Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Τα τεχνικά κλιμάκια πιάνουν πάλι δουλειά!

Το δημοσιονομικό  κενό ο πρώτος σκόπελος για την κυβέρνηση

Ρεπορτάζ: Μάριος Ροζάκος

Το πραγματικό ύψος του δημοσιονομικού κενού θα αρχίσουν να αναζητούν από σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών μας, τα οποία επέστρεψαν χθες στην Αθήνα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ζητεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να δώσει στο Euro Working Group εξηγήσεις για τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν, ο οποίος ανέβασε τον πήχη του δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016-2018 σε εφιαλτικά ύψη.

Τα τεχνικά κλιμάκια που ειδικεύονται στα δημοσιονομικά μεγέθη θα «ξεσκονίζουν» την εκτέλεση του περσινού προϋπολογισμού και τις προβλέψεις για την περίοδο 2016-2018, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν και την απόσταση που χωρίζει τους Ευρωπαίους δανειστές μας και το ΔΝΤ. Οι μεν Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ από φέτος έως το 2018, το δε ΔΝΤ μιλά για μέτρα ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ.

3δισ. μέτρα

Παράλληλα η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστούν πάνω από 3 δισ. ευρώ μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των μνημονιακών δεσμεύσεων που δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, όπως η αύξηση των φορολογικών βαρών για τους αγρότες και τα ενοίκια, η αλλαγή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος κ.λπ.
Πάντως, όλα δείχνουν ότι οι επικεφαλής των πιστωτών δεν θα αφιχθούν στη χώρα μας πριν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Δημόσιο αγαθό (!) τα  capital controls λέει ο Στουρνάρας

Τη στιγμή που η ελληνική οικονομία δέχτηκε καίριο πλήγμα με την επιβολή των capital controls και οι περισσότερες επιχειρήσεις ασφυκτιούν, ο Γιάννης Στουρνάρας δεν διστάζει να τα χαρακτηρίσει δημόσιο αγαθό. «Τα capital controls έχουν τη θέση ενός δημόσιου αγαθού, διότι δεν επιβλήθηκαν από καπρίτσιο, αλλά για να σταματήσει η εκροή καταθέσεων και για τη διαφύλαξη της χρηματοδοτικής ευστάθειας της χώρας. Η ασφαλιστική αγορά πρέπει να το εμπεδώσει αυτό» υπογράμμισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, απαντώντας σε τοποθέτηση του προέδρου της ένωσης Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, ο οποίος υποστήριξε ότι τα capital controls έχουν μεγαλύτερο κόστος από όφελος.

Ο κ. Στουρνάρας είχε συνάντηση και με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Ουσιαστικά στρώνει το χαλί για την πώληση «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και ενημερώνοντας τους τραπεζίτες για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων εταιριών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα έως τα τέλη του μήνα. Στο πλαίσιο αυτό θα παρέχεται η δυνατότητα πώλησης δανείων σε funds, καθώς, όπως έχει πει ο διοικητής της ΤτΕ, στις τράπεζες πρέπει να δοθούν όλες οι δυνατότητες διαχείρισης προβληματικών δανείων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ