Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020

Τα παλαιά χρέη θηλιά στον λαιμό του «τριφυλλιού»

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Οταν το καλοκαίρι του 2012 ο Γιάννης Αλαφούζος έβγαινε μπροστά ιδρύοντας την Παναθηναϊκή Συμμαχία και αναλαμβάνοντας την προεδρία του Παναθηναϊκού, γνώση του ρίσκου που έπαιρνε πρέπει να είχε. Εκείνο που οι εξελίξεις δείχνουν ότι δεν περίμενε ήταν η έκταση των οικονομικών δυσκολιών της επόμενης μέρας. Τα «πράσινα» χρέη, αν και δεν έφτασαν (ακόμα) στα δυσθεώρητα ύψη που έριξαν την ΑΕΚ δύο κατηγορίες, με τριψήφιο αριθμό στα εκατομμύρια των ευρώ παρ’ όλα αυτά, έχουν οδηγήσει την κατάσταση στα όρια.

Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί με απίστευτα μειωμένο μπάτζετ και την επιστροφή στη Λεωφόρο να συμμαζέψει την κατάσταση προτού να είναι πραγματικά πολύ αργά. Ομως ενώ το έλλειμμα που καλείται να διαχειριστεί η ΠΑΕ στις μέρες μας ενδέχεται να βρίσκεται πιο κάτω από τα 25.000.000 ευρώ, στα ταμεία της Παναθηναϊκής Συμμαχίας με το ζόρι υπάρχουν μόλις 2.600.000 ευρώ!

Κατά συνέπεια, στην «πράσινη» ΠΑΕ βιώνουν ήδη την έως πρόσφατα απειλή (που αποτελεί πλέον σκληρή πραγματικότητα) των προσφυγών, αλλά και τον βραχνά των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που σφίγγουν όλο και περισσότερο τη θηλιά, καθώς δεν υπάρχουν λεφτά για την εξόφληση των παλαιότερων συμβολαίων, των δόσεων που «τρέχουν», όπως κι εκείνων που διακανονίστηκαν και, φυσικά, ούτε οποιασδήποτε άλλης οφειλής. Η προφανής επιλογή του Χοσέ Τοτσέ λοιπόν να μην περιμένει άλλο και να διεκδικήσει στα δικαστήρια τα χρήματα που του οφείλονται και αγγίζουν το 1.100.000 ευρώ δεν αποκλείεται να παρασύρει κάποια στιγμή και τους υπολοίπους της συγκεκριμένης μαύρης λίστας. Η απόφαση της ΕΠΟ για τον Ισπανό, που λογικά θα τον δικαιώσει για το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, αναμένεται σε περίπου έναν μήνα.

Την ίδια ώρα ο Λέτο έλαβε επίσης την οριστική απόφαση της προσφυγής, καθώς δεν βρέθηκε συμβιβαστική λύση τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Λέτο είχε δείξει τις προθέσεις του στέλνοντας εξώδικο. Οι δόσεις του διακανονισμού με τον Αργεντινό έχουν «διπλώσει» και τα έσοδα της ΠΑΕ από τη Nova στο επόμενο τρίμηνο (ως το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν εισπραχθεί 2.500.000 ευρώ) δεν αρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις του. Για τα περίπου 620.000 ευρώ που διεκδικεί (και τα οποία μπορεί να φτάσουν στο 1.000.000) ο Παναθηναϊκός πρότεινε άμεσα 70.000 ευρώ και οι υπόλοιπες δόσεις να ξεκινήσουν σε έξι μήνες, κάτι που αρνήθηκε ο Αργεντινός.

Στις 4 Νοεμβρίου θα εκδικαστεί και η προσφυγή του Βελάσκες, ο οποίος, εάν δεν τα βρει με την ΠΑΕ εξωδικαστικά, θα διεκδικήσει έως και 500.000 ευρώ (!), ενώ στον μακρύ κατάλογο των πρώην και απλήρωτων που έχουν λαμβάνειν δόσεις από την ΠΑΕ -άλλοι τον Οκτώβριο και άλλοι τον Δεκέμβριο- περιλαμβάνεται ακόμα και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την αποχώρησή του! Εκτός από τον Βραζιλιάνο τις προθέσεις της διοίκησης για τα χρήματα που τους οφείλονται αναμένουν και οι Βύντρα, Κατσουράνης, Χριστοδουλόπουλος, Καραγκούνης, Μπιάρσμιρ, Σιμάο. Η ζυγαριά του Οκτωβρίου βαραίνει και με τις πρώτες δόσεις στους ακριβοπληρωμένους της φετινής σεζόν Μπεργκ, Μέντες, Μπαϊράμι, ενώ ως το τέλος του 2013 οι υποχρεώσεις της ΠΑΕ (δόσεις διακανονισμών με ποδοσφαιριστές που αποχώρησαν, αλλά και με εκείνους του υπάρχοντος δυναμικού) αγγίζουν τα 4.000.000 ευρώ!

Λεφτά, περίπου 700.000, φέρεται ότι ζητά και ο Φάμπρι! Καλά που βρήκαν με τα χίλια ζόρια ομάδα οι Βιτόλο και Σο στην Τουρκία και γλίτωσε ο Παναθηναϊκός από τις υποθέσεις τους, όπως και από τον Φορναρόλι, του οποίου το συμβόλαιο λύθηκε.

Στη σύσκεψη που έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου συμφωνήθηκε η αντιμετώπιση των χρεών της ΠΑΕ σε πλάνο τριετίας, που αποβλέπει στην εξυγίανση και θα δώσει το δικαίωμα στους «πρασίνους» να πάρουν την αδειοδότηση από την UEFA. Με αφορμή τα σενάρια για μεγάλο κίνδυνο, η ΠΑΕ ξεκαθάρισε ότι χρειάζονται χρόνος και υπομονή. Η τελευταία προσπάθειά της όμως για «κούρεμα» των οφειλών σε πρώην και νυν παίκτες και μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής δεν βρήκε ανταπόκριση. Οι «πράσινοι» δεν αμφισβητούν τα χρέη τους και καταβάλλονται προσπάθειες να συγκεντρωθούν χρήματα που θα δοθούν για τη διαγραφή τους, όμως οι ποδοσφαιριστές δεν θα περιμένουν για πάντα.

Οι παίκτες που αποκτήθηκαν αυτό το καλοκαίρι είχαν συμφωνήσει να πάρουν τα πρώτα λεφτά τους στα μέσα Οκτωβρίου. Το πιθανότερο όμως είναι ότι θα πληρωθούν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και ενώ αναμένονται ταυτόχρονα και οι επόμενες κινήσεις (προσφυγές) των Κουίνσι, Πίντο, ακόμα και του Σεϊταρίδη.

Το «αντίβαρο» της χορηγίας του ΟΠΑΠ είναι βέβαιο ότι δεν αλλάζει τις ισορροπίες υπέρ του Παναθηναϊκού, γι’ αυτό θα χρειαστεί η συνεισφορά του Γιάννη Αλαφούζου για να μην μπλέξει και σε άλλες περιπέτειες το «τριφύλλι» σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το ζήτημα είναι για πόσο διάστημα η ιδιοκτησία θα καλύπτει τα κενά και με τι ποσά.

Ο πανικός, που λογικά έχει κυριεύσει τους ανθρώπους της ομάδας, οδήγησε σε μία κίνηση που σχολιάστηκε αρνητικά. Το σίριαλ για τις απουσία των παλαιμάχων από τα επίσημα της 3Ε, στο επερχόμενο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, παραξένεψε και προκάλεσε αντεγκλήσεις, μέσω δηλώσεων, μεταξύ των ποδοσφαιριστών που έχουν γράψει ιστορία με την πράσινη φανέλα, που μόνο κακό κάνουν στο «τριφύλλι».

Η μετακόμιση στο Απήλιον

Και μέσα σ’ όλα η μετακόμιση της ομάδας στο Απήλιον, με την εξαγορά του προπονητικού κέντρου αντί περίπου 10.000.000 ευρώ, με καταρχήν συμφέρον deal, αφού η αποπληρωμή του ποσού της συνολικής αγοράς ισούται (ή είναι και χαμηλότερο το ποσό) με το ενοίκιο της Παιανίας στο ίδιο χρονικό διάστημα της δεκαετίας. Το ζήτημα ωστόσο είναι, όσο συμφέρουσες κι αν είναι οι συμφωνίες, εάν υπάρχουν τα χρήματα…

Περιμένοντας ένα ανέλπιστο δώρο

Ο Παναθηναϊκός δεν παίζει στην Ευρώπη και έχει χάσει από την αίγλη του. Πέρυσι τελευταία στιγμή πέρασε τον σκόπελο, ωστόσο φέτος τα πράγματα δείχνουν οριακά. Μετά την πώληση των Μαυρία και Καρνέζη ελπίζει βραχυπρόθεσμα σε νέο ανέλπιστο «δώρο» από το εξωτερικό, που αφορά (κυρίως) τους Καπίνο, Τριανταφυλλόπουλο, Ρισβάνη, Μαρινάκη και Λαγό, όμως αυτό δεν θα γιάτρευε τις ανοιχτές πληγές, απλώς θα τις επούλωνε, δίνοντας παράταση ζωής. Οι πληροφορίες μιλούν φέτος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στην ΠΑΕ. Υπό αυτή την έννοια το πρόγραμμα της οικονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζεται λειτουργεί ως προς την περικοπή των μεγάλων δαπανών και τη μη αύξηση του ελλείμματος, το οποίο πάντως δεν μειώνεται, γι’ αυτό και αναπόφευκτα θα οδηγήσει -με μαθηματική ακρίβεια- σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Αντώνης Κατσαρός

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υποβαθμίζει τον εθνικό κίνδυνο

«Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι το μεγάλο πρόβλημα» Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ

Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ! Το 31% το δεύτερο τρίμηνο έλαβε λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά Τη...

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το... μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο....

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...

Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ: Οι κανόνες του γηπέδου και τα μέτρα για ασφαλή άσκηση

Κώστας Τσάνας και Μιχάλης Κυρίτσης δίνουν οδηγίες στα παιδιά και μοιράζουν αθλητικό υλικό Η ασφαλής άθληση των παιδιών και η εξοικείωσή τους με τα μέτρα...