Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

Τα σημεία SOS των πανελλαδικών!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Περίπου ένα 24ωρο έχει απομείνει για να ανοίξει η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων τη Δευτέρα, παραδοσιακά πλέον, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι «ειδικοί» συνιστούν στους υποψηφίους καθαρό μυαλό και εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους. Πάνω απ’ όλα όμως υπενθυμίζουν στους μαθητές ότι «το άγχος δεν πρόκειται να τους βοηθήσει σε τίποτα», όπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο Ανέστης Ιωακείμ, μαθηματικός. Οσον αφορά το διαδικαστικό κομμάτι των εξετάσεων, ο Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός αναλυτής, μιλάει στη «δημοκρατία» για τα μαθήματα-αγκάθια, στα οποία πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους οι υποψήφιοι ώστε να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους στη Σχολή και στο Τμήμα που επιθυμούν. Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά θα πρέπει να λειτουργήσουν, το διάστημα που θα διαρκέσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις, με ψυχραιμία, έχοντας κατά νου ότι «ακόμα και αν δεν καταφέρουν να περάσουν στη Σχολή ή στο Τμήμα της αρεσκείας, τίποτα δεν έχει τελειώσει, καθώς πάντα υπάρχει η δεύτερη ευκαιρία», όπως τονίζει ο κ. Ιωακείμ.

Τα μαθήματα-αγκάθια και που πρέπει να προσέξετε

«Στις πανελλαδικές εξετάσεις υπάρχουν μαθήματα, τα οποία “παραδοσιακά” δημιουργούν προβλήματα στην πλειονότητα των υποψηφίων, και άλλα στα οποία η εξασφάλιση υψηλής βαθμολογίας δεν είναι συνήθως μια πολύ δύσκολη διαδικασία» σχολιάζει ο κ. Κάτσικας. Η εμπειρία, την τελευταία δεκαετία, έχει αποδείξει ότι τα μαθήματα που πρέπει να προσέξουν περισσότερο τα παιδιά είναι αυτά των Κατευθύνσεων που έχουν συντελεστή βαρύτητας. Αυτό σημαίνει ότι αναλόγως με την επίδοση που θα έχουν σε αυτά θα κριθεί και η τελική βαθμολογία που θα πετύχουν.

Οσον αφορά τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, η Ιστορία, τα Μαθηματικά, η Φυσική και τα Αρχαία Ελληνικά φαίνεται ότι δυσκολεύουν περισσότερο τους υποψηφίους «και δημιουργούν μεγάλες ουρές χαμηλών βαθμολογιών». Την προσοχή εφιστούν οι εκπαιδευτικοί και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, όπου φέτος αναμένεται να εξεταστούν περίπου 30.000 μαθητές διεκδικώντας μια θέση στα Οικονομικά Τμήματα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου. Στο μάθημα αυτό, το οποίο έχει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας, οι διακυμάνσεις στα ποσοστά επιτυχίας είναι δεδομένες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πέρυσι το 36% των διαγωνιζομένων έγραψε κάτω από τη βάση και το 23,50% άριστα.

Στις Κατευθύνσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο κ. Κάτσικας από το 2001 έως το 2011, υπάρχουν συγκεκριμένα μαθήματα που μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά. Οι μαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης πρέπει να δώσουν βαρύτητα στα Αρχαία Ελληνικά και στην Ιστορία, όπου κάθε χρόνο το 50% δεν πιάνει τη βάση, «αν θέλουν να βρουν ανοιχτή την είσοδο στις υψηλόβαθμες Νομικές και Παιδαγωγικές Σχολές, καθώς τα παραπάνω μαθήματα αποτελούν το κλειδί» εξηγεί ο κ. Κάτσικας. Στη Θετική Κατεύθυνση το μάθημα που «καίει» είναι η Φυσική, εκεί όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας (40% και άνω). Οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης καλούνται να εστιάσουν την προσοχή τους σε Μαθηματικά και Φυσική. «Πρόκειται για μαθήματα-νάρκες», αναφέρει ο εκπαιδευτικός αναλυτής, «αν αναλογιστεί κανείς ότι τουλάχιστον έξι στους δέκα μαθητές δεν καταφέρνουν να γράψουν 10».

-Η Ιστορία Γενικής Παιδείας έχει ανακηρυχθεί, και όχι αδίκως, το «βαθμολογικό βατερλό των υποψηφίων», αφού ποσοστό μεγαλύτερο του 50% κάθε χρόνο δεν καταφέρνει να πιάσει το 10.

-Κάθε χρονιά, ένας στους δύο μαθητές κατά μέσο όρο γράφει στα Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής Κατεύθυνσης κάτω από τη βάση.

-Το ποσοστό αποτυχίας στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης κυμαίνεται τα τελευταία έτη μεταξύ 60% και 80%.

-Γρίφος για δυνατούς λύτες έχει αποδειχθεί και η Φυσική Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, όπου η πλειοψηφία των υποψηφίων (60% και άνω) μένει μετεξεταστέα.

-Μάθημα «ή του ύψους ή του βάθους» χαρακτηρίζονται οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, που ανήκουν στα Επιλογής, μια και από χρονιά σε χρονιά διαπιστώνονται τεράστιες αποκλίσεις στα ποσοστά επιτυχίας.

«Συγκεντρωθείτε και αποβάλετε το άγχος»

«Το άγχος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για κάθε υποψήφιο, ακόμα και για τον αριστούχο» επισημαίνει στη «δημοκρατία» ο κ. Ιωακείμ. Ο ίδιος παραδέχεται ότι «είναι εύκολο να το λες και δύσκολο να το κάνεις, αλλά τα παιδιά θα πρέπει να πιέσουν τον εαυτό τους να αποβάλουν το άγχος και να συγκεντρωθούν την ώρα της εξέτασης». Κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων το διάβασμα θα πρέπει να γίνεται μεθοδευμένα και με πρόγραμμα, με στόχο την επανάληψη. «Ιδανικό θα ήταν, αν ο μαθητής έχει κρατήσει σημειώσεις, να μελετήσει αυτές που είναι συμπυκνωμένες και όχι να αρχίσει να διαβάζει όλο το βιβλίο από την αρχή» λέει ο κ. Ιωακείμ.

Η ώρα της εξέτασης, όμως, είναι η σημαντικότερη. Είναι η ώρα όπου ο διαγωνιζόμενος πρέπει να αδειάσει το μυαλό του «και να σταματήσει να αγχώνεται για το αν έχει διαβάσει αρκετά ή αν του ξέφυγαν κάποια σημεία». Οπως αναφέρει ο μαθηματικός, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που, αν ο μαθητής τούς ακολουθήσει, έχει την επιτυχία… στο τσεπάκι. Ποιοι είναι αυτοί;

-«Οχι» στο διάβασμα από το πρωί ως το βράδυ κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, «ναι» στα συχνά διαλείμματα.

-«Οχι» στο διάβασμα λίγα λεπτά πριν από την εξέταση.

-Την ώρα της εξέτασης είναι απαραίτητη η προσεκτική ανάγνωση των θεμάτων, όσες φορές αισθάνεται ο υποψήφιος ότι χρειάζεται μέχρι να το κατανοήσει πλήρως.

-Ο μαθητής θα πρέπει να ξεκινήσει να γράφει τα θέματα που γνωρίζει, ώστε να αποβάλει το άγχος αλλά και να κερδίσει χρόνο.

-Ο διαγωνιζόμενος δεν θα πρέπει να τρώει τον χρόνο που έχει στη διάθεσή του επιμένοντας σε ερωτήσεις που δεν γνωρίζει.

Ιδιαίτερη προσοχή στην παρουσίαση του γραπτού, ώστε να είναι καθαρογραμμένες και κατανοητές οι απαντήσεις.

Εύη Πανταζοπούλου


Το «μενού» προετοιμασίας της μελέτης

Το καθαρό μυαλό, το ελαφρύ στομάχι και οι ψύχραιμοι γονείς είναι οι άσοι στο μανίκι των μαθητών της Γ΄ Λυκείου που έχουν μπει στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Τις τελευταίες ημέρες της προετοιμασίας, εκτός από το διάβασμα, σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των παιδιών παίζουν η σωστή διατροφή του και η καλή ψυχολογία. Σε αυτά τα πεδία αναλαμβάνουν δράση οι γονείς, που επιβάλλεται να είναι ψύχραιμοι, για να μπορέσουν να περιορίσουν το άγχος, την αγωνία και τους φόβους που έχουν τα βλαστάρια τους.

«Ωστόσο, για να πετύχουν να είναι ψύχραιμοι οι γονείς, πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα παιδιά τους δεν είναι η μεγάλη τους “επένδυση”, στην οποία τόσα χρόνια ξόδευαν πολλά χρήματα στα φροντιστήρια και τώρα ήρθε η ώρα να αποδώσει» επισημαίνει η ψυχολόγος Αντιγόνη Ωραιοπούλου. Οσον αφορά τα θέματα της διατροφής, το «μενού των εξετάσεων» αυτήν την περίοδο θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλούς φρέσκους χυμούς, σαλάτες, κρέας και κοτόπουλο, αποφεύγοντας όμως τις σάλτσες και τα τηγανητά, όπως τονίζει ο δρ. Κωνσταντίνος Ξένος, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

-Το πολυτιμότερο γεύμα για τους μαθητές που προετοιμάζονται για εξετάσεις είναι σαφέστατα το πρωινό. Εάν ο μαθητής δεν φάει πρωινό, υπάρχει πιθανότητα να νιώσει ατονία και να ζαλιστεί εξαιτίας της υπότασης που θα προκαλέσει η υπογλυκαιμία. Γι’ αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φύγει από το σπίτι με άδειο στομάχι για να δώσει εξετάσεις!

-Ευχάριστο και θρεπτικό σνακ αποτελούν οι ωμοί ξηροί καρποί, που είναι πολύ πλούσιοι σε μεταλλικά στοιχεία αλλά και απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία παίζουν ξεχωριστό ρόλο στην υγεία του νευρικού συστήματος.

-Ενας εξαιρετικός σύμμαχος είναι η σοκολάτα, εξαιτίας της ζάχαρης, του μαγνησίου και της φαινυλαιθυλαμίνης που περιέχει και προσδίδει μια γλυκιά τόνωση.

-Ιδανικά σνακ για τις ώρες της μελέτης είναι τα φρούτα, τα γλυκά του κουταλιού, τα γαλακτοκομικά, όπως γιαούρτι, γάλα με δημητριακά κ,λπ.

-Προσοχή και μέτρο χρειάζεται η κατανάλωση καφέ ή άλλου καφεϊνούχου ροφήματος, καθώς και των πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, γιατί διεγείρουν το νευρικό σύστημα και το παιδί έχει υπερένταση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κοιμηθεί!

Καλή επιτυχία!

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το «Oruc Reis» θα εισβάλει (τώρα και) στα χωρικά μας ύδατα!

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι και απειλούν (με τη νέα NAVTEX) να κάνουν έρευνες στα 5,8 ναυτικά μίλιαΗ Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Είναι...

Αλλαγές στις πανελλαδικές λόγω Covid

Δεν θα ισχύσει φέτος η οριζόντια βάση εισαγωγής. Τέλος Νοεμβρίου οι αιτήσεις των υποψηφίων για την ΤριτοβάθμιαΆγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα ανοίξουν τα...

Τι προτείνουν οι «σοφοί» για φορολογία, Ασφαλιστικό και… εργασιακά

Οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη κατανέμονται σε διάφορους τομείς. Μεταξύ άλλων, προτείνει:ΦορολογίαΚατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (η κυβέρνηση έχει υπολογίσει την κατάργηση μόνο για...

Φέρνουν αντιλαϊκά μέτρα με πρόσχημα τα 32 δισ. της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιτροπή Πισσαρίδη για να περάσει τη σκληρή ατζέντα τηςΜπροστάρη τον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη βάζει η κυβέρνηση για να περάσει...

Θεσσαλονίκη: Όταν αδειάζει κλίνη ΜΕΘ, γεμίζει σε δύο λεπτά

Δεν υπάρχουν πλέον άδειες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και, εάν αδειάσει ένα κρεβάτι, γεμίζει σε δύο λεπτά, ενώ οι αστοχίες του ανέτοιμου για την πανδημία...