Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

«Τα λεφτά μας πίσω»

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

«Κι εσείς για την επιστροφή είστε; Μην περιμένω σε λάθος ουρά». «Από τον Απρίλιο έχω στείλει τα χαρτιά και ακόμα να μου δώσουν τα χρήματα. Αν είναι να πληρώσω πάλι, ας μου το πουν, να ετοιμάσω τις πενταροδεκάρες μου». «Η τηλεόραση, κυρία μου, λέει δεκάδες πράγματα κάθε μέρα, δεν προλαβαίνουμε να τα εξηγούμε σε όλους». «Ντροπή σας! Ετσι εξυπηρετείτε τον κόσμο εσείς;» Εντεκα το πρωί στη ΔΟΥ Γλυφάδας, τα νεύρα των φορολογουμένων και του προσωπικού «χορεύουν» στους… ρυθμούς του συμψηφισμού της επιστροφής φόρου εισοδήματος με την έκτακτη εισφορά.

Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να «παγώσει» τις επιστροφές φόρου στέλνει τις τελευταίες ημέρες στα γκισέ των εφοριών εκατοντάδες φορολογουμένους που, από τις αρχές του καλοκαιριού, απορούν γιατί τα χρήματα που δικαιούνται δεν έχουν μπει ακόμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. «Εδώ είναι το Εισόδημα;» ρωτάει ένας άντρας γύρω στα τριάντα τις ηλικιωμένες κυρίες που περιμένουν ήδη είκοσι λεπτά στην ουρά για να λύσουν τις… φορολογικές απορίες τους. Στην πόρτα που οδηγεί στα γραφεία του ισογείου ένα χαρτί τον ενημερώνει ότι πρέπει να γράψει το όνομά του στη λίστα προτεραιότητας. Αλλά στη λίστα, μια κόλλα Α4 γραμμένη και στις δύο πλευρές, δεν υπάρχει χώρος για άλλα ονόματα.

«Δηλαδή, πρέπει να ανέβω και πάνω; Αφού εδώ μου είπαν να έρθω. Και το Μητρώο πού είναι;» ακούγεται μια φωνή στην αρχή της ουράς, ενώ πιο πίσω μια γυναίκα, που ψάχνει το φωτοτυπικό μηχάνημα, εξηγεί στη διπλανή της ότι «η ξανθιά κυρία ξέρει να σας πει για τις δηλώσεις». Ο… τυχερός που κάθεται απέναντι στην… περιζήτητη ξανθιά υπάλληλο μπαίνει… στο ψητό. «Η δήλωσή μου έχει εκκαθαριστεί, αλλά ακόμα δεν έχουν μπει τα χρήματα στον λογαριασμό μου ούτε έχω ενημερωθεί με σημείωμα. Μέχρι πότε θα περιμένω;»

Προτού προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση του, πέντε έξι άτομα που πέρασαν το κατώφλι της εφορίας με την ίδια απορία περικυκλώνουν το γραφείο της υπαλλήλου για να ακούσουν την απάντηση. «Σας παρακαλώ, μην κάθεστε όλοι από πάνω μας, έχει φασαρία. Από το πρωί αυτό γίνεται. Στοιχηθείτε πίσω από το παλικάρι με την μπλε μπλούζα» φωνάζει εκείνη. Μια συνάδελφός της από το απέναντι γραφείο προσπαθεί να… τη βοηθήσει: «Δεν έχουμε κάτι μαζί σας, για να εξυπηρετηθείτε το λέμε. Γιατί δεν γράψατε τα ονόματά σας στη λίστα;»

Η ουρά για τα γραφεία οπισθοχωρεί και ενώνεται με τη διπλανή για το γκισέ που τελειώνει λίγα βήματα από την είσοδο του κτιρίου. «Μια υπάλληλος για δέκα άτομα είναι πολύ καλή αναλογία» αστειεύονται δύο νεαροί. «Και η αδελφή μου τα πήρε, σου λέω. Μόνο εγώ έμεινα απ’ όλη την οικογένεια. Δεν ξέρουμε τι μας γίνεται πια με τις νέες διατάξεις» συνεχίζει να διαμαρτύρεται στη διπλανή της μια κυρία περίπου εξήντα ετών. Ενα κινητό που χτυπάει «δαιμονισμένα» σε ρυθμούς ελληνικής ποπ τραβάει την προσοχή της μισής αίθουσας. Η κάτοχός του προλαβαίνει να απαντήσει και, μετά τις… απαραίτητες φιλοφρονήσεις με μια γνωστή της που συναντάει τυχαία, μοιράζεται την αγωνία της μαζί της. «Μα πώς αδυνάτισες έτσι; Κι εσύ για την επιστροφή; Να δούμε τι θα γίνει, όλα θα μας τα πάρουν στο τέλος».

Η ουρά προχωράει, η εφορία σιγά σιγά αδειάζει, αλλά οι απορίες των φορολογουμένων δεν λύνονται. Στις γειτονικές καφετέριες οι περισσότεροι συζητούν για τον φόρο ακινήτων, τα τεκμήρια και την έκτακτη εισφορά, ενώ αρκετοί ψάχνουν τις απαντήσεις που ζητούν στις σελίδες των εφημερίδων. Ακόμα και επαγγελματίες, που επισκέπτονται καθημερινά την εφορία για υποθέσεις πελατών τους, σηκώνουν τα χέρια ψηλά μπροστά στο χάος που έχουν δημιουργήσει οι συνεχείς αλλαγές στις φορολογικές διατάξεις.

«Ο κόσμος έχει ζαλιστεί. Τρώει το ένα χαστούκι πίσω από το άλλο»

Ελλειψη ενημέρωσης, ρυθμίσεις που ακυρώνουν τις προηγούμενες, ανησυχία, αβεβαιότητα και φορολογουμένους στα… πρόθυρα νευρικής κρίσης αντιμετωπίζουν καθημερινά οι λογιστές – φοροτεχνικοί, στους οποίους καταφεύγουν οι πολίτες για να ζητήσουν συμβουλές για τη διευθέτηση των φορολογικών θεμάτων τους. «Ο κόσμος έχει ζαλιστεί. Τρώει το ένα χαστούκι πίσω από το άλλο και δεν ξέρει τι τον περιμένει την επόμενη εβδομάδα» αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) Αβραάμ Πανίδης.

Στην κορυφή της λίστας με τις απορίες που διατυπώνουν καθημερινά οι φορολογούμενοι βρίσκονται οι ρυθμίσεις για την επιστροφή φόρου, την έκτακτη εισφορά, τη μείωση του αφορολογήτου και την αύξηση του ΦΠΑ. «Ειδικά οι μισθωτοί έχουν πελαγώσει. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που είχαν υπολογίσει να καλύψουν με τα χρήματα της επιστροφής φόρου βασικές ανάγκες τους, όπως η προετοιμασία των παιδιών τους για το σχολείο, και σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο».

Σύμφωνα με τον κ. Πανίδη, οι συνεχείς αλλαγές στις φορολογικές διατάξεις έχουν μπερδέψει ακόμα και τους φοροτεχνικούς, που βλέπουν τις νέες ρυθμίσεις να καταργούν άρθρα που ψηφίστηκαν πριν από λίγο καιρό, αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. «Η μία εγκύκλιος καταργεί την άλλη. Μέσα σε μία διετία ήρθαν 450 εγκύκλιοι, ούτε καν να τις διαβάσουμε προλαβαίνουμε».

Για πλήρη σύγχυση και φορολογουμένους σε απόγνωση μιλάει και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ) Ελσα Ζαμπέτα: «Αυτό που συμβαίνει με την επιστροφή φόρου έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα χαράτσια που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και στη μείωση των μισθών. Οι φορολογούμενοι δεν έχουν άλλες αντοχές». Η ΠΟΛ καλεί μάλιστα τους πολίτες να αντιδράσουν δυναμικά στη συνεχή αύξηση των φόρων και στο… μπάχαλο που έχουν προκαλέσει οι συνεχείς αλλαγές στις φορολογικές ρυθμίσεις, επιστρέφοντας τα δελτία της έκτακτης εισφοράς στις εφορίες.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Πανίδη, εκτός από την… τσέπη των φορολογουμένων, το «πάγωμα» της επιστροφής φόρου έχει οικονομικές επιπτώσεις και για τους λογιστές – φοροτεχνικούς. «Ακόμα και συνεπείς πελάτες μας, που περίμεναν μεγάλη επιστροφή, δυσκολεύονται πια να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ο κόσμος λέει ότι δεν έχει χρήματα επειδή δεν έχει δουλειά. Εμείς… τρέχουμε και δεν φτάνουμε, αλλά τα ταμεία μας δεν γεμίζουν».

Γεράσιμος Κόντος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το «Oruc Reis» θα εισβάλει (τώρα και) στα χωρικά μας ύδατα!

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι και απειλούν (με τη νέα NAVTEX) να κάνουν έρευνες στα 5,8 ναυτικά μίλιαΗ Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Είναι...

Αλλαγές στις πανελλαδικές λόγω Covid

Δεν θα ισχύσει φέτος η οριζόντια βάση εισαγωγής. Τέλος Νοεμβρίου οι αιτήσεις των υποψηφίων για την ΤριτοβάθμιαΆγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα ανοίξουν τα...

Τι προτείνουν οι «σοφοί» για φορολογία, Ασφαλιστικό και… εργασιακά

Οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη κατανέμονται σε διάφορους τομείς. Μεταξύ άλλων, προτείνει:ΦορολογίαΚατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (η κυβέρνηση έχει υπολογίσει την κατάργηση μόνο για...

Φέρνουν αντιλαϊκά μέτρα με πρόσχημα τα 32 δισ. της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιτροπή Πισσαρίδη για να περάσει τη σκληρή ατζέντα τηςΜπροστάρη τον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη βάζει η κυβέρνηση για να περάσει...

Θεσσαλονίκη: Όταν αδειάζει κλίνη ΜΕΘ, γεμίζει σε δύο λεπτά

Δεν υπάρχουν πλέον άδειες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και, εάν αδειάσει ένα κρεβάτι, γεμίζει σε δύο λεπτά, ενώ οι αστοχίες του ανέτοιμου για την πανδημία...