Πέμπτη, 22 Απρ 2021

«Τα μασάει» ο Γ. Ραγκούσης!

Την αντίδραση του πρώην υπουργού Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση προκάλεσε το δημοσίευμα της «δημοκρατίας» την Τρίτη με τίτλο «Μοίραζε χρήμα ο Ραγκούσης». Αφορμή για το ρεπορτάζ υπήρξε επίσημη γραπτή απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννη Κουράκου, στην οποία αναφερόταν ότι επί υπουργίας Ραγκούση το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) -φορέας εποπτευόμενος από το υπουργείο- έδωσε περίπου 280.000 ευρώ σε εταιρία συμβούλων για μελέτη και προσχέδια υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων για ΦΟΣΔΑ και ΕΣΔΚΝΑ, εργασία που, όπως τουλάχιστον λένε υπάλληλοι του ΥΠΕΣ, μπορούσε και έπρεπε να γίνει εκ των έσω και δωρεάν.

Ο κ. Ραγκούσης απέστειλε απαντητική επιστολή στη «δημοκρατία», χωρίς όμως να διαψεύσει ότι τα χρήματα δόθηκαν -πώς θα μπορούσε να το κάνει άλλωστε από τη στιγμή που το αναφέρει η επίσημη απάντηση του υπουργείου;- αλλά εξηγώντας ότι τα χρήματα δεν τα έδωσε το υπουργείο, αλλά το ΙΤΑ από κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Μολονότι όμως στο έγγραφό του το εποπτευόμενο από τον υπουργό ινστιτούτο «ομολογεί» ότι το ποσό δόθηκε στην εταιρία συμβούλων ASE, ο κ. Ραγκούσης εμφανίζει το ΙΤΑ ως απολύτως υπεύθυνο για τον ανάδοχο. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια μελέτη -με «τελείως ειδικό αντικείμενο»- η οποία «δεν ανατέθηκε από το υπουργείο σε κάποια δικηγορική εταιρία, αλλά μέσω της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του ΕΣΠΑ διοικητικής μεταρρύθμισης ανατέθηκε και υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό και χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για τέτοιους ακριβώς σκοπούς και μόνον».

«Επρόκειτο για μια μελέτη που έπρεπε να πραγματοποιηθεί στις 13 Περιφέρειες, χωρίς την οποία μάλιστα δεν ήταν δυνατόν να τεκμηριωθεί το Προεδρικό Διάταγμα και κάθε άλλη απόφαση που έπρεπε να ληφθεί για την επίλυση αυτού του σημαντικού ζητήματος», κατά τον πρώην υπουργό.

Καταλήγοντας, ο κ. Ραγκούσης υπερασπίζεται την περίοδο υπουργίας του στο Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για περίοδο που «χαρακτηρίστηκε από απόλυτη διαφάνεια, καθώς και χρηστή διαχείριση των πόρων του υπουργείου Εσωτερικών εκείνη την περίοδο».

Η απάντηση πάντως του κ. Ραγκούση, ο οποίος ταυτόχρονα τη δημοσιοποίησε, φαίνεται δεν έπεισε τον ερωτώντα βουλευτή. Για τον λόγο αυτό το πρωί της Δευτέρας ο κ. Κουράκος σκοπεύει να καταθέσει νέα ερώτηση, στην οποία θα αναφέρει ότι ανεξαρτήτως από πού προήλθαν τα χρήματα, θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται με τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα αυτών και όχι για θολές δράσεις. Θα ζητά επίσης στοιχεία τόσο για την εταιρία, η οποία πήρε το έργο, και ποιοι εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες της όσο και για την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης μελέτης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ