Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Τα τραγούδια αλλά και οι παραφωνίες στην εκλογή του Καμμένου

Ενα συνέδριο που τα είχε (σχεδόν) όλα ήταν το πρώτο (και ιδρυτικό) των Ανεξάρτητων Ελλήνων το περασμένο Σαββατοκύριακο: ζυμώσεις, στιγμές έντασης μέχρι και ξυλοδαρμό, οργανωτικά προβλήματα και τη διά βοής εκλογή του Πάνου Καμμένου στην ηγεσία. Αυτό που δεν είχε ήταν μια ξεκάθαρη απόφαση για το θέμα των συνεργασιών, που παραπέμπεται στα κομματικά όργανα για το επόμενο διάστημα, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθήλωση των ποσοστών.

Οι αντιδράσεις αρκετών στελεχών αλλά και βουλευτών οι οποίοι, όπως φάνηκε, δεν βλέπουν -για τους δικούς τους λόγους- με καλό μάτι τη συμπόρευση με άλλα μικρά αντιμνημονιακά κινήματα και πρόσωπα δεν αιφνιδίασαν, αφού έχουν κατ’ επανάληψη επισημανθεί. Η λύση που προωθείται, προκειμένου να μείνουν όλοι -ει δυνατόν- ευχαριστημένοι, είναι να εξακολουθήσει μεν να ισχύει η πάγια θέση ότι στις λίστες μελών του κόμματος δεν μπαίνουν ατομικά όσοι έχουν ψηφίσει Μνημόνιο, ωστόσο δεν θα αποκλείεται η συνεργασία με φορείς-κινήματα, με τις δύο πλευρές να διατηρούν την αυτοτέλειά τους.

Στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των 124 μελών του Εθνικού Συμβουλίου δεν υπήρξαν ιδιαίτερες εκπλήξεις, ωστόσο μέχρι και την ολοκλήρωση της καταμέτρησης επικράτησε σύγχυση. Ορισμένα λάθη στα ψηφοδέλτια καθυστέρησαν για αρκετές ώρες την όλη διαδικασία, οι σύνεδροι από την Περιφέρεια πίεζαν γιατί ήθελαν να φύγουν για τις περιοχές τους και η ένταση ήταν έκδηλη στους πάντες. Πάντως, οι εκλεγμένοι στις πρώτες σειρές του Εθνικού Συμβουλίου θεωρούνται άνθρωποι της εμπιστοσύνης του Πάνου Καμμένου. Στη σχετική λίστα της Αττικής στην κορυφή είναι ο Θανάσης Μπέλτσος, στενός συνεργάτης επί χρόνια του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., το όνομα του οποίου ακούγεται έντονα για τη Γραμματεία του κόμματος, ενώ στην Περιφέρεια κυριάρχησαν δύο παλαιοί ΟΝΝΕΔίτες, ο Παναγιώτης Πλακεντάς από την Κοζάνη, μέχρι πρόσφατα πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, και ο Μιχάλης Σακελλάρης από τη Σαμαρίνα, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βλάχων.

Η κίνηση του κ. Καμμένου να θέσει ασυμβίβαστο μεταξύ της θέσης του γραμματέα και του βουλευτή δίχασε τα στελέχη. Θετικά το είδε, για παράδειγμα, ο Τέρενς Κουίκ, αλλά όχι οι Βασίλης Καπερνάρος και Κώστας Γιοβανόπουλος, καθώς και ο πολιτευτής της Β’ Πειραιά Γιώργος Αναγνωστάκος, ο οποίος επίσης ενδιαφέρεται να εκλεγεί γραμματέας.

Από τα φαβορί για τη θέση ήταν και ο γραμματέας Οργανωτικού Κυριάκος Τόμπρας (ανιψιός του γνωστού παλαιού διοικητή του ΟΤΕ επί ΠΑΣΟΚ Θεοφάνη Τόμπρα), ωστόσο του αφαιρέθηκαν ήδη όλες οι κομματικές ιδιότητες ύστερα από την απρόκλητη επίθεσή του, με κλοτσιές και μπουνιές, σε βάρος της πρώην βουλευτού της Περιφέρειας Αττικής Ευγενίας Αρβανίτη-Πρεβεζάνου στους διαδρόμους συνεδρίου. Ακόμη και σήμερα είναι ασαφείς οι λόγοι της συμπλοκής, η οποία πάντως φαίνεται ότι είχε φόντο τη διεκδίκηση κομματικών αξιωμάτων εν όψει της «επόμενης μέρας» του συνεδρίου.

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε και η λεκτική επίθεση του βουλευτή Παύλου Χαϊκάλη προς τον ανεξάρτητο βουλευτή και επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος Νίκο Νικολόπουλο, μέσω twitter, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, προκατέλαβε τη συνεργασία του με τους ΑΝ.ΕΛ.

Στην ομιλία του, ωστόσο, ο κ. Νικολόπουλος είχε θέσει εξαρχής ως προϋπόθεση μιας πιθανής συνεργασίας την έγκρισή της από το συνέδριο: «Αποφασίσαμε να σταθούμε πλάι σε όλους εσάς, εφόσον το θελήσετε, δίνοντας από κοινού τις μεγάλες πολιτικές και εκλογικές μάχες που έρχονται» είπε χαρακτηριστικά. Η αλήθεια είναι επίσης ότι οι σχέσεις του Πάνου Καμμένου με τον Νίκο Νικολόπουλο είναι πολύ στενές και υπάρχει η θέληση και των δύο για κοινή πορεία. Δεν είναι τυχαίο ότι, όταν ορισμένοι εκ των συνέδρων αποδοκίμασαν τον Αχαιό βουλευτή, ο πρώτος που τον προστάτευσε ήταν ο κ. Καμμένος, λέγοντας «Οχι εδώ μέσα φωνές για να προστατέψουμε τη θεσούλα μας», με σαφείς να είναι οι αιχμές κατά του βουλευτή Αχαΐας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργου Νταβρή, ο οποίος αποτελεί κοινό μυστικό ότι δεν επιθυμεί με τίποτα τη συνεργασία με τον συντοπίτη του κ. Νικολόπουλο. Αντίθετα, δεν φαίνεται να προχωρά τελικά η συνεργασία με το Πατριωτικό Κέντρο, την κίνηση που συστήθηκε κυρίως από πρώην στελέχη του ΛΑΟΣ, όπως ο Αστέριος Ροντούλης, ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος και η Ουρανία Παπανδρέου, εξαιτίας των αντιδράσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι τα στελέχη του συγκεκριμένου κινήματος τελικά δεν έδωσαν το «παρών» στο συνέδριο, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά αποφάσισαν να περιμένουν και να καθορίσουν τη στάση τους τις επόμενες μέρες, όπως θα κάνουν και άλλα, μικρότερα κινήματα.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πάντως, δείχνει ότι επιθυμεί να προχωρήσει το θέμα των συνεργασιών, ενώ για πρώτη φορά απηύθυνε πρόσκληση επιστροφής στα πρώην στελέχη που έχουν αποχωρήσει για διάφορους λόγους. «Αναλαμβάνω εγώ προσωπικά όλο το βάρος όλων εκείνων και τους καλώ να έρθουν μαζί μας» τόνισε, χωρίς να εξαιρεί από το προσκλητήριο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε τον Χρήστο Ζώη, που πρόσφατα προχώρησε στην ίδρυση του κόμματος «Νέα ΜΕΡΑ».

Κατά το συνέδριο επιβεβαιώθηκαν επίσης οι «στενές επαφές» του κόμματος του Πάνου Καμμένου με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο μάλιστα να υπενθυμίζει την κοινή δράση των Ζέρβα και Βελουχιώτη, που τίναξαν στον αέρα τη γέφυρα στον Γοργοπόταμο. Η εκπροσώπηση της Κουμουνδούρου έγινε σε υψηλότατο επίπεδο, καθώς παρέστησαν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, αλλά και ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς, οι οποίοι χειροκροτήθηκαν θερμά και ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο τα σενάρια περί μετεκλογικού «γάμου». Πρωτοστάτης αυτής της προσπάθειας από τους ΑΝ.ΕΛ. είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μαριάς. Την ίδια ώρα, πάντως, εξακολουθούν οι ενστάσεις για το φλερτ κυρίως από βουλευτές και στελέχη προερχόμενα από τη Ν.Δ. και δη τον χώρο της λαϊκής Δεξιάς.

Φίλιππος Πανταζής


Μουσικοχορευτικό σόου από τον νέο πρόεδρο

Τα… παρατράγουδα του συνεδρίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων έγιναν λίγο πολύ γνωστά. Ο καβγάς του πρώην πλέον γραμματέα Οργανωτικού με την υποψήφια βουλευτίνα Αττικής, οι μουρμούρες πατρινής προέλευσης για τη «μεταγραφή» του Νίκου Νικολόπουλου και οι διαδικτυακές κόντρες που ακολούθησαν έδωσαν το κλίμα. Εκτός, όμως, από τα παρατράγουδα, υπήρξαν και τραγούδια. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με φωτογραφικά ντοκουμέντα που παρουσιάζει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», ο Πάνος Καμμένος αποφάσισε να γλεντήσει τόσο το πρώτο συνέδριο του κόμματός του όσο και τη δι’α βοής εκλογή του. Οπως πληροφορηθήκαμε, ο κ. Καμμένος είχε φροντίσει να υπάρχουν σε διπλανή αίθουσα στο ΣΕΦ τραπέζια και νηστίσιμοι μεζέδες, διότι εκτός των θεαμάτων ήταν απαραίτητος και ο άρτος. Το κλου, όμως, ήταν το συγκρότημα που υπήρχε και τραγουδούσε για τους παρευρισκομένους. Επικεφαλής ποιος λέτε ότι ήταν; Ο κ. Τάκης Μπινιάρης. Ο καλλιτέχνης (του οποίου σύμφωνα με πληροφορίες μέγας θαυμαστής υπήρξε ο Ανδρέας Παπανδρέου) έγινε ευρέως γνωστός από τη συμμετοχή του στη Eurovision, εκπροσωπώντας την Ελλάδα το 1985 με το τραγούδι «Μοιάζουμε». Το τραγούδι κατέλαβε τη 16η θέση σε 19 χώρες. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε διάφορους δίσκους, ενώ έχει γράψει τραγούδια για πολλούς καλλιτέχνες, όπως η Ελένη Ροδά. Εχει πρωταγωνιστήσει στο θέατρο στο μιούζικαλ «Jesus Christ Superstar» και έχει εμφανιστεί σε πολλές τηλεοπτικές σειρές ως ηθοποιός.

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι, βέβαια, ότι ο Πάνος Καμμένος ανταγωνίσθηκε επάξια τον τραγουδιστή, και όχι μόνο. Απ’ ό,τι βλέπετε και στο φωτογραφικό στιγμιότυπο, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. πήρε το μικρόφωνο και όπως μας σφύριξε ένα… πουλάκι τραγούδησε το «Ενας μάγκας στον Βοτανικό», αλλά και το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Επίσης ο κ. Καμμένος, όπως και άλλα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ., διακρίθηκε στις χορευτικές επιδόσεις, με το… προεδρικό ζεϊμπέκικο να ξεχωρίζει.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ