Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Τα παράδοξα των Γρεβενών

Τα Γρεβενά προβάλλονται τα τελευταία χρόνια ως η πόλη των μανιταριών. Ωστόσο, χωρίς τοπική παραγωγή μανιταριών δεν υποστηρίζεται αυτή η εικόνα. Μια ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος επιχειρεί, μιλώντας στη «δημοκρατία», ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι η έλλειψη καλλιέργειας μανιταριών στην περιοχή επιβάλλει επαναπροσδιορισμό κατεύθυνσης.

Ο δήμαρχος επιδιώκει να υπάρξει απομάκρυνση από την επικοινωνιακού τύπου αντιμετώπιση και να δοθεί βάρος στην ουσία. Η αλήθεια είναι ότι στα Γρεβενά δεν λειτουργεί ούτε μια μονάδα παραγωγής μανιταριών! «Μπορούμε να προβληθούμε ως τόπος των άγριων μανιταριών, αλλά όχι για κάτι που δεν έχουμε» δηλώνει ευθαρσώς. Ομως, οι συλλεγόμενες ποσότητες από τα δάση είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες…

Πάντως, ο Δημοσθένης Κουπτσίδης εκτιμά ότι είναι προτιμότερο για την τοπική οικονομία να προβληθούν προϊόντα που διαθέτει παραδοσιακά η περιοχή, όπως τα εξαιρετικά τυροκομικά -αρκετά είναι βιολογικά- και τα κρέατα.

Ο Δήμος Γρεβενών, με 1.859.000 στρέμματα και 104 οικισμούς, είναι επισήμως ο μεγαλύτερος σε έκταση της χώρας! Το παράδοξο είναι ότι αυτός ο δήμος, με μέσο όρο υψομέτρου τα 700 μέτρα, δεν χαρακτηρίζεται ορεινός, σύμφωνα με τον Καλλικράτη! Σε πολιτικούς λόγους το αποδίδει ο κ. Κουπτσίδης, προσθέτοντας ότι, ενώ η δυσκολία των μετακινήσεων, λόγω του δύσβατου, αυξάνει το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον δήμο, αυτός στερείται των προνομιακών χρηματοδοτήσεων που απορρέουν από τον τίτλο του ορεινού δήμου. Ζητεί δε ειδικά κίνητρα και προβλέψεις για τους μειονεκτικούς δήμους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Επιπλέον, προτείνει την καθιέρωση ζωνών όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να προστατεύονται κάτοικοι περιοχών με σκληρές κλιματικές συνθήκες. Είναι εξοντωτική, αναφέρει χαρακτηριστικά, η υποχρέωση για έναν μισθωτό των Γρεβενών, με αποδοχές 12.000 ευρώ τον χρόνο, να ξοδεύει πάνω από 3.000 για θέρμανση!

Το οικονομικό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου Γρεβενών, ο οποίος κληρονόμησε χρέη 25.000.000 ευρώ από τους 13 συγχωνευθέντες ΟΤΑ και τις τρεις δημοτικές επιχειρήσεις των Γρεβενών. Ο δήμαρχος τονίζει ότι «εξαρχής καταβλήθηκε προσπάθεια νοικοκυρέματος των οικονομικών». Ετσι, για παράδειγμα, η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης, που το 2009 εμφάνισε χρέος 6.000.000 ευρώ, το 2011 είχε κέρδη 2.000.000 ευρώ.

Δίκτυο αλληλεγγύης στην Ηπειρο για τη σίτιση και τη στέγαση απόρων

Στον συντονισμό των τοπικών φορέων για τη διερεύνηση και καταγραφή των προβλημάτων σίτισης και στέγασης ευπαθών κοινωνικών ομάδων της Ηπείρου προχωρεί η Περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε κύκλο συσκέψεων, με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης.

Η αρχή έγινε από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα, έπειτα από εκτενή συζήτηση και εξέταση της υπάρχουσας κατάστασης, αποφασίστηκε ο συντονισμός των τοπικών φορέων για ενέργειες στήριξης των οικονομικά αδύνατων κατοίκων της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης υπογράμμισε ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας δεν εντοπίζονται προς το παρόν οξυμένα προβλήματα, όμως στόχος όλων είναι η πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων, που ενδέχεται να προκύψουν εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών συνθηκών.

Ανάλογες συσκέψεις θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες στις έδρες των άλλων νομών.

Oριστικοποιήθηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η επιλογή του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου στο πιλοτικό πρόγραμμα ενεργειακών παρεμβάσεων.

Να σημειωθεί ότι για ένταξη στο πιλοτικό πρόγραμμα είχαν υποβληθεί 60 προτάσεις, από τις οποίες επελέγησαν συνολικά επτά. Οι άλλες έξι κτιριακές εγκαταστάσεις που εντάχθηκαν είναι: Νοσοκομείο «Σωτηρία», υπουργείο Εθνικής Αμυνας, Κολυμβητήριο Καλαμάτας, Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ΕΑΚ (Κλειστό Γυμναστήριο – Κολυμβητήριο) Γλυφάδας, Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Εύβοιας.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ