Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

«Τα Μνημόνια οδήγησαν σε ανθρωπιστική κρίση»

Στην ετήσια έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι όλο και πιο πολλοί βυθίζονται στη φτώχεια!

Tον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Συνήγορος του Πολίτη, καθώς στην ετήσια έκθεσή του διαπιστώνει ότι η πολύχρονη οικονομική κρίση και η εφαρμογή των Μνημονίων έχουν προκαλέσει βαθιά ανθρωπιστική κρίση.

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Ανδρέας Ποττάκης στην έκθεση που παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, έπειτα από οκτώ συναπτά έτη ύφεσης, συρρίκνωσης των εισοδημάτων αλλά και των δικαιωμάτων των πολιτών, στην έννοια των ευάλωτων ομάδων περιλαμβάνονται πλέον όλο και περισσότερες ομάδες ανθρώπων, που μέχρι πρόσφατα θα μπορούσαν να διατηρήσουν ένα βιοτικό επίπεδο σχετικά αξιοπρεπές. Ο Συνήγορος κάνει εκτενή αναφορά στο ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών και των προσφυγικών ροών, το οποίο χαρακτηρίζει «ανθρωπιστική κρίση εν μέσω μιας ανθρωπιστικής κρίσης», ενώ διαπιστώνει σειρά παραλείψεων και καθυστερήσεων τόσο στις δομές φιλοξενίας όσο και στις διαδικασίες παροχής ασύλου και χορήγησης αδειών παραμονής.

Για ακόμα μία χρονιά οι υποθέσεις που απασχόλησαν τον Συνήγορο του Πολίτη αφορούσαν κυρίως το Ασφαλιστικό, τις προνοιακές δομές, το φορολογικό σύστημα, τη συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος, όπως και ζητήματα που εστιάζονται κυρίως στον χώρο των μεταφορών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των υπηρεσιών δόμησης κ.λπ. Συγκεκριμένα, οι πολίτες προσφεύγουν στην Ανεξάρτητη Αρχή για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, χωροθέτησης και φορολόγησης.

Μεγάλο ποσοστό (29,11%) των προβλημάτων κακοδιοίκησης εξακολουθεί να εντοπίζεται στα ασφαλιστικά ταμεία και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που εποπτεύει το υπουργείο Εργασίας, ενώ ακολουθεί η Αυτοδιοίκηση (δήμοι και περιφέρειες) με 21,75%. Το 11,88% των προβλημάτων αφορούσε το υπουργείο Εσωτερικών (συμπεριλαμβάνονται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και η Αστυνομία), 11,80% το υπουργείο Οικονομικών και το 7,80% το υπουργείο Παιδείας.

Από τα στατιστικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση καταδεικνύεται ότι η κακοδιαχείριση και η διαφθορά δεν έχουν περιοριστεί. Ενδεικτικό είναι ότι από τις υποθέσεις που διεκπεραιώθηκαν το 2016 σε ποσοστό 47,38% διαπιστώθηκε κακοδιοίκηση και η αναφορά αποδείχθηκε βάσιμη. Πάντως από τις υποθέσεις που κρίθηκαν βάσιμες το 83% επιλύθηκε μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ