Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Τα τέσσερα«κλειδιά» για τη μακροζωία!

Συστηματική άσκηση, καλή διατροφή, κοινωνική ζωή και καθόλου κάπνισμα είναι τα βασικά στοιχεία του τρόπου ζωής που πρέπει να έχει όποιος θέλει να αντιμετωπίσει την καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου Κολούμπια, εκ των οποίων ο ένας είναι Ελληνας και συγκεκριμένα από τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την έρευνα πραγματοποίησε ο δρ Δημήτρης Γεωργίου, μέλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και ιδρυτής και διευθυντής του Astoria Cardiovascular Services. Ο δρ Γεωργίου μαζί με τον συνεργάτη του, καρδιολόγο δρ Romualdo Belardinelli από το πανεπιστήμιο της Ανκόνα της Ιταλίας, διαπίστωσε έπειτα από δεκαετή έρευνα ότι η συστηματική άσκηση όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά επιπλέον αυξάνει το προσδόκιμο ζωής τους.

Οπως είπε ο ίδιος στο ΑΠΕ, «στην έρευνα συμμετείχαν δύο ομάδες ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Τα άτομα της μίας ομάδας έκαναν άσκηση για περίπου μία ώρα, τρεις φορές την εβδομάδα. Η άσκηση περιλάμβανε στατικό ποδήλατο και γινόταν σε νοσοκομεία υπό την επίβλεψη καρδιολόγων». Παράλληλα, όπως είπε, δημιούργησαν την οργάνωση «Ομιλος της Στεφανιαίας Αρτηρίας», γεγονός που βοήθησε πολύ τους ασθενείς που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα, επειδή είχαν την ευκαιρία να το συζητήσουν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, αποκτώντας ομαδική συνείδηση.

Ο δρ Γεωργίου και η ομάδα του μέτρησαν την κατανάλωση οξυγόνου με ειδική μάσκα και διαπίστωσαν ότι στα άτομα που συμμετείχαν στην ομάδα αυτή ήταν μεγαλύτερη κατά 20% σε σχέση με τους υπόλοιπους ασθενείς που δεν γυμνάζονταν σχεδόν καθόλου. «Για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους έρευνες η συμμετοχή έφτασε στο 88%. Οι προηγούμενες μελέτες στο καλύτερο ποσοστό συμμετοχής στην άσκηση είχαν φτάσει στο 64%» είπε ο δρ Γεωργίου στο ΑΠΕ, τονίζοντας ότι σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφονται κάθε χρόνο 500.000 καινούργιες περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ οι ασθενείς έχουν φτάσει τα 23.000.000.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας».

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ