Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Τα σενάρια για τις υψηλές και τις διπλές συντάξεις

Με την επιβολή πλαφόν στα 2.400 ευρώ (μεικτές αποδοχές), από 2.770 ευρώ που είναι σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να περικόψει τις υψηλές συντάξεις. Το μέτρο αυτό αφορά τις συνολικές συντάξιμες αποδοχές (κύρια και επικουρική σύνταξη) και σκοπός είναι η εφαρμογή του σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μαζί όμως με την επιβολή πλαφόν έρχεται και νέο «χτύπημα», που αφορά πιθανή κατάργηση της διπλής σύνταξης. Πολλοί θεωρούν ότι τα σενάρια περί κατάργησης της δεύτερης σύνταξης συνδέονται με το πλαφόν. Δηλαδή τον κίνδυνο απώλειας μίας εκ των δύο συντάξεων θα αντιμετωπίσουν όσοι λαμβάνουν ποσό ανώτερο των 2.400 ευρώ (μεικτά) τον μήνα.

Αν δεν υπάρξει σύνδεση με το πλαφόν, τότε κινδυνεύουν να χάσουν τη δεύτερη σύνταξη που λαμβάνουν έως σήμερα περίπου 150.000-200.000 δικαιούχοι, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έχει καταβάλει κανονικά τις εισφορές της για να δικαιούνται μια τέτοια επιπλέον παροχή.

Ανάμεσά τους βρίσκονται οι χήρες που παίρνουν τη δική τους σύνταξη, εφόσον εργάζονταν και κατέβαλλαν ασφαλιστικές εισφορές, και μέρος από τη σύνταξη του αποθανόντος συζύγου τους. Στην «επικίνδυνη ζώνη» βρίσκονται επίσης οι γιατροί του ΕΣΥ που συμμετέχουν και σε δεύτερο ασφαλιστικό φορέα, οι μηχανικοί (Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ), οι δικηγόροι, οι πανεπιστημιακοί και οι πολιτικοί, που έχουν κρατήσεις από δύο συνταξιοδοτικούς κύριους φορείς.

Το αρχικό σχέδιο περιλαμβάνει την ενημέρωση των παραπάνω δικαιούχων ότι δεν θα μπορούν από το 2013 να καρπώνονται δύο συντάξεις. Συνεπώς θα πρέπει οι ίδιοι να επιλέξουν ποια σύνταξη θα κρατήσουν και ποια θα «θυσιάσουν» στον βωμό της περιστολής των δαπανών του κράτους.

Αναφορικά με την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μπορεί να εξοικονομήσει έως και 1 δισ. ευρώ στην περίπτωση που μπει «ταβάνι» στα 2.400 ευρώ. Στο πλαίσιο της εύρεσης μέτρων, για να εξοικονομηθούν 11,7 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών τη διετία 2013-2014, μιας τέτοιας μορφής μείωση δαπάνης θα ήταν για τα δημόσια ταμεία πραγματική «ανάσα». Από την άλλη, όμως, υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες συνταξιούχων (ΔΕΚΟ, τράπεζες), που θίγονται άμεσα, καθώς πρόκειται να επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος από αυτό το νέο πετσόκομμα των συντάξεων. Επίσης, τίθεται ένα σοβαρό θέμα συνταγματικότητας ενός τέτοιου μέτρου, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές των δικαιούχων έχουν καταβληθεί.

Β.Α.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ