Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Τα πολλά ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές «καθυστερούν» την άφιξή τους

Αρχίζει να μπερδεύεται ο χρόνος επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα, που ο Γ. Στουρνάρας προσδιόρισε πρόσφατα για τις 2 Δεκεμβρίου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία στο θέμα των δημοσιονομικών μέτρων, των πλειστηριασμών ακινήτων, των ομαδικών απολύσεων, καθώς και για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών. Διαφωνίες υπάρχουν ακόμα και για τον νέο φόρο ακινήτων, γεγονός που ανάγκασε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μεταθέσει για την ερχόμενη εβδομάδα την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στην Βουλή, που υποτίθεται θα γινόταν χθες.

Η αξιολόγηση της τρόικας ενδεχομένως να μην έχει ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, όπως μετέδιδαν χθες πηγές από τις Βρυξέλλες. Η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014 βρίσκεται στα 1,3 δισ. ευρώ. Η τρόικα θεωρεί ότι το κενό στον Προϋπολογισμό του 2014 ανέρχεται στα 1,9 δισ. Τα διαρθρωτικά μέτρα που έχει προτείνει η Ελλάδα ανέρχονται στα 1,2 δισ., εκ των οποίων έχουν γίνει αποδεκτά μέχρι στιγμής αυτά που αφορούν περί τα 600.000.000 ευρώ.

Στα ανοιχτά μέτωπα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

-Το «μαχαίρι» στις κύριες συντάξεις των λεγόμενων ευγενών Ταμείων, αλλά και σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ άλλων Ταμείων.
-Η υποχρέωση για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις των ενστόλων (η δεύτερη δόση), η οποία υποτίθεται ότι θα απέφερε 250.000.000 ευρώ.
-Η τρύπα στα έσοδα που προκύπτει από τις αλλαγές στον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων. Η τρόικα ζητεί ισοδύναμα μέτρα ύψους τουλάχιστον 400.000.000 ευρώ.
-Η τύχη των αμυντικών βιομηχανιών, δεδομένης της εμμονής των δανειστών μας για λουκέτο, με αντάλλαγμα να αποδεσμευτεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά ζητεί να διατηρηθεί και ο εξαγωγικός χαρακτήρας της εταιρίας, ενώ η τρόικα συναινεί μόνο στη διατήρηση του στρατιωτικού της σκέλους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο απόρριψης από την τρόικα του νέου αναθεωρημένου σχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αμφισβητούν το πολύ υψηλό ποσοστό εισπραξιμότητας του 85% που εκτιμά η ελληνική πλευρά και θεωρούν ότι η απόπειρα εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων θα προκαλέσει νέο σημαντικό δημοσιονομικό κενό λόγω μη είσπραξης των προβλεπόμενων εσόδων ύψους 2,65 δισ. ευρώ.

Διαφωνίες υπάρχουν και στο ζήτημα των πλειστηριασμών, για το οποίο τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης επιδιώκουν μεταβατική περίοδο για την άρση αναστολής των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία.

Αγκάθι αποτελεί και το θέμα των ομαδικών απολύσεων, με την κυβέρνηση να εξετάζει την άρση της υποχρέωσης υπογραφής του υπουργού Εργασίας για τις απολύσεις, αλλά και να επιδιώκει να βάλει δικλίδες ασφαλείας, ώστε να μην εκτιναχτεί η ανεργία.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ