Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Τα παράπονα προς την ηγεσία τώρα και μέσω του διαδικτύου

Τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στη μέριμνα του προσωπικού απέδειξε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Χρ. Μανωλάς, με εντολή του οποίου ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες δικτυακό σύστημα άμεσης υποβολής αιτημάτων και παρατηρήσεων απ’ όλα τα στελέχη του Στρατού. Τα αιτήματα υποβάλλονται επωνύμως και σε πρώτη τουλάχιστον φάση ο αρχηγός, θέλοντας να τονίσει το βάρος που δίνει στον νέο θεσμό, λαμβάνει γνώση προσωπικά τόσο για τα αιτήματα όσο και για την ανταπόκριση των υπηρεσιών, οι οποίες οφείλουν να ενημερώνουν τους ενδιαφερομένους ταχέως και τεκμηριωμένα.

Οι προτάσεις υποβάλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται στον ιστότοπο του ΓΕΣ και συγκεκριμένα στη διεύθυνση http://www.army.gr/default.php?pname=ypobolh_protaseon&la=1.

Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές: «Το προσωπικό του Στρατού Ξηράς (στελέχη και πολιτικό προσωπικό) έχει τη δυνατότητα υποβολής προτάσεων – ιδεών απευθείας στο ΓΕΣ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για θέματα στρατιωτικού ενδιαφέροντος, με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Απαιτούνται μόνο πέντε λεπτά της ώρας για να συντάξετε ένα κείμενο με την πρότασή σας ή τις απόψεις σας για οποιοδήποτε θέμα, το οποίο θα τύχει ανάλογης εκμετάλλευσης από την υπηρεσία.

Για την υποβολή προτάσεων – ιδεών να συμπληρώνεται το έντυπο (Microsoft Word.doc), το οποίο να επισυνάπτεται σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και να αποστέλλεται στη διεύθυνση [email protected] Παρακαλούμε να κοινοποιείτε την πρότασή σας και στο e-mail του εκπροσώπου Τύπου ΓΕΣ [email protected]

Οι προτάσεις – ιδέες θα πρέπει:
α) Να είναι επώνυμες.
β) Να μην περιέχουν διαβαθμισμένες πληροφορίες.
γ) Να μην κινούνται σε στενό ωφελιμιστικό ή ατομικό πλαίσιο, αλλά να έχουν γενικότερο ενδιαφέρον.
δ) Το κείμενο να είναι με ελληνικούς χαρακτήρες».

Διαδικασία υποβολής προτάσεων και ιδεών «διά της υπηρεσιακής οδού» υπήρχε πάντα στον Ελληνικό Στρατό. Μπλεκόταν, όμως, στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και σπανίως κινούσε το ενδιαφέρον του προσωπικού. Αλλωστε δενήταν λίγοι αυτοί που πίστευαν πως ό,τι και να υποβαλλόταν με τον τρόπο αυτό, πήγαινε τελικά χαμένο.

Η ανταπόκριση, όμως, στο νέο σύστημα υπήρξε άμεση. Μέσα σε μία μόνο εβδομάδα υποβλήθηκαν 68 προτάσεις, ενώ παλαιότερα υποβάλλονταν μόλις 50 με 60 τον χρόνο. Από αυτές ήδη έχουν διεκπεραιωθεί 40, από τις οποίες επτά αφορούσαν ζητήματα που μπορούσαν να επιλυθούν από τη Διεύθυνση Μέριμνας Προσωπικού και 23 απαιτούσαν εμπλοκή και άλλων διευθύνσεων στις οποίες και εστάλησαν. Δέκα ακόμη προτάσεις αξιολογήθηκαν και κρίθηκαν μη εφαρμόσιμες, οπότε και απορρίφθηκαν. Οι υπόλοιπες 18 είναι στη διαδικασία τού να μελετηθούν.

Να σημειωθεί ότι, και πάλι με εντολή του αρχηγού του ΓΕΣ, έχουν τεθεί και υποχρεωτικές προθεσμίες για κάθε πρόταση. Σε περίπτωση που αφορούν μία μόνο διεύθυνση θα πρέπει να έχουν διεκπεραιωθεί εντός 50 ημερών και αν εμπλέκονται περισσότερες, σε 60. Ο χρόνος δεν είναι πολύς. Διότι μπορεί ευλόγως να προβλέψει κανείς ότι σε λίγες εβδομάδες που το προσωπικό θα δει τα απτά αποτελέσματα από την υποβολή των προτάσεών του, η Διεύθυνση Μέριμνας Προσωπικού θα κατακλυσθεί από προτάσεις. Και τούτο θα σφραγίσει την επιτυχία του νέου μέτρου.

Στην οδό της ανάκαμψης μπαίνουν τα ΕΑΣ με τις πρώτες συμφωνίες

Η παρέμβαση και οι πρακτικές λύσεις που δόθηκαν από στενούς συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δ. Αβραμόπουλου βοήθησαν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα να υπογράψουν σημαντική συμφωνία για πώληση πυρομαχικών αξίας 75.000.000 ευρώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τη σχετική κοινή δήλωση προθέσεων υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ κ. Σ. Χριστογιάννης και εκπρόσωποι της εταιρίας IGG (International Golden Group), η οποία ενεργεί εξ ονόματος της κυβερνήσεως του Αμπού Ντάμπι τόσο σε συμβόλαια αμυντικού υλικού όσο και παρέχοντας στη χώρα συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με την αμυντική θωράκισή της.

Στην υπογραφή, που έγινε κατά τη διάρκεια της διεθνούς αμυντικής εκθέσεως Eurosatory στο Παρίσι, παρίσταντο η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμύνης κυρία Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος των ΕΑΣ, αντιναύαρχος εα Ι. Δεμίρης. Με την πράξη αυτή και με την προετοιμασία άλλης συνεργασίας με ευρωπαϊκή εταιρία του κλάδου για συμβόλαια ύψους 10.000.000 ευρώ τα ΕΑΣ επανακάμπτουν σοβαρά πλέον στην οδό της βιωσιμότητας, καθώς εφαρμόζεται το σχέδιο αναδιαρθρώσεως και μπαίνουν οι βάσεις της νέας παραγωγής.

Στο μεταξύ, πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες εθελούσιας εξόδου, ώστε το προσωπικό των ΕΑΣ να περιορισθεί στους απαραίτητους αριθμούς για τα εργοστάσια που θα μείνουν σε λειτουργία, χωρίς να γίνουν απολύσεις. Προφανής είναι η σημασία να κινηθούν τα πράγματα ομαλά χωρίς εργασιακές ανωμαλίες κατά τον κρίσιμο χρόνο μέχρι το τέλος του έτους. Τότε θα πρέπει η εταιρία να στέκεται γερά στα πόδια της, μια και είναι ανειλημμένη υποχρέωση της χώρας να επανεξετασθεί η πορεία της εκκαθαρίσεως εν λειτουργία, την οποία προέκρινε η κυβέρνηση προκειμένου να μην υποκύψει στις πιέσεις για κλείσιμο μιας στρατηγικής σημασίας βιομηχανίας.

Να σημειωθεί ότι παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας η παρουσία της αμυντικής βιομηχανίας και των υπηρεσιών της χώρας μας στη γαλλική έκθεση ήταν παραπάνω από αξιοπρεπής. Πέρα από τα ΕΑΣ, μετείχαν το Πεδίο Βολής Κρήτης και οι εταιρίες Intracom Defence Electronics, Theon Αισθητήρες και Eurotrade, τα περίπτερα των οποίων επισκέφθηκαν η κυρία Γεννηματά και ο διοικητής της 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγος Β. Τελλίδης. Σε αντίθεση, όμως, με τους Τούρκους που πάντοτε παρουσιάζονται με ενιαίο εθνικό χώρο για τα περίπτερα των εταιριών τους, κερδίζοντας έτσι τις εντυπώσεις, η ελληνική παρουσία είναι κατακερματισμένη.

Λιγότεροι οι ανώτατοι αξιωματικοί 

Σε 261 θα μειωθούν οι οργανικές θέσεις των ανώτατων αξιωματικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την εφαρμογή της αναδιοργανώσεως των δομών δυνάμεων και διοικήσεως, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Με τη νέα αυτή δομή εξασφαλίζεται ευελιξία και αποτελεσματικότητα, καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις μας προσαρμόζονται στο σημερινό περιβάλλον απειλών, με ταυτόχρονη κατάργηση μονάδων και σχηματισμών που έχουν παύσει να εξυπηρετούν υπηρεσιακές σκοπιμότητες.

Ετσι, τα Γενικά Επιτελεία στις επόμενες κρίσεις αξιωματικών -του Μαρτίου του 2015- θα πρέπει να κάνουν γενναίο περιορισμό, αφού σήμερα οι νομοθετημένες θέσεις είναι 330, αν και ήδη ατύπως εφαρμόζονται μειώσεις, μια και οι υπηρετούντες ανώτατοι υπολείπονται κατά 12 των θέσεων, είναι δηλαδή 318. Οι μειώσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της σταδιακής εφαρμογής της νέας δομής δυνάμεων.

Ειδικότερα, με τη νέα δομή διοικήσεως θα προβλέπονται 158 ανώτατοι (αντιστράτηγοι, υποστράτηγοι και ταξίαρχοι) για τον Στρατό Ξηράς, 41 (αντιναύαρχοι, υποναύαρχοι και αρχιπλοίαρχοι) για το Πολεμικό Ναυτικό, 58 (αντιπτέραρχοι, υποπτέραρχοι και ταξίαρχοι) για την Πολεμική Αεροπορία και τέσσερις για τα κοινά σώματα (στρατολογικό και θρησκευτικό).

Σήμερα υπηρετούν 198 ανώτατοι στον Στρατό Ξηράς, δηλαδή 12 αντιστράτηγοι, 47 υποστράτηγοι και 139 ταξίαρχοι. Συνολικά είναι κατά 11 λιγότεροι έναντι των υπηρετούντων πριν από τις τελευταίες κρίσεις, αλλά παραμένουν κατά 20 περισσότεροι από τον στόχο που είχε τεθεί για το 2014. Αυτό σημαίνει ότι του χρόνου θα πρέπει να εφαρμοσθεί οδυνηρή μείωση 40 θέσεων.

Πενήντα, δηλαδή τέσσερις αντιναύαρχοι, 11 υποναύαρχοι και 35 αρχιπλοίαρχοι είναι οι ανώτατοι του Πολεμικού Ναυτικού, που έχουν μειωθεί κατά έναν έναντι του περυσινού αριθμού, αλλά εξακολουθούν να υπερβαίνουν κατά τέσσερις τον προβλεπόμενο αριθμό. Του χρόνου, δηλαδή, θα πρέπει οι θέσεις να μειωθούν κατά εννέα.

Τον προβλεπόμενο στόχο έπιασε μόνο η Πολεμική Αεροπορία, η οποία μείωσε κατά έξι τους ανώτατους αξιωματικούς της και σήμερα αριθμεί 66, δηλαδή τρεις αντιπτεράρχους, 15 υποπτεράρχους και 48 ταξιάρχους. Και πάλι, όμως, του χρόνου θα πρέπει να μειώσει τις θέσεις κατά οκτώ.

Ευθύμιος Πέτρου

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ