Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Τα Ταμεία στο απόσπασμα!

Τα ασφαλιστικά ταμεία «στραγγαλίζουν» τον Προϋπολογισμό για να πληρώνουν τις συντάξεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα ταμεία στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου εισέπραξαν πάνω από το 56% (κατά μέσον όρο) από τα ποσά που δικαιούνται για το σύνολο του έτους. Στο προαναφερόμενο διάστημα εκταμιεύτηκε το 56,9% της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς τον ΟΓΑ, το 62,8% της επιχορήγησης προς το ΙΚΑ, το 62,4% προς τον ΕΟΠΥΥ, το 51,7% προς το ΝΑΤ, το 42,2% προς τον ΟΑΕΕ, το 61,9% προς το ΤΑΠ-ΟΤΕ, ενώ ο ΟΑΕΔ έχει ήδη εισπράξει το 50,6% από τα ποσά που δικαιούται από τον Προϋπολογισμό.

Τα κρατικά ταμεία δέχονται ασφυκτικές πιέσεις και από την υστέρηση των εσόδων, που έφτασε στα 926.000.000 ευρώ στο α’ πεντάμηνο του έτους, με αποτέλεσμα η ρευστότητα του Δημοσίου να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού! Τα δραματικά στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2012 δείχνουν:

-Υστέρηση στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ κατά 435.000.000 ευρώ έναντι των στόχων που είχε θέσει το υπουργείο για το α’ πεντάμηνο του 2012.

-Απόκλιση 305.000.000 ευρώ από τους στόχους στον φόρο εισοδήματος, η οποία οφείλεται κυρίως στην παράταση που δόθηκε στα νομικά πρόσωπα και τα φυσικά πρόσωπα για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Ανησυχητική είναι και η κατάσταση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αποτελεί ίσως το μοναδικό όπλο απέναντι στη συνεχιζόμενη ύφεση. Με βάση τους σχεδιασμούς το α’ πεντάμηνο θα έπρεπε να είχαν δοθεί 2,736 δισ. ευρώ για επενδύσεις, εκταμιεύτηκαν όμως 1,298 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,43 δισ. ευρώ λιγότερα.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ