρατία» του Σαββάτου

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα «δημοκρατία» του Σαββάτου ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης...

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υποβαθμίζει τον εθνικό κίνδυνο

«Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι το μεγάλο πρόβλημα» Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ

Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ! Το 31% το δεύτερο τρίμηνο έλαβε λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά Τη...

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το... μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο....

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...