Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Τα ‘παν Κυριάκος – Μενδώνη για Τατόι – Αρχαιολογικό

Μεγάλη σημασία δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα «εμβληματικά», όπως τα χαρακτηρίζει, έργα της αξιοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι και της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με την προοπτική ενοποίησής του με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Οπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κεντρικός στόχος της παρέμβασης στο Τατόι είναι να αναδειχθεί το πρώην βασιλικό κτήμα ως ενιαία πολιτιστική οντότητα με τη χρήση των ανακτόρων ως μουσείου, την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας των υπόλοιπων κτιρίων και την επίλυση των θεσμικών ζητημάτων, ώστε να ρυθμιστούν οι χρήσεις γης.

Με τον τρόπο αυτόν ο συγκεκριμένος χώρος θα γίνει για πρώτη φορά πόλος έλξης όχι μόνο για τους Αθηναίους αλλά και για τους ξένους επισκέπτες, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για την προστασία του δάσους, που αποτελεί μοναδικό πνεύμονα για την Αττική.

Οσον αφορά το Αρχαιολογικό Mουσείο, κρίθηκε αναγκαία η υπόγεια επέκτασή του, προκειμένου να εξασφαλιστύν οι αναγκαίοι χώροι για την προβολή των πολύτιμων συλλογών του που το καθιστούν διεθνώς μοναδικό.

Μέσω της υπογειοποίησης το ΕΑΜ θα διασυνδεθεί με τις υποδομές και του Ακροπόλ, το οποίο θα λειτουργήσει ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας.

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει επίσης η Αρχιτεκτονική Σχολή να παραμείνει στο Πολυτεχνείο και να «συνομιλεί» με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς παράγει πολιτισμό.

Οι πόροι για τις σχετικές μελέτες, όπως σημείωσε και στις προγραμματικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός, έχουν ήδη εξασφαλιστεί από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ