Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Τα σενάρια της δραχμής διά χειρός Προβόπουλου

Αίσθηση για τη σκοτεινότητα των περιγραφών αλλά και την αναλυτική αποτύπωση ενός θεωρητικού σχεδίου επί χάρτου επιστροφής στη δραχμή έκανε η προδημοσίευση προχθές της συνέντευξης του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου στην «Καθημερινή». Η συνέντευξη θα μεταδοθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό του συγκροτήματος Αλαφούζου.

Οι ιδιοκτήτες του συγκροτήματος έχουν πάρει θέση κατά της επιστροφής στη δραχμή, κάτι που επιθυμούν όμως να γίνει διακαώς άλλοι ανταγωνιστές τους στον χώρο των ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα οι ιδιοκτήτες του τηλεοπτικού καναλιού ALTER αλλά και άλλοι επιχειρηματίες, ευνοημένοι του παρελθόντος.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας τάχθηκε κατά της δραχμής, αλλά ταυτόχρονα περιέγραψε με εντυπωσιακή ευκρίνεια τα πολλά ενδιάμεσα στάδια που θα είχε η επαναφορά σε ένα εθνικό νόμισμα. Ηταν σαν να εξηγούσε ο κεντρικός τραπεζίτης ένα απευκταίο σενάριο, που μάλλον υπάρχει κι αυτό, στα συρτάρια του νεοκλασικού της οδού Σταδίου.

Για το μεταβατικό στάδιο προτού πάμε στη δραχμή έλεγε: «Επιστροφή στη δραχμή σημαίνει ότι στη μεταβατική περίοδο, ώσπου δηλαδή να κυκλοφορήσουν σε φυσική μορφή τα νέα χαρτονομίσματα, δεν θα υπάρχουν πρακτικώς δραχμές παρά μόνο σε λογιστική μορφή. Δηλαδή, μόνο οι συναλλαγές μέσω τραπεζικών λογαριασμών θα μπορούν να γίνουν σε δραχμές. Θα υπάρχει, πάντως, ακόμη το παλαιό νόμισμα, το ευρώ».

Για το ευρώ και πώς αυτό θα χρησιμοποιηθεί στο μεταβατικό στάδιο:

«Το ευρώ, όμως, στο νέο περιβάλλον θα είναι το σκληρό νόμισμα και γι’ αυτό σύντομα θα αποτραβηχτεί. Διότι όποιος έχει χαρτονομίσματα ευρώ θα θέλει να τα κρατήσει στην άκρη ως μέσον αποθησαυρισμού και διαφύλαξης της αξίας της περιουσίας του».

Για τις ανταλλαγές είδος με είδος: «Ετσι λοιπόν θα φτάσουμε μοιραία σε καθεστώς αντιπραγματισμού. Δίνει π.χ. κάποιος ένα κιλό λάδι για να πάρει τρία κιλά αλεύρι».

Για τις ελλείψεις που θα προκύψουν λόγω μη ύπαρξης χρημάτων: «Δεδομένου ότι η χώρα μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές, για την πραγματοποίηση των οποίων θα απαιτείται, βεβαίως, συνάλλαγμα και όχι δραχμές, θα παρουσιαστούν σημαντικές ελλείψεις. Ελλείψεις σε καύσιμα, σε πρώτες ύλες, ακόμη και σε αγροτικά προϊόντα, διότι εξαιτίας της αδύναμης ανταγωνιστικότητας της χώρας ακόμη και τα τρόφιμα είναι σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενα. Θα υπάρξουν, επομένως, σοβαρές ελλείψεις σε αρκετά βασικά είδη. Τα σχολεία, τα νοσοκομεία και γενικά οι δημόσιες υπηρεσίες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη λειτουργία τους. Ελλείψει καυσίμων, ο Στρατός και η Αστυνομία δεν θα μπορούν να κινούν τα οχήματα».

Για την υποτίμηση της δραχμής: «Το βιοτικό επίπεδο θα κάνει βουτιά. Το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί σημαντικά, ενδεχομένως έως και 60%-70%. Στη συνέχεια θα υπάρξει, βεβαίως, κάποια εξισορρόπηση, όμως το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της μεταβατικής περιόδου θα είναι τεράστιο. Αλλά και αυτό που αποκάλεσα εξισορρόπηση θα έρθει ύστερα από απανωτές υποτιμήσεις, υπερπληθωρισμό, υψηλά δανειστικά επιτόκια και μεγάλες δυσκολίες προσαρμογής. Πρόοδος δεκαετιών θα πάει άσκοπα χαμένη».

Για το ποιοι θα ζημιωθούν: «Σε τέτοιες ανώμαλες καταστάσεις αυτοί που κυρίως χάνουν είναι οι πολλοί και οι αδύνατοι. Αυτοί που θα επωφεληθούν, όπως άλλωστε συνέβη και στο παρελθόν σε έκτακτες καταστάσεις, θα είναι οι λίγοι επιτήδειοι. Σίγουρα στο σύνολό της η χώρα θα ζημιωθεί και μάλιστα βαριά».

Δ. Γ. ΠαπαδοκωστόπουλοςΟλοι πλέον βλέπουν «κούρεμα» ακόμα μεγαλύτερο από 50%

Οι πιστωτές της Αθήνας απειλούνται με ακόμα μεγαλύτερες ζημιές, έγραφε χθες ρεπορτάζ της «Financial Times Deutschland».

Επικεντρώνοντας στο θέμα των ημερών, που είναι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, η εφημερίδα έγραφε μεταξύ άλλων: «Οι αγορές της Ευρώπης, οι οποίες έχουν πληγεί ούτως ή άλλως από την κρίση, απειλούνται με νέο χτύπημα. Η νέα ελληνική κυβέρνηση πιέζει τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες διαθέτουν 200 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, να παραιτηθούν επιπλέον από τις απαιτήσεις τους».

Η γερμανόφωνη έκδοση των «Financial Times» επικαλούμενη πληροφορίες συνέχιζε ότι «συζητείται το ενδεχόμενο το ποσοστό του “κουρέματος” να φτάσει στο 75% και μια συμφωνία είναι πιθανή μέσα στο Ιανουάριο». Η συμφωνία που διαπραγματεύεται επίσημα η Ελλάδα είναι να υπάρξει κούρεμα 50%, το οποίο θα μειώσει κατά 100 δισ. το δημόσιο χρέος. Ο στόχος είναι από 160% του ΑΕΠ που είναι σήμερα το χρέος της χώρας να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Ενα PSI 3 βλέπει πλέον και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η πρόσφατη δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων στελεχών του ΔΝΤ μέσω της «WSJ» ότι το «κούρεμα» της τάξεως του 50% δεν είναι αρκετό, με βάση τα παρόντα δημοσιονομικά στοιχεία, δεν είναι τυχαίο γεγονός

Υπέρ του μεγαλύτερου «κουρέματος» είναι και η Γερμανία, που μέσω αυτού του τρόπου προσπαθεί να σώσει πόρους, τους οποίους διαφορετικά πρέπει να δανείσει στην Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ως πρόσφατα αισιόδοξος για την καλή πορεία του PSI, εκ των υστέρων όμως παραδέχτηκε κωλύματα, ενώ στην όλη υπόθεση τηρείται σιγή ασυρμάτου.

Ο υπουργός Οικονομικών πιέζεται από την υπέρβαση του ελλείμματος του 2011, το οποίο μεταφέρεται στο 2012 και αποσταθεροποιεί τον Προϋπολογισμό του έτους. Η τρύπα μπορεί να καλυφθεί με τρεις τρόπους· με νέο δάνειο από τους εταίρους, που απαιτεί όμως εκ νέου εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια, με πρόσθετα μέτρα ή με μεγαλύτερο του 50% «κούρεμα» των ομολόγων.

Αυτό είναι και το στοιχείο που αναγκάζει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να ζητά από τις τράπεζες να αποδεχτούν εθελοντικά υψηλότερο του 50% «κούρεμα», αντιπροτείνοντας στις αιτιάσεις του IFF (Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών) τη σοβαρή πιθανότητα να κάνει υποχρεωτικό ένα «κούρεμα» της τάξης του 70%.

Επίσης είναι σημαντικό και το θέμα των επικείμενων αλλαγών στην Ε.Ε. που αφορούν τη λειτουργία από το 2012 του ESM (Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης). Ανοίγουν κερκόπορτα για το ελληνικό χρέος, δημιουργώντας ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση του PSI, που πρέπει να γίνει εντός του Ιανουαρίου. Η Ελλάδα είναι άγνωστο πώς θα εισέλθει στον ESM, ενώ είναι βέβαιο ότι στη νέα συνθήκη η τεχνική χρεοκοπία δεν θα είναι συμβατή με τη συμμετοχή στο κοινό νόμισμα.


Οι Γερμανοί ζητούν τώρα ξένους υπαλλήλους στο Οικονομικών!

Με τον πλέον αναιδή και απροκάλυπτο τρόπο εκφράζουν πλέον στελέχη του γερμανικού πολιτικού κόσμου «την ανάγκη» τοποθέτησης ξένων τοποτηρητών σε θέσεις-κλειδιά του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, με άλλοθι «την επίτευξη των δημοσιονομικών της Ελλάδας». Η γερμανική μπότα, αφού πρώτα πάτησε -ξανά- στη χώρα μας χάρη στις πρόσφατες πολιτικές επιλογές των μαθητευόμενων μάγων του εγχώριου σοσιαλισμού, τώρα αποπειράται να κάνει και τα πρώτα της βήματα, στις πλάτες ενός λαού που ήδη στενάζει οικονομικά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι βουλευτές των χριστιανικών κομμάτων της Γερμανίας αντιδρούν με απορία στο νέο επεισόδιο «της ελληνικής δημοσιονομικής τραγωδίας», όπως την αποκαλεί χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Handelsblatt». Ταυτόχρονα αμφισβητούν έντονα τη διάθεση για μεταρρυθμίσεις και την τιθάσευση του χρέους στο ορατό μέλλον. Ο Μαξ Γιόζεφ Στράους, νομικός και γιος του επί πολλά χρόνια πρωθυπουργού της Βαβαρίας Φραντς Γιόζεφ Στράους, ζήτησε μέσω ανάρτησής του στο facebook τη σκληρότατη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Η Ε.Ε. θα πρέπει να τοποθετήσει προσωπικό στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, για να παρέμβει. Οι Ελληνες δεν θα το κάνουν ποτέ από μόνοι τους. Κανένας υπάλληλος δεν παραιτείται με τη θέλησή του και δεν εγκαταλείπει τα προνόμια που έχει» είπε ο χερ Στράους, αναφερόμενος στους κατά Μέρκελ «τεμπέληδες Ελληνες».

Ανάλογη άποψη έχει και ο Χανς Μίχελμπαχ, επικεφαλής των χριστιανικών κομμάτων στην επιτροπή δημοσιονομικών της γερμανικής Βουλής, ο οποίος χαρακτήρισε ανεπαρκή τα βήματα προόδου της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. «Η Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει διαρκώς χρηματοδότηση, την ώρα που κάθεται με σταυρωμένα χέρια» είπε ο Μίχελμπαχ, απειλώντας ουσιαστικά ότι η χώρα μας «θα πρέπει να προσέξει να μη χάσουν οι εταίροι της την υπομονή τους». Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η δική μας υπομονή έχει τελειώσει…

Γιώργος Τραπεζιώτης


Κρίση ειλικρίνειας για τους τόκους και τα δάνεια από τον Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποφάσισε για πρώτη φορά να μιλήσει «τη γλώσσα της αλήθειας» και να αποκαλύψει τις πραγματικές διαστάσεις της υποτιθέμενης βοήθειας που δόθηκε από τη χώρα του στην Ελλάδα. «Μέχρι τώρα έχουμε πληρώσει λίγα. Δώσαμε στην Ελλάδα δάνεια, για τα οποία εισπράττουμε τόκους. Τα υπόλοιπα είναι εγγυήσεις, οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν» είπε χαρακτηριστικά o κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild». Αναφερόμενος, μάλιστα, στις επιβαρύνσεις που θα υπάρξουν για τον Γερμανό φορολογούμενο από την κρίση χρέους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τις χαρακτήρισε «περιορισμένες». Στην ερώτηση αν το 2012 θα πρέπει οι πολίτες να σφίξουν περισσότερο το ζωνάρι, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «με την αλλαγή του χρόνου δεν θα εξαφανιστούν τα προβλήματα του 2011». Οσον αφορά τη σταθεροποίηση στην ευρωζώνη, θα πρέπει -σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε- πολλές χώρες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Το 2012 θα είναι πιθανότατα πιο δύσκολο από το 2011, αλλά η γερμανική οικονομία είναι καλά προετοιμασμένη… Εάν δεν προκύψει κάτι απρόβλεπτο, οι πολίτες μπορούν να ατενίζουν με αισιοδοξία την επόμενη χρονιά» είπε ο υπουργός Οικονομικών. Εν τω μεταξύ, η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» σε δημοσίευμά της χαρακτήρισε το 2012 «μοιραία χρονιά για τους Ελληνες». Το άρθρο αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα στα προνόμια των Ελλήνων βουλευτών και στις περικοπές που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα, καθώς και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου ότι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα ήταν μια κόλαση. Σύμφωνα με τη «Handelsblatt», ο κ. Παπαδήμος αποτελεί κίνδυνο για τους επαγγελματίες πολιτικούς. Στο ίδιο θέμα και με παρόμοιο τρόπο αναφέρθηκε και η εφημερίδα «Kleine Zeitung», χρησιμοποιώντας κι αυτή τον τίτλο «Η μοιραία χρονιά για τους Ελληνες», ενώ η εφημερίδα «Tagesspiegel» του Βερολίνου επισήμανε επίσης ότι ξεκινάει «μια πολύ δύσκολη χρονιά» για τη χώρα μας.


Συνταξιούχοι προσέφυγαν στο ΣτΕ για τις περικοπές

Προσφυγή κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του υπουργού Εργασίας για τη μείωση των συντάξεων τέσσερις σύλλογοι συνταξιούχων και δεκάδες ιδιώτες. Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Τράπεζας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και δεκάδες συνταξιούχοι. Οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες περικοπές στις συντάξεις τους παραβιάζουν το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι υπογραμμίζουν ότι με τις μειώσεις που δέχθηκαν παραβιάζεται, μεταξύ άλλων, η συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4). Και αυτό γιατί «αν γίνει με νόμο δικαιολογημένη ειδική ρύθμιση για μία κατηγορία προσώπων και αποκλειστεί κατά αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση από τη ρύθμιση αυτή μία άλλη κατηγορία προσώπων, για την οποία συντρέχει ο ίδιος δικαιολογητικός λόγος ευνοϊκής μεταχειρίσεως, τότε η διάταξη που εισάγει αυτή τη δυσμενή διάκριση είναι ανίσχυρη ως αντισυνταγματική». Στην προκειμένη περίπτωση, με την επίδικη υπουργική απόφαση περικόπηκε στους συνταξιούχους όλων των κύριων φορέων ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, το ποσό της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ σε ποσοστό 40% από 1-11-2011.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}34{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ