Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Τα παρακάλια Τσακαλώτου για τα πρωτογενή πλεονάσματα!

Ο υπ. Οικονομικών προτείνει το πιθανό όφελος των 1,8 δισ. € να χρησιμοποιηθεί για μείωση των φόρων και των εισφορών

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Ν έα πρόταση, που προβλέπει να διατεθεί το όφελος, ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ, από την επιδιωκόμενη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για τη μείωση φόρων και εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διατύπωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην αγωνιώδη προσπάθειά του να πείσει τους δανειστές να ρίξουν τον πήχη των απαιτήσεών τους στο δημοσιονομικό πεδίο. Την ίδια ώρα όμως είναι διατεθειμένος να κάνει μεγάλες υποχωρήσεις, συναινώντας στην περικοπή ή και την κατάργηση επιδομάτων και φοροαπαλλαγών, και εγκαταλείποντας «κόκκινες γραμμές» στα εργασιακά, με μοναδικό αντάλλαγμα τα (περιορισμένης αποτελεσματικότητας) βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Τσακαλώτος πρότεινε να μειωθεί ο στόχος για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ και η διαφορά της μιας ποσοστιαίας μονάδας (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) να διατεθεί αποκλειστικά για τη μείωση φόρων και εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. «Αν το πρόβλημα είναι, όπως λένε, η ανταγωνιστικότητα, πιστεύω ότι οι δανειστές θα δεχτούν την πρόταση αυτή» είπε ο υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δημοσιονομικό κενό

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί από υπεραπόδοση μέτρων θα αξιοποιηθεί για κοινωνικούς λόγους και αποκάλυψε ότι το δημοσιονομικό κενό που εντοπίζουν οι δανειστές για το 2018 έχει πλέον μειωθεί στο 0,1% του ΑΕΠ (180.000.000 ευρώ). Υπογράμμισε, ακόμα, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αδύνατον να διατηρηθεί επί σειρά ετών στο 3,5% του ΑΕΠ, αλλά πρόσθεσε ότι το 2018 θα φτάσει στο ύψος αυτό χωρίς να απαιτηθούν νέα μέτρα.

Ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε επίσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και στους Ευρωπαίους, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί την απαίτηση να προσδιοριστούν από τώρα νέα μέτρα για το διάστημα 2019-2020. Η επισήμανση αυτή έκανε πολλούς να αναρωτηθούν αν «φωτογράφισε» με αυτόν τον τρόπο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ειδικά για τη στάση του ΔΝΤ, ο κ. Τσακαλώτος παρατήρησε ότι «αντί να τα βάλει με τους μεγάλους της Ε.Ε. που αντιστέκονται σε μέτρα για το χρέος, τα βάζει με την Ελλάδα, που είναι σε αδύναμη θέση. Αυτή τη θέση ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη δεν θα τη θεωρούσε θαρραλέα». Επίσης, καυτηρίασε την τακτική των Ευρωπαίων στα εργασιακά, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να διαπραγματεύονται για τα εργασιακά εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου».

ΕΚΤ: Ζητάει άμεσα μέτρα για το χρέος

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα που θα αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους υπογράμμισαν χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

«Υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» είπαν και οι δύο. Ο κ. Ντράγκι επισήμανε: «Είναι προς το συμφέρον της ευρωζώνης ως σύνολο και της ίδιας της Ελλάδας να βρεθεί μόνιμη λύση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα».

Ο κ. Κερέ τόνισε ότι η ΕΚΤ προσβλέπει σε λύση στο ελληνικό ζήτημα, η οποία τελικά θα αποκαταστήσει την πρόσβαση της χώρας μας στις αγορές. Τάχθηκε υπέρ της πλήρους συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ζήτησε να διατηρηθεί η προσήλωση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις, ενώ για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ευρωτράπεζας είπε απλώς ότι θα εξαρτηθεί από την πορεία του ελληνικού προγράμματος και τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Οσμή σκανδάλου σε διάταξη για τις δημ. συμβάσεις»

Αποχρώσεις σκανδάλων με σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου νομιμοποιεί αναδρομικά όσες δημόσιες συμβάσεις έως του ποσού των 20.000 ευρώ δεν αναρτήθηκαν στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημόσιων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ). «Ο προκάτοχός σας Γιώργος Σταθάκης δεν θα έβαζε τέτοια διάταξη στο νομοσχέδιο» τόνισε ο ο βουλευτής απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Σημειώνεται ότι με το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς οι συμβάσεις που δεν αναρτώνται στο ΚΗΜΔΗΣ ακυρώνονται.
«Πόσες είναι οι αναθέσεις που νομιμοποιεί η διάταξη;» διερωτήθηκε ο κ. Κωνσταντινόπουλος. Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε επίσης εξηγήσεις, επειδή η κυβέρνηση καταργεί την υποχρέωση τα βυτιοφόρα καυσίμων να διαθέτουν GPS, που είχε ως στόχο τη μείωση του λαθρεμπορίου.
Λίγη ώρα νωρίτερα ο Χρήστος Σταϊκούρας κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο «ξεπλένει» πλαστά δικαιολογητικά, τα οποία σχετίζονταν με ένταξη επενδύσεων σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Αφαντοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (!) σε ψηφοφορία

Πληθαίνουν τα κρούσματα αποσύνθεσης στις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών. Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου προσήλθαν χθες στην ώρα τους οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όχι όμως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την αγωνία της κυβέρνησης να περάσει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να προλάβει να κλείσει την αξιολόγηση.
Εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους, με την προεδρεύουσα Χαρά Καφαντάρη να ψάχνει στους διαδρόμους της Βουλής τους ράθυμους συριζαίους βουλευτές και την εισηγήτρια της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη να επισημαίνει δικαιολογημένα ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα για το κατεπείγον.

Διακοπή

Η κυρία Καφαντάρη προσπάθησε να καλύψει την απουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τη δεδηλωμένη πλειοψηφία που διαθέτει το κόμμα της. Η αντιπολίτευση, όμως, αντέδρασε έντονα, θυμίζοντάς της ότι ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει με σαφήνεια πως οι ψηφοφορίες γίνονται με την καταμέτρηση των παρόντων και έτσι η πρόεδρος της επιτροπής διέκοψε προσωρινά τη συνεδρίαση για να προλάβουν να προσέλθουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά, με ψήφους 29 έναντι 25 η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής αποφάσισε να συζητήσει με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο για την οικονομική δραστηριότητα.
Σε αυτό το κλίμα, που ήταν για γέλια και για κλάματα, ο αμερικανοτραφής νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου επέλεξε να αρχίσει την εισήγησή του ζητώντας την κατανόηση των βουλευτών για το επίπεδο των ελληνικών του και λέγοντας ότι, επειδή ζούσε για αρκετά χρόνια στην Αμερική, την ελληνική γλώσσα τη χρησιμοποιούσε μόνο για να κάνει παρατηρήσεις στα παιδιά του (!).

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ