Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Τα πρώτα ραβασάκια!

Επιστολές σε καταθέτες με τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν εμφανίζουν κάποια κίνηση τα τελευταία 20 χρόνια θα στείλουν οι τράπεζες, για να τους ειδοποιήσουν ότι, εάν δεν ανακτήσουν τα χρήματά τους, τότε θα κατασχεθούν υπέρ του Δημοσίου, όπως προβλέπει η νομοθεσία για τις αδρανείς καταθέσεις.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία του 1942, όσοι λογαριασμοί είναι σε ακινησία για διάστημα μεγαλύτερο των 20 ετών «κατάσχονται» υπέρ του Δημοσίου. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, κάθε χρόνο τα πιστωτικά ιδρύματα «καταθέτουν» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταθέσεις που είναι ανενεργές για 20 χρόνια. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο αναμορφώνεται το πλαίσιο απόδοσης των αδρανών καταθέσεων στο Δημόσιο, ώστε να αξιοποιηθούν προς το δημόσιο συμφέρον.

Σήμερα οι αδρανείς καταθέσεις καταγράφονται στον κωδικό 3919 του Προϋπολογισμού για τα «Απρόβλεπτα έσοδα» του Δημοσίου, μαζί όμως και με άλλες εισπράξεις. Το 2012 εισπράχθηκαν απρόβλεπτα έσοδα 87.500.000 ευρώ και το 2013 έχουν προϋπολογιστεί 92.500.000 ευρώ.

Το σχέδιο νόμου που θα καταθέσει στη Βουλή, στα τέλη Ιανουαρίου 2013, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής:

– Κάθε τράπεζα, τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη συμπλήρωση της 20ετίας, θα πρέπει να ενημερώνει εγγράφως τον καταθέτη ή τους συγγενείς του για την ύπαρξη μη κινούμενου λογαριασμού και το χρηματικό ποσό που βρίσκεται σε αυτόν.

– Με τη συμπλήρωση της 20ετούς προθεσμίας η τράπεζα υποχρεούται, μέσω του κεντρικού υποκαταστήματος της στην Αθήνα, να καταβάλει σε λογαριασμό που έχει γνωστοποιήσει προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος το ποσό που περιέχεται στον καταθετικό λογαριασμό του πελάτη.

– Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ζητά σε τακτά χρονικά διαστήματα τα σχετικά στοιχεία από τις τράπεζες (εμπορικές και συνεταιριστικές).

– Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα τηρείται ειδικός λογαριασμός για τα έσοδα από τις αδρανείς καταθέσεις, από τον οποίο θα χρηματοδοτούνται δαπάνες του Προϋπολογισμού για τη στήριξη ευπαθών ομάδων και κυρίως των ατόμων με αναπηρία.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ