Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Τα σχέδια των Τσέχων για τον ΟΠΑΠ

Τι σημαίνει η πρόταση για εξαγορά του υπόλοιπου 67% των μετοχών του ομίλουΡεπορτάζ
Φώτης Κόλλιας

Kίνηση εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στις προοπτικές του ΟΠΑΠ αποτελεί η απόφαση κατάθεσης προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού του οργανισμού, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τσεχικού ομίλου KKCG Karel Komarek. 

Οι δηλώσεις Komarek έρχονται μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της δημόσιας πρότασης (τη Δευτέρα) για την απόκτηση πρόσθετου ποσοστού του ΟΠΑΠ από τη Sazka Group, τον βραχίονα τυχερών παιχνιδιών του ομίλου KKCG, που προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στην αγορά.

Ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος K. Komarek επισημαίνει στη χθεσινή δήλωσή του πως «επιδιώκουμε να αυξήσουμε το μερίδιό μας στον ΟΠΑΠ και θέλουμε να δώσουμε στους υπάρχοντες μετόχους την ευκαιρία να αποκομίσουν κέρδη από την αξία που έχουν συγκεντρώσει με την πάροδο των ετών.

Μέσω της προαιρετικής δημόσιας πρότασης, η οποία υλοποιείται πλήρως σε μετρητά και είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, δεσμεύουμε κεφάλαια άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, στηρίζοντας την πρόταση αυτή».

Ο στόχος

Ολα δείχνουν ότι στο στόχαστρο του Sazka Group, που προχώρησε στην υποβολή δημόσιας πρότασης για αγορά μετοχών του ΟΠΑΠ αντί 9,12 ευρώ ανά μετοχή, βρίσκονται ξένοι επενδυτές, οι οποίοι πιθανώς θέλουν να αποχωρήσουν αφού έχουν ήδη αποκομίσει σημαντικά κέρδη.

Ταυτόχρονα, όμως, ο όμιλος του K. Komarek εμφανίζεται διατεθειμένος να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών του ΟΠΑΠ, αφού, όπως προαναφέρθηκε, έχει δεσμεύσει κεφάλαια 2 δισ. ευρώ.

Οπως δήλωσε και ο ίδιος, «είμαστε βέβαιοι ότι χάρη στη σταθερή στήριξη και την ενεργό ενασχόλησή μας με τις δραστηριότητες της εταιρίας έχουμε συμβάλει στη δημιουργία σημαντικής αξίας για όλους τους μετόχους του ΟΠΑΠ.

Από την 1η Μαρτίου 2013, δηλαδή την ημέρα της ανακοίνωσης της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, η συνολική απόδοση για τους μετόχους έχει ανέλθει το 130% και συμπεριλαμβάνει καταβληθέντα μερίσματα συνολικού ύψους άνω του 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ».

Στο στόχαστρο βρίσκονται τόσο το 67% του ΟΠΑΠ, που δεν ελέγχει σήμερα ο όμιλος Sazka, όσο και οι νέες μετοχές που μπορεί να εκδοθούν από τον ΟΠΑΠ, στο πλαίσιο του προγράμματος επανεπένδυσης μερίσματος, το οποίο εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΠΑΠ στις 22 Μαΐου 2019.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ